OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

UniCafe-ravintolat luopuvat naudanlihan tarjoamisesta kokonaan

UniCafe-ravintolat luopuvat naudanlihan tarjoamisesta kokonaan helmikuusta 2020 alkaen. Naudanlihan poistaminen ravintoloiden tarjonnasta vähentää Ylvan ravintolaliiketoiminnan raaka-aineiden hiilijalanjälkeä 11 % vuodessa.

”Luovumme naudanlihasta, sillä se on yksi tehokkaimmista tavoista pienentää hiilijalanjälkeämme. Muutos tehdään ruokafilosofiamme mukaisesti: vastuullisesti, mausta tinkimättä. Kunnianhimoisella tuotekehityksellä olemme halunneet varmistaa, että naudan korvaavat vaihtoehdot ovat entistä herkullisempia”, kertoo UniCafen liiketoimintajohtaja Leena Pihlajamäki.

UniCafe-ravintolat palvelevat asiakkaitaan neljällä Helsingin yliopiston kampuksella sekä Helsingin keskustassa Kaivopihalla. Päivittäin lounaita myydään noin 10 000. Ravintoloiden käyttämästä lihasta 15 % on nautaa. Poistamalla naudanlihan lounas- ja kahvilatarjonnasta UniCafe vähentää omaa ja samalla asiakkaittensa lounaista syntyvää hiilijalanjälkeä 240 000 hiilidioksidikilolla vuodessa.

UniCafe ja sen omistava Ylva ovat pitkään olleet vastuullisuuden edelläkävijöitä, ja viimeaikainen vastuullisuustyö on keskittynyt hiilineutraaliuden edistämiseen. Aiempana avauksena tähän liittyen on ollut esimerkiksi Compensate-yhteistyö, joka kattaa kaikki liiketoiminnat kiinteistöistä majoitukseen. Useat tutkimukset ovat todenneet, että siirtyminen kasvisproteiinipohjaiseen ruokavalioon on yksi merkittävimmistä keinoista vähentää kasvihuonepäästöjä yksilötasolla. Aloite naudanlihan poistamisesta tuli UniCafen henkilökunnalta.

”Olemme Ylvassa sitoutuneet ilmastonmuutoksen hillitsemiseen kaikissa toiminnoissamme. Arjen kestävät kulutusvalinnat vaativat rohkeita tekoja yrityksiltä ja samalla lainsäädäntöympäristöön muutoksia valtiontasolta. Naudanlihaa sisältävistä tuotteista luopuminen ravintoloissamme on yksi selkeä tapa pienentää sekä meidän että kaupunkilaisten hiilijalanjälkeä. Mutta se on vasta alkua matkallamme hiilineutraaliuteen”, kommentoi Ylvan toimitusjohtaja Antti Kerppola.

UniCafen helmikuussa voimaan astuva lounaslista on suunniteltu siten, ettei listalta löydy enää naudanlihaa sisältäviä ruokia. Naudanliha poistuu myös kahvilatuotteista, kuten leivistä ja panineista. Naudanlihasta luopuminen on UniCafelta jälleen yksi konkreettinen keino ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Syksyn alussa UniCafe ilmoitti asettavansa tavoitteekseen kasvis- ja vegaanilounaiden myyntiosuuden nostamiseen yli 50 %:iin vuoden 2020 loppuun mennessä.