OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Tallinna-vinkki: Taidemuseo Kumussa avataan tähän mennessä suurin virolaisten naistaiteilijoiden näyttely

Lydia Mei (1896–1965). Nainen ja savuke. 1920-luku. Öljy. Viron taidemuseo. Valokuva: Stanislav Stepaško

Torstaina 5.12. klo 17.00 taidemuseo Kumun isossa salissa avataan näyttely Itsensä luominen. Emansipoituva nainen Viron ja Suomen taiteessa. Se on tähän mennessä suurin virolaisten naistaiteilijoiden tuotantoa esittävä näyttely, joka tuo päivänvaloon runsaasti vähän tunnettuja töitä ja asettaa ne vuoropuheluun suomalaisten naistaiteilijoiden töiden kanssa. Näyttely on syntynyt yhteistyössä Ateneumin taidemuseon kanssa.

Viron taidemuseon 100. toimintavuonna Kumu keskittyy naistaiteilijoihin. Itsensä luominen -näyttelyssä pääpaino on muutoksissa, joita tapahtui 1800-luvun naisten yhteiskunnallisessa asemassa ja heidän käsityksessään itsestään ja jotka heijastuvat sekä naistaiteilijoiden toimintaan että tapoihin kuvata heitä. Esillä on mm. Julie Hagen Schwarzin, Sally von Kügelgenin, Karin Lutsin, Natalie Mein, Lydia Mein, Aino Bachin, Olga Terrin, Maria Wiikin, Helene Schjerfbeckin, Sigrid Schaumanin, Elga Sesemannin, Ellen Thesleffin, Tove Janssonin ja Tuulikki Pietilän teoksia.

1900-luvun jälkipuoliskolta lähtien kiinnostus naistaitelijoiden tuotantoon maailmassa on jatkuvasti kasvanut. Monista historiallisista ja yhteiskunnallisista syistä heidän taidettaan pidettiin aiemmin usein marginaalisena, ja sen vuoksi heidän teoksiaan on sekä taidekokoelmissa että näyttelyissä huomattavasti vähemmän kuin miesten. Monien naistaitelijoiden elämäkerrat ja urapolut kuitenkin osoittavat, että naiset eivät välttämättä ole olleet yhteiskunnallisten olojen passiivisia uhreja, vaan luoneet mahdollisuuksia kehittää itseään ja ilmaista taiteen kautta tapojaan kokea maailma. Kumun näyttely antaa eri teemojen ja aikakausien kautta kuvan naistaiteilijoiden toimialoista ja muutoksista heidän elinympäristössään ja itseymmärryksessään 1800-luvun puolivälistä 1950-luvulle.

Avajaisissa esitellään näyttelyn yhteydessä julkaistavaa runsaasti kuvitettua artikkelikokoelmaa. Kirja tarjoaa näkymiä yhteiskunnalliseen ja intellektuaaliseen ympäristöön, jossa naistaiteilijat ovat työskennelleet ja joka on muovannut heitä. Artikkeleissa käsitellään naistaitelijoiden koulutusta, matkustusmahdollisuuksia, yhteiskunnallisia näkemyksiä, kiinnostuksen kohteita taitelijan työssä sekä heidän asemaansa eri aikakausina.  Näyttelyn yhteydessä julkaistaan Viron taidemuseon ja Ekspress Meedia -mediakonsernin yhteistyönä Eesti Naine -lehden erikoisnumero Eneseloomine (Itsensä luominen).

5.–6.3.2020 Kumun auditoriossa järjestetään näyttelyyn liittyvä konferenssi Naistaiteilijat Baltian ja Pohjoismaiden museoissa.

Kumun aukioloajat joulukuussa 2019:

Avoinna

ti, to–su 10.00–18.00, ke 10.00–20.00
Lipunmyynti päättyy puoli tuntia ennen museon sulkemista

Pitkä keskiviikko
Museo on keskiviikkoisin avoinna klo 20.00 saakka.

Suljettu

maanantai

Virallisina vapaapäivinä (2019):

24. joulukuutajouluaatto
25. joulukuutaensimmäinen joulupäivä
26. joulukuutatapaninpäivää