OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Moottoriurheilu-uutiset viikolta 43

MM-rallin palkintokorokkeella onnellisia kasvoja Espanjassa. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Takanamme on erittäin jännittävä moottoriurheiluviikonloppu, joka tarjosi lähes jokaiselle moottoripyörä- ja autourheilun ystävälle jotain nähtävää. Käymme läpi karting-tuloksia Italiasta, Supersport-tuloksia Qatarista ja tuloksia Lamborghini Super Trofeosta. Tietysti käymme läpi MotoGP, Moto2 ja Moto3-tuloksia, sekä tietysti jännittävän F1-viikonlopun tapahtumia. Lopussa keskitymme toiseksiviimeiseen MM-rallin osakilpailuun, jossa virolainen Ott Tänak vahvisti ensimmäisen maailmanmestaruutensa.

Katso viimeisin MotorXpress tästä. Teksti jatkuu videon jälkeen.

Italian Sarnossa ajettiin viime lauantaina Rotax Max Challenge Grand Finals 2019-kartingkilpailu. Suomalainen kuljettaja Axel Saarniala voitti Senior-luokan epävirallisen maailmanmestaruuden. Junior-luokassa paras suomalainen oli viidenneksi sijoittunut Miska Kaskinen, DD2-luokassa yhdeksänneksisijoittunut Ville Viiliäinen ja DD2 Master-luokassa kuudenneksi ajanut Arto Savenius. Suomi sijoittuitoiseksi Nations Cupissa. Katso kaikki tulokset täältä.

Ratamoottoripyöräilyssä nähtiin Supersport-luokan MM-kauden 2019 viimeinen osakilpailu, joka ajettiin Qatarin Losail International Circuitilla. Kallio Racingin Isaac Viñales ajoi kolmannelle sijalle tiukan loppukisan jälkeen ja kipeänä kisaan lähtenyt Thomas Gradinger sijoittui kahdenneksitoista. Sarjanloppupisteissä Vinales nousi seitsemännelle sijalle ja Gradingerin loppusijoitus oli yhdeksännes. Loris Cresson oli sijalla 12.

Lue lisää Moottoriurheilu.tv:stä:

MotoGP ajettiin Australiassa ja vaikka suomalaismenestystä ei valitettavasti päästy näkemään, kisassatapahtui paljon. Mielenkiintoisessa kisassa nähtiin avauskierroksella kolari ja voitosta taisteltiinviimeiselle kierrokselle asti. Voittotaistelussa olivat Marc Marquez ja Maverick Vinales. Vinales menetti osakilpailupisteensä ja sijoituksensa kaaduttuaan viimeisellä kierroksella. Mika Kallio teki päätöksen keskeyttää kilpailu huonon menestyksen johdosta. Toiselle sijalle ajoi Cal Cruchlow ja kolmannelle Jack Miller. Seuraava kisa ajetaan Malesiassa 3. marraskuuta ja kauden viimeinen MotoGP-kilpailu ajetaanEspanjassa 17. marraskuuta.

Moto2-kisoissa ensimmäiselle sijalle ajoi Brad Binder, toiselle Jorge Martin ja kolmannelle Thomas Luthi. Moto3:sissa ensimmäisen sijan vei Lorenzo Dalla Porta, toisen Marcos Ramirez ja kolmannen sijan saavutti Albert Alenas. Katso tulokset täältä.

Espanjassa Lamborghini Super Trofeossa nähtiin myös kauden viimeinen osakilpailu. Kisaviikonloppu oli suomalaisille tapahtumarikas. EUROPE AM-luokassa ensimmäisessä lähdössä kolmannelle sijalle ajoi Mikko Eskelinen. Toisessa lähdössä kuitenkin Eskelisen auton jarrujärjestelmä oli hajonnut ja auto paiskautui valliin lujasti. Onneksi Eskelinen selviytyi tällistä, vaikka autosta ei todennäköisesti enää saada kisakuntoista ja kuljettaja vietiin ambulanssilla ensiapuun. Katso kilpailun tulokset täältä.

Lue lisää Moottoriurheilu.tv:stä:

Palataan hetkeksi kotimaahan. Riihimäellä ajettiin viikonloppuna autosuunnistuksen SM-Syyseksytys, jossa ajettiin neljässä eri luokassa. SM-M-luokassa ensimmäiselle sijalle ajoivat Anssi Karppinen ja Timo Saarinen, SM-A-luokassa voittajiksi ajoivat Ari Koivisto ja Toni Koivisto, CUPissa voiton veivät Anssi Vuorinen ja Hannu Pusa, sekä C-luokassa ensimmäisen sijan nappasivat Mika Koivuniemi ja Mikko Törvi. Tulokset löydät täältä.

Meksikossa nähtiin draamaa jo F1-aika-ajoissa, kun Valtteri Bottas menetti autonsa hallinnan ja osui radan seinään. Lisäksi Max Verstappen sai rangaistuksen jättäessään ulosajosta annetun keltaisen lipun, mistä huolimatta hän jatkoi ajamistaan normaalia vauhtia ja sai paalupaikan. Sunnuntain GP:n paalupaikalta kisaan lähti Verstappenin rangaistuksen vuoksi Ferrarin Charles Leclerc, toiselta sijalta Ferrarin Sebastian Vettel ja kolmantena Mercedeksen Lewis Hamilton. Verstappen pääsi lähtöön sijalta neljä ja Valtteri Bottas sijalta kuusi.

Monivaiheisessa kilpailussa ei ollut muita keskeyttäjiä kuin McLarenin Lando Norris, mutta kuljettajien sijoitukset vaihtelivat koko kisan ajan. Lopulta kuitenkin Hamilton vei voiton kotiin, Vettel oli toinen ja Bottas kolmas. Bottaksen kolmas sija tarkoittaa sitä, että Lewis Hamiltonin mestaruus ei vielä vahvistunut viikonloppuna. Edessä on vielä kolme Formula 1 GP:tä: Yhdysvallat, Brasilia ja Arabiemiraatit.

Kuva: Getty Images / Red Bull Content Pool

Toyotan virolaiskuski Ott Tänak ratkaisi uransa ensimmäisen maailmanmestaruuden kauden toiseksiviimeisessä rallissa Espanjassa. Tänak ajoi Katalonian rallissa toiseksi Hyundain Thierry Neuvillen voittaessa kisan. Suomalaisista Jari-Matti Latvala oli viides ja Teemu Suninen seitsemäs. Citroenin Esapekka Lappi keskeytti viidennellä erikoiskokeella. Kausi jatkuu marraskuun puolivälissä Australiassa.

Puolustava maailmanmestari Sebastian Ogier menetti kolme ja puoli minuuttia pettäneen tekniikan vuoksi ja sijoittui kisassa kahdeksanneksi. Dani Sordo ajoi vahvasti kisassa, mutta hänen tallikaverinsa varjostivat Sordoa hänen kotikulmillaan. Viime vuoden Espanjan rallin voittaja Sebastien Loeb suoritti vahvasti voittamalla kolme pätkää, mutta se ei riittänyt. Kris Meeke lähti hakemaan Hyundailta voittoa, mutta menetti autonsa hallinnan kahdeksannella erikoiskokeella. Tänak ja Neuville olivat ainoita kuljettajia, jotka ajoivat voittosuorituksia erikoiskokeilla lauantaina. Tänakin tuli ajaa varmasti ja varmistaa mestaruus. Hänen sijoituksen piti olla korkeintaan yksi sijoitus Neuvillen takana, jotta mestaruus olisi varma.

Tänak sijoittui toiseksi Neuvillen taakse 17 sekuntia hitaampana, mutta tuoreena ja historiallisena maailmanmestarina. Espanjalaiskuljettaja Sordo iloitsi kolmannesta sijastaan kotiyleisön edessä. Tänak johtaa MM-sarjassa nyt 36:lla pisteellä ja viimeinen kisa ajetaan Australiassa marraskuun puolivälissä. Valmistajamestaruudessa Hyundai on johdossa, 18 pisteen päässä Toyotasta.

Seuraava MotorXpress ja uudet uutiset ensi maanantaina, 4. marraskuuta kello 19:00!