OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Elinluovutustahdon kertominen on helppo tapa tehdä hyvää

Elinsiirtoa odottaa Suomessa yli 550 ihmistä. Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Vaikka lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, elinluovutustahdon ilmaiseminen selkeyttää ja nopeuttaa tilannetta. Elinsiirtoviikko muistuttaa, että jokaisella on oikeus olla hengenpelastaja.

Elinsiirtoviikkoa vietetään 7.–12.10.2019. Uusi Ole luovuttaja -kampanja käynnistyy tänään. Lauantaina 12.10. on Euroopan elinsiirtopäivä. Kampanjassa Mervi Kallio, Kari Aihinen, Karita Tykkä ja Juri Silvennoinen muistuttavat elinluovutustahdon ilmaisemisen tärkeydestä ja kertovat, miksi tahdon ilmaisu oli heille tärkeää. Kampanjan logon on suunnitellut taitelija Linda Linko. Paikallisia tapahtumia on ympäri Suomen.

– Elinluovutustahdon ilmaiseminen on helppoa ja nopeaa. Sen tekee oikeastaan missä vain. Elinluovutuskortin voi tilata ilmaiseksi netistä ja tahdon voi kirjata myös Omakantaan. Uusittu Elinluovutuskortti-sovellus antaa mahdollisuuden tallettaa tahtonsa puhelimeen ja kertoa siitä kätevästi läheisilleen, kertoo Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.

Ravintoloitsija Kari Aihinen allekirjoitti elinluovutuskortin lätkätreenien päätteeksi. Elinluovutus oli hänelle kuitenkin asiana tuttu jo vanhastaan.

– Annoimme luvan elinluovutukseen, kun isäni kuoli aivoverenvuotoon. Olen itsekin valmis pelastamaan ihmishenkiä luovuttamalla elimeni kuoltuani. Elinluovutus on hieno tapa auttaa. Toivon mukaan edessäni on tosin vielä monta mahtavaa vuosikymmentä. Jokainen päivä on hyvä pelipäivä, Kape sanoo.

Vaikka kiire painaa joskus päälle, hyvinvointivalmentaja Karita Tykkä ei luovu päivittäisestä uintihetkestä. Sen päätteeksi voi tehdä hyvää. Tällä kertaa Karita teki elinluovutuskortin.

– Meillä kaikilla on mahdollisuus olla elinluovuttaja. Luovuttamalla itselleni tarpeettoman, voin auttaa tai jopa pelastaa toisen – se antaa yhden lisämerkityksen elämälleni sekä keholleni ja se on kaikessa raadollisuudessaan upea ajatus, Karita sanoo.

Kun Urheilutoimittaja Mervi Kallio ei kierrä maailmaa formulasirkuksen mukana tai työskentele studiossa, hän pitää huolta kunnostaan. Niin kiire Mervilläkään ei ole, ettei hän ehtisi tehdä elinluovutuskorttia. Allekirjoitus hoitui nopeasti tennispelin jälkeen.

– Elinluovutuskortin tekeminen saattaa tuoda monelle ajatuksen kuolemasta jopa ahdistavan läheiseksi. Minulle kortin allekirjoittaminen antaa lohtua siitä, että voin kuoltuanikin auttaa jotakin muuta, ehkä jopa pelastaa jonkun hengen, Mervi sanoo.

Lifestyle-bloggari Juri Silvennoinen päätti allekirjoittaa elinluovutuskortin mietittyään asiaa päiväkahvin ääressä.

– Kun ikää ja kokemuksia on alkanut kerääntyä mittariin, on moni asia saanut mietteliääksi ja itsestäänselvyydetkin muuttuneet. Vaikka oma kuolema ei pelota tai tunnu millään tavoin ajankohtaiselta, on jotkut asiat hyvä tehdä nyt. Elinluovutus ei ole itseltä mitään pois, mutta se voi antaa elämän jollekin toiselle. Siksi on hyvä ilmaista oma elinluovutustahtonsa. Ja kuka tietää, etteikö vastaanottaja olisikin joskus minä itse, Juri pohtii. 

Suomessa 567 ihmistä odotti syyskuun lopussa uutta elintä. Samana ajankohtana elinsiirtoja oli tehty 340. Suomessa tehdään munuaisen-, maksan-, sydämen-, keuhkon-, haiman- ja ohutsuolen siirtoja.

Miksi elinluovutuskortti on edelleen tarpeellinen?

– Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään kieltänyt. Tahto pyritään kuitenkin selvittämään ja siitä keskustellaan mahdollisen elinluovuttajan omaisten kanssa. Selkeästi ilmaistu elinluovutustahto kertoo sen omaisillekin ja varmistaa jokaisen henkilökohtaisen kannan toteutumisen. Se myös nopeuttaa elinluovutusta ja ihmishenkien pelastamista, Inomaa kertoo.

Elinluovutustahdon voi kertoa allekirjoittamalla elinluovutuskortin, lataamalla elinluovutuskortti-sovelluksen, kirjaamalla tahdon Omakantaan tai vain kertomalla asiasta läheisilleen.

Elinluovutuskortin voi tilata ilmaiseksi osoitteesta www.elinluovutuskortti.fi.