OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Viron taidemuseo juhlistaa 100-vuotispäiväänsä erikoisohjelmalla kaupungin keskustassa

Sirje Helme avaamassa Viron taidemuseo 100 -juhlanäyttelyä Avoimet kokoelmat. Puheenvuoro on taiteilijalla. 2019. Valokuva: Karel Zova

Tänä vuonna 100 vuotta täyttävä Viron taidemuseo käynnistää juhlaviikon ohjelman 11. marraskuuta. 11.‒17. marraskuuta järjestettävät tilaisuudet sijoittuvat Design- ja arkkitehtuurigalleriaan, jossa esitellään Eesti Kunstimuuseum 100 -kirjaa, avataan pop-up-museomyymälä ja kahvila ja pystytetään askartelupöytiä ja jossa kuraattorit kertovat vuoden 2020 näyttelyistä.

Viikon avaa Viron taidemuseon pääjohtaja Sirje Helme, joka esittelee 11.11. klo 12 Eesti Kunstimuuseum 100 -kirjaa. Pärnu maantee -kadulla sijaitsevassa galleriassa on joka päivä askartelupöytiä, kahvila ja myymälä, ja kaikki ovat tervetulleita kuuntelemaan museon kuraattorien esittelyjä museon uusista näyttelyistä.  

Juhlaviikolla keskitytään Viron taidemuseon toimipisteisiin, ja kaupunkilaiset ja taiteen ystävät saavat yleiskuvan jokaisen toimipisteen tulevista näyttelyistä. Tiistaina 12.11. Design- ja arkkitehtuurigalleriassa esitellään Nigulisten museon, torstaina Adamson-Ericin museon, perjantaina taidemuseo Kumun ja lauantaina Kadriorgin taidemuseon ja Mikkelin museon vuoden 2020 ohjelmaa.

Keskiviikkona 13.11. klo 15 järjestetään Hannes Hermakülan ja Sirje Helmen juontama taidehuutokauppa, jonka tuotto menee hyväntekeväisyyteen, ja päivä kokonaisuudessaan keskittyy opetustoimintaan. Lisäksi esitellään kiusaamisen vastaiseen kouluun liittyviä opetustunteja. Torstaina klo 17.30 muotitaitelija Lilli Jahilo esittelee Adamson-Ericin tuotannon innoittamaa erikoismallistoa. Sunnuntaina 17.11. Pärnu maantee -kadun galleriassa esitellään yhdessä Viron postilaitoksen ja Viron taidemuseon Taiteenystävien seuran kanssa Viron taidemuseon aarteisto -sarjan kymmenes postimerkki, joka on omistettu museon 100-vuotispäivälle. Juhlaviikon päättää kansallisooppera Estoniassa 17.11. klo 12 järjestettävä juhlatilaisuus.

Viron taidemuseon pääjohtaja Sirje Helme korostaa juhlaviikon alla museon roolia ja moniulotteisuutta: ”Viron taidemuseo yhdistää parhaalla tavalla missiomme ylläpitää ja vaalia kulttuurimuistia ja linkittää se nyky-yhteiskuntaan ja tutkia samaan aikaan nykytaiteen liikkeitä ja ideoita ja järjestää näyttelyjä. Meidän viisi toimipistettämme toimivat niin paikallisella kuin kansainväliselläkin kentällä, ja meidän tieteellinen kapasiteettimme on varteenotettava osa Viron taiteentutkimusta. Juhlaviikollamme, jonka olemme tällä kertaa tuoneet kaupungin keskustaan, kerromme siitä, mitä teemme, mutta myös siitä, mitä vuonna 2020 on odotettavissa. Uskon, että juhlaviikon tapahtumat Pärnu maantee -kadun Design- ja arkkitehtuurigalleriassa tarjoavat varsin kattavan kuvan museon moniulotteisesta toiminnasta.”

Viron taidemuseo on maan maineikkain ja suurin taidemuseo, jonka merkitys ja rooli paikallisella kulttuurikentällä sekä historiassa on merkittävä. Se on nähnyt useita vuosikymmeniä ja poliittisia järjestelmiä. Nykyinen Viron taidemuseo on kansainvälisesti tunnustettu kulttuurilaitos, jossa on tasokkaita näyttelyitä, tieteellistä toimintaa, monipuolisia koulutus- ja yleisötapahtumia sekä julkaisutoimintaa, jonka kautta Viron taidetta esitellään myös muualla maailmassa. Viron taidemuseon kokoelmissa säilytetään runsaasti arvokkaita teoksia, yhteensä yli 65 000. Ne edustavat sekä virolaista että kansainvälistä kulttuuriperintöä keskiajasta nykypäivään. Juhlaviikko on osa koko vuoden kestänyttä juhlavuoden ohjelmaa.

Pop-up-myymälä, kahvila ja taidestudiot kaupungin keskustassa ovat avoinna maanantaista lauantaihin klo 12‒19, sunnuntaina klo 10‒12.

Viron taidemuseon juhlaviikkoa ovat tukeneet Telia ja Autan lapsia löytämään taiteen -hanke.

Lisätietoja Viron taidemuseon juhlaviikosta, juhlanäyttelyistä ja historiasta siin.