OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Designmuseossa avautuu perjantaina Kaj Franck -muotoilupalkintonäyttely

Design Forum Finlandin jakaman Kaj Franck -muotoilupalkinnon saajaksi vuonna 2019 on valittu muotoilutoimisto Aivanin kuudesta partnerista muodostuva työryhmä: Jarkko Jämsén, Minka Koukkunen, Aleksi Kuokka, Antti Mäkelä, Aki Suvanto ja Saku Sysiö. Kaj Franck -palkinto on yksi Suomen merkittävimpiä muotoilupalkintoja ja se jaetaan nyt 28. kerran. 

Aivan on monialainen, vuonna 2007 perustettu suunnittelutoimisto. Vuonna 2010 se sai Design Forum Finlandin jakaman Vuoden nuori muotoilija -palkinnon yhdessä Imu-muotoilijayhteisön kanssa. Aivanin kehitys lupaavasta nuoresta tulokkaasta suomalaisen muotoilukentän kansainvälistäkin nimeä saavuttaneeksi toimijaksi on poikkeuksellisen vahva. Kolme toimiston neljästä perustajajäsenestä, Jämsén, Mäkelä ja Sysiö, on edelleen mukana.

Aivanin keskeisiä liiketoiminta-alueita ovat brändi- ja tilasuunnittelu, tuotemuotoilu ja strateginen muotoilu. Näihin liittyy usein graafista suunnittelua, palvelumuotoilua ja identiteettien ja konseptien kehittämistä, joihin kaikkiin toimistosta löytyy osaamista. Asiakkaina on niin isoja kuin pieniäkin yrityksiä sekä Suomesta että ulkomailta.

Aivanin erityisosaaminen liittyy venesuunnitteluun: sen tytäryhtiön Navia Designin asiakkaisiin kuuluu maailman johtavia venevalmistajia. Navialla on toimistot Helsingissä ja Monacossa, ja sen portfoliosta löytyy myös Suomen tasavallan presidentin edustusvene Kultaranta VIII.

Kaj Franck -palkintojury oli vaikuttunut ryhmän kokonaisvaltaisesta otteesta muotoiluun. Toimisto on onnistunut vakuuttamaan yritysten ylimmän johdon muutoksen tarpeellisuudesta ja rakentamaan useita kansainvälisesti menestyneitä brändikokonaisuuksia. Muotoilun laatu on näyttäytynyt ulospäin korkeatasoisena, ajankohtaisena ja tasalaatuisena, jatkuu juryn perustelu. Aivanille on muodostunut selkeästi havaittava, oma design-DNA ja toimiston sisäinen muotoilujohtaminen on hyvin johdettua ja loogista. Markkinointi on ollut hyvin vähän ulospäin näkyvää, ja vaikuttaa siltä, että hyvin tehty työ on luonut uusia työmahdollisuuksia. Hyvä maine on kantanut eteenpäin ja kasvuun.

Muotoilun levitessä yhä uusille alueille ja aloille on hienoa nähdä, että hyvin tehty kokonaisvaltainen muotoilu, mukaan lukien jo puolikuolleeksi julistettu teollinen muotoilu, on yhä täysissä voimissaan, totesi palkintojury.

Vuoden 2019 Kaj Franck -muotoilupalkinnon juryyn kuuluivat toimitusjohtaja Petteri Kolinen / Design Forum Finland, asiamies Pentti Kivinen / Suomen Messusäätiö, toimitusjohtaja Ia Adlercreutz / Co-founders, vararehtori, professori Anna Valtonen / Aalto-yliopisto ja muotoilija Heikki Orvola.

Kaj Franck -muotoilupalkinnon palkintonäyttely avautuu Designmuseon Galleriassa yleisölle perjantaina 8.11. Lehdistö on tervetullut näyttelyn avajaisiin torstaina 7.11. klo 18-20! Kutsu on avec.

Kaj Franck -muotoilupalkinto 2019: Aivan / työryhmä8.11.2019–12.1.2020
Designmuseon Galleria, Korkeavuorenkatu 23, Helsinki

Kuva: Paavo Lehtonen