OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Varhainen diagnoosi auttaa pään ja kaulan alueen syöpien hoidossa

Pään ja kaulan alueen syövät ovat kuudenneksi yleisimpiä syöpiä Suomessa, ja osa niistä yleistyy kovaa vauhtia. Hoitomenetelmät ovat kehittyneet viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana huimasti tuottaen hyviä tuloksia. Varhainen taudin toteaminen ja hoidon aloittaminen ovat taudin voittamisessa avainasemassa.

Helsingin yliopistollisen sairaalan korva-, nenä- ja kurkkutautien klinikan ylilääkäri, Helsingin yliopiston professoriAntti Mäkitie kertoo, että pään ja kaulan alueen syöpiin sairastuu 850–900 uutta potilasta vuosittain. 

– Kun väestö lisääntyy ja ikääntyy, pään ja kaulan alueen syövät lisääntyvät. Mutta ne eivät ole vain iäkkäiden tupakoivien miesten tauteja. Uutena ilmiönä papilloomavirukseen liittyvään suunielusyöpään sairastuu myös alle 40-vuotiaita työssäkäyviä ihmisiä, jotka huolehtivat terveydestään ja suuhygieniastaan eivätkä tupakoi, hän huomauttaa. 

Papilloomarokote myös pojille

Vaikka kurkunpään syövän ilmaantuvuus on Suomessa pienentynyt huomattavasti tupakkavalistuksen ja tupakoinnin vähenemisen myötä, suuontelon ja suunielun syövät ovat lisääntyneet merkittävästi miehillä ja naisilla Suomessa sekä muualla Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. 

Tupakointi ja alkoholin jatkuva käyttö lisäävät riskiä pään ja kaulan alueen syöpiin. 

– Myös päivittäistä alkoholipitoisten suuvesien käyttöä pitäisi tämän takia välttää, Mäkitie yllättää.

Yhtenä suunielusyöpien syynä pidetään HPV-virusta, joka aiheuttaa myös kohdunkaulan syöpää. 

– Suomessa tytöt rokotetaan HPV-virusta vastaan, mutta pojatkin olisi syytä liittää kansalliseen rokoteohjelmaan, Mäkitie sanoo.

Nopeasti hoitoon

Aiemmin vain puolet kaikista pään ja kaulan alueen syöpään sairastuneista oli viiden vuoden kuluttua elossa. 

– Hoitojen kehittymisen myötä varhaisvaiheessa todetun syövän ennuste on nykyään hyvä. Erityisesti papillooma-virukseen liittyvä syöpämuoto reagoi hyvin hoitoihin, Antti Mäkitie kertoo.

– Tietoisuuden lisääminen pään ja kaulan alueen syövistä onkin erittäin tärkeää, jotta potilaat osaavat hakeutua hoitoon aikaisessa vaiheessa. Euroopan yhteinen Make Sense -kampanja on esimerkki tautitietouden jakamisen keinoista. Kampanjan internetsivustolla ylläpidetään tietoa pään ja kaulan alueen syövistä ja monissa maissa järjestetään tilaisuuksia aiheen ympärille.  

Terveydenhoitohenkilökunta pyrkii vähentämään hoitoviivettä kaikin mahdollisin keinoin. Sosiaali- ja terveysministeriön asettaman työryhmän mietinnössä pään ja kaulan alueen syöpä on Suomessa luokiteltu kiireellisesti hoidettavien syöpien ryhmään. Hoidon tulisi alkaa kolmessa viikossa diagnoosista. Aina tähän tavoitteeseen ei resurssipulan vuoksi päästä.

Syöpäriski kuriin terveellisillä elämäntavoilla

Omaa syöpäriskiä voi pienentää luopumalla tupakoinnista ja säännöllisestä alkoholinkäytöstä. 

– Myös hyvään suuhygieniaan ja ruokavalioon tulee kiinnittää huomiota. Runsas punaisen ja prosessoidun lihan syöminen lisää riskiä, kun taas runsaskuituisten tuotteiden, kasvisten ja hedelmien syöminen suojaa pään ja kaulan alueen syöviltä, Mäkitie ohjeistaa.

Mahdollisimman aikaisessa vaiheessa todettu syöpä aiheuttaa vähemmän pysyviä haittoja. 

– Jotta paluu työhön ja normaalielämään helpottuu, kiinnitämme paljon huomiota kuntoutumiseen. Moniammatillisen hoidon ja kuntoutuksen lisäksi Suomen suu- ja kurkkusyöpäyhdistys tekee tärkeää työtä syöpäpotilaiden elämänlaadun ylläpitämisessä. 

Vertaistuki on tärkeintä

Vaasalainen opettajan työstä eläkkeelle jäänyt Harriet Eklund-Hortans meni lääkäriin huhtikuussa 2018, koska hänellä oli ollut jo jonkun aikaa kyhmyjä kurkun alueella. Leivän nieleminen tuntui vaikealta ja kurkku liian ahtaalta. Väsymyskin vaivasi.

– Kun sain diagnoosin nielurisa- ja imusolmukesyövästä, olin järkyttynyt, sillä en ole koskaan polttanut ja olen aina yrittänyt elää terveellisesti. Samalla olin helpottunut. Olin odotellut lääkärille pääsyä pitkään. En ollut tajunnut, että olisin voinut mennä päivystykseen aikoja sitten, hän kertoo.

– Hoidot alkoivat nopeasti. Toukokuussa ultraäänitutkimuksissa ei vielä tiedetty oliko kyseessä syöpä vai kystoja. Onneksi lääkäri lähetti kurkkupolille näytteenottoon. Heinäkuussa minut leikattiin ja syksyllä alkoi seitsemän viikon kemoterapia- ja sädehoitojakso. 

Kuntoutuskurssia etsiessään Harriet löysi verkosta Suomen Kurkku- ja Suusyöpäyhdistyksen ja pääsi sitä kautta kesäkuussa 2019 sopeutumisvalmennuskurssille Kyyrönkaitaan Mikkeliin.

– Vertaistuki on sairastuneelle kaikkein tärkeintä. Että saa tavata henkilöitä, jotka ovat kokeneet saman. Muiden on vaikeaa ymmärtää, mistä puhun ja millainen kokemus tämä on ollut. 

– Myös omaiset saivat olla mukana kurssilla. He saivat vertaistukea muilta omaisilta. Se, että perhettä ja läheisiä ei oteta mukaan hoitoon, on Suomen terveydenhoitojärjestelmässä iso puute.

Potilasjärjestö tukee, auttaa ja neuvoo

Toiminnanjohtaja Merja Lindqvist Suomen Kurkku- ja Suusyöpäyhdistyksestä on sairastanut itsekin kielisyövän. Hän tietää, että diagnoosin jälkeen potilas ja hänen omaisensa haluavat tietää sairaudesta kaiken mahdollisen. Siksi yhdistys neuvoo koko Suomen alueella sairastuneita, auttaa ja tukee sairauden eri vaiheissa sekä kertoo sairastuneen oikeuksista ja tukien hakemisesta. 

Toiminnan pääpaino on tukihenkilötoiminnassa, vertaistuessa ja sopeutumisvalmennuksessa.

– Vertaistuki on tärkeää sairastuneen lisäksi koko perheelle. Sairastuneelle syöpä on olemassa oleva asia, kun taas omaiset katsovat pelkoja ja toiveita eri näkövinkkelistä, hän toteaa.

Hakeudu lääkäriin, jos sinulla on ollut yli kolme viikkoa: 

  • krooninen punainen tai valkoinen 
    limakalvomuutos tai haavauma suun ja nielun limakalvolla
  • nielemisvaikeuksia ja/tai nielemiskipua 
  • käheyttä
  • verenvuotoa nielusta, nenästä tai verta syljessä
  • nenän toisen puolen tukkoisuutta ja vuotoa
  • kyhmy toisella puolella kaulaa.