OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Ainutlaatuinen aikamatka ratamoottoripyöräilyn Grand Prix -sarjan vuosikymmeniin

Moottoriurheilun asiantuntijan Simo Kohosen uutuusteos MP Grand Prix valottaa ratamoottoripyöräilyn historiaa suomalaisnäkökulmasta. Kirja kuvaa lajin MM-sarjan vaiheita sisäpiiristä käsin ja johdattaa ratamoottoripyöräilyn vauhdikkaaseen maailmaan. 

Ratamoottoripyöräily on muuttunut paljon sen jälkeen, kun lajin MM-sarja alkoi vuonna 1949 Mansaaren kuuluisalla katuradalla. Simo Kohosen kattavassa teoksessa käydään läpi suurimmat Grand Prix -sarjassa vuosikymmenten kuluessa tapahtuneet muutokset alkuajoista tähän päivään. Nyt 2000-luvulla sarjasta on tullut täysin ammattimaista liiketoimintaa, ja kuljettajien ajotaidon lisäksi merkittävä rooli on niin tietokoneohjauksella kuin kehittyneellä elektroniikalla. 

Kirjaan on valikoitu käsiteltäviksi ne luokat, jotka ovat olleet osana nykyisin MotoGP-sarjana tunnettua Grand Prix World Championship -sarjaa. Teos nostaa pääosaan kuljettajat, jotka kertovat lajin kehittymisestä ja siitä, mikä veti kuljettajia menneiden vuosikymmenten vaarallisille katuradoille riskeeraamaan henkensäkin. Mukana ovat kotimaiset kuljettajat Jarno Saarisesta alkaen, ja kirjassa annetaan ääni myös monille ratamoottoripyöräilyn maailmantähdille, jotka kertovat menestyksensä salaisuuden. 

Teos kokoaa ensimmäistä kertaa yksiin kansiin lajin mielenkiintoisen historian nimenomaan suomalaisesta näkökulmasta ja tuo julkisuuteen myös monet värikkäät suomalaistapahtumat.

Suomalaisittain merkittäviin ratamoottoripyöräilyn Grand Prix -sarjan ajanjaksoihin kuuluvat muun muassa vuodet 1962–1982, jolloin Suomi toimi GP-kilpailujen järjestäjänä. Suomen huippukausi ratamoottoripyöräilyn ylimmässä sarjassa ajoittui 1970-luvun alkupuolelle, jolloin kuljettajamme olivat lajin ehdotonta huippua ja RR oli kansainvälisesti Suomen moottoriurheilun ykköslaji. Seuraava suomalaisittain vahva jakso tuli 2000-luvulla, kun suomalaistalli nousi merkittävään asemaan Grand Prix -sarjassa ja myös kuljettajapuolella juhlittiin sinivalkoisia voittoja. 

Simo Kohonen on toiminut toimittajana ja valokuvaajana moottoripyörien GP-osakilpailuissa Euroopassa yli 50 kertaa – ensimmäistä kertaa Britannian Donington Parkissa vuonna 1989 ja viimeisimpänä kesäkuussa 2018 Espanjan Barcelona-Katalonia GP:ssä. Kohonen on koonnut kirjan ainutlaatuisen aineiston näiden vuosien aikana. 

Simo Kohonen