OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Uutuuskirja jesidien ja kurdien kohtaloista ja vuosikymmenien murhenäytelmästä Lähi-idässä

Marja Baumgartner: Universumin orvot

”Universumin orvot” on ajankohtainen teos, joka johdattelee suomalaisen lukijan ikivanhojen kulttuurien seuduille, kurdien paljon taisteltuihin maisemiin Irakin Kurdistanissa . Tämän päivän suuren yleisön tiedot alueelta perustuvat tiedotusvälineiden tarjoamiin uutisiin Irakissa, hirmuhallitsija Saddam Husseinin aikana käydyistä verisistä sodista ja viimeksi Isisin äärimmäisistä julmuuksista. Olohuoneisiin on heijastettu kuvia raunioituneista kaupungeista, räjäytetyistä historiallisista muistomerkeistä ja valtavista pakolaisleireistä.

”Universumin orvot” ei tyydy sivusta katselemiseen. Se antaa äänen Kurdistanin monenlaisille ihmisille, varsinkin jesideille, ei-muslimeihin k uuluvalle vähemmistökansalle. Erikoisen riipaisevaa luettavaa ovat Isisin vankeina olleiden tyttöjen kertomukset kohtaamistaan epäinhimillisistä julmuuksista. 10-vuotiaat tytöt, jopa nuoremmat, annettiin leluiksi Isis-sotilaille, jotka kyllästyttyään myivät tytöt eteenpäin seuraavalle julmurille. Kirjoittamaton laki oli, että jokainen jesidityttö, joka on neitsyt, annetaan kahdelletoista miehelle, kertoi eräs rääkkäyksen kokeneista. Kannattaa vielä muistaa, että tyttöjen ja naisten kertomukset ovat selviytymistarinoita. Monet menehtyivät.

Kirja ei ole yksinomaan kärsimyshistoriaa, se avaa myös yllättäviä ikkunoita kurdien ja jesidien maailmaan. Rauniokaupunkien rinnalle piirtyy luonnonkaunis Kurdistan, jossa on merkkejä uudesta paremmasta huomisesta. 

Marja Baumgartnerin oma pitkäaikainen työ jesidityttöjen ja -orpojen hyväksi pilkahtaa vain sivulauseissa, kuitenkin kirjasta tulevalla tuotolla tuetaan Isisin vankeina olleiden naisten ja lasten elämää. 

Marja Baumgartner on suomalainen freelance -toimittaja, joka asuu vakituisesti Sveitsissä. Hän on kirjoittanut kirjan Irakista, Satujen ja Saddamin maassa (WSOY), kiertänyt maailmaa, ollut mm. useina talvina mukana Nepalissa järjestämässä soppakeittiötä katulapsille ja kerjäläisille ja tehnyt matkoistaan juttuja Suomen medialle (radiolle, Suomen Kuvalehdelle, ym). Irakin Kurdistanin hän tuntee vuodesta 1989 lähtien.

Marja Baumgartner