OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Klaus Härön ja Markku Rönkön lyhytelokuva nostaa esiin lapsiperheköyhyyden

Pullopoika, valokuva: Jari Riihimäki

Klaus Härön ja Markku Rönkön yhteistyön tuloksena syntynyt ”Pullopoika”-lyhytfilmi herättää suomalaiset näkemään syrjäytymisvaarassa olevien lasten tilanteen Suomessa. Elokuva-alan ja tarinankerronnan ammattilaiset loivat talkootyönä filmin Pelastakaa Lasten työn tueksi kotimaan vähävaraisten lasten auttamiseen.

Elokuvaohjaaja Klaus Härö, kirjailija Markku Rönkkö ja lukuisat muut alan ammattilaiset tekivät ”Pullopoika”-lyhytfilmin Pelastakaa Lapset ry:lle talkoovoimin tukeakseen vähävaraisia ja syrjäytymisvaarassa olevia nuoria Suomessa. Markku Rönkkö sai idean elokuvan käsikirjoitukseen luettuaan aikakauslehdestä tarinan nuoresta, jonka opinnot olisivat keskeytyneet, ellei Pelastakaa Lapset olisi auttanut perhettä.

Käsikirjoittaja Markku Rönkkö, kuva: Annika Lohi

“Viime syksynä luin artikkelin, joka pysäytti. Juttu kertoi naisesta, jonka lukio-opinnot olisivat perheen köyhyyden takia keskeytyneet, ellei Pelastakaa Lapset olisi tullut auttamaan. Juttu vaivasi vielä nukkumaan mennessä. Kun aamulla heräsin, yö oli tuottanut valmiin käsikirjoituksen Pullopoika-filmiin. Kirjoitin sen ylös viidessätoista minuutissa. Myöhemmin otin yhteyttä tuottaja Ykä Niemiseen kysyäkseni, lähtisikö heidän tuotantoyhteisönsä Mjölk talkoisiin. Vastaus oli myöntävä. Pian työryhmään liittyi joukko alan mestareita: ohjaaja Klaus Härö, kuvaaja Daniel Lindholm, tuottaja Imppu Tiirikainen, leikkaaja Benjamin Mercer, säveltäjä Juri Seppä. Hyvä kutsuu hyvää”, Rönkkö kertoo.

”Kun minulta kysyttiin haluanko olla talkoissa mukana, oli asia heti selvä: Pelastakaa Lapset, tärkeä asia ja hyvät tekijät vakuuttivat. Tätä työtä oli ilo tehdä ja toivonkin, että se löytää tiensä katsojien sydämiin ja sitä kautta samoin tuottaa iloa niille tarvitseville joiden puolesta se puhuu!”, ohjaaja Klaus Härö sanoo.

Ohjaaja Klaus Härö

”Kun kerroimme, että teemme elokuvaa Pelastakaa Lapsille, joka ikinen, jota pyysimme auttamaan filmin toteuttamisessa, lähti mukaan. Filmialan parhaat ammattilaiset halusivat tehdä hyvää ja lähtivät innolla työhön”, tuottaja Imppu Tiirikainen tuotantöyhtiö Mjölkistä sanoo.

Filmin avulla tekijät haluavat nostaa esille syrjäytymisvaarassa olevien nuorten tilanteen ja herättää suomalaiset tähän todellisuuteen, yhden nuoren tarinan kautta. Filmiä esitetään Yle TV1- ja Yle Fem-kanavilla viikolla 42 ja Finnkinon elokuvateattereissa mainospaikoilla 1-18.11.2019. Filmin voi katsoa myös Pelastakaa Lasten youtube-kanavalla: youtube.com/PelastakaaLapset sekä Pelastakaa Lasten some-kanavissa esim. facebook.com/pelastakaalapset.

Köyhyys on laaja ongelma

Suomessa elää 120 000 lasta vähävaraisissa perheissä. Perheiden heikko taloudellinen tilanne heijastuu lasten tulevaisuususkoon, osallistumismahdollisuuksiin, kiusaamiskokemuksiin sekä henkiseen hyvinvointiin, ilmenee tänään julkaistusta Pelastakaa Lasten toteuttamasta kyselystä ja Lapsen ääni 2019 -raportista, www.pelastakaalapset.fi/lapsenaani. Kaikilla nuorilla tulisi olla yhdenvertainen mahdollisuus opiskella ja harrastaa. Esimerkiksi toisen asteen opintojen kustannukset ovat kuitenkin todellinen ongelma monille vähävaraisille perheille. Harrastusmaksut muodostavat monille lapsille esteen harrastuksiin osallistumiselle.

”Köyhyydessä ei ole kyse vain rahan puutteesta”, muistuttaa Pelastakaa Lapset ry:n pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta. ”Vähävaraisuus heijastuu lasten ja nuorten arkeen ja hyvinvointiin. Se vaikeuttaa osallistumista harrastuksiin, sosiaalisiin tilanteisiin ja jopa opiskeluun. Köyhyydestä kertovien lukujen takana on aina yksilöllisiä kohtaloita ja kokemuksia, joita yhteiskunnan tulee kuulla.”

Koulutuksella on tutkitusti erittäin tärkeä merkitys eriarvoistumisen ja syrjäytymisen ehkäisemisessä.  Nyt kuitenkin esimerkiksi toisen asteen opintojen kustannukset ovat ongelma monille vähävaraisille perheille. ”Suomen on turvattava jokaiselle nuorelle – varallisuudesta riippumatta – mahdollisuudet kouluttautua niin pitkälle kuin kyvyt ja kiinnostus riittävät. Siksi tarvitsemme maksuttoman toisen asteen”, Markkula-Kivisilta vaatii. 

Pelastakaa Lapset tukee vähävaraisten ja syrjäytymisvaarassa olevien lasten ja nuorten hyvinvointia muun muassa oppimateriaali- ja harrastustuen sekä lomakotitoiminnan kautta. Eväitä Elämälle -ohjelman tuki kohdennetaan lapsille, joiden mahdollisuus jatkaa koulunkäyntiään tai osallistua harrastuksiinsa on uhattuna perheen vähävaraisuuden tai muiden sosiaalisten haasteiden vuoksi.