OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Jesse Kallio yksi kauden suomalaiskomeetoista

Päättyneen autourheilukauden 2019 yksi suomalaismenestyjistä maailmalla oli Jesse Kallio, joka teki sinivalkoista rallicross-historiaa sijoittumalla ensimmäisenä suomalaiskuljettajana kautta aikojen MM-sarjan yhteydessä ajettavan RX2-sarjan loppupisteissä kolmen parhaan joukkoon.

Jesse Kallio, 20, debytoi kansainvälisillä rallicross-radoilla täyden kauden muodossa viime vuonna, kun hän kilpaili EM-sarjan Super1600-luokassa. Tänä vuonna Kallio hyppäsi urallaan ensimmäistä kertaa nelivetoluokkaan, kun tuusulalainen vaihtoi rallicrossin MM-sarjan yhteydessä ajettavaan RX2-sarjaan. Tulokaskausi MM-sarjan kasvattajasarjana tunnetussa RX2:ssa sujui Kalliolta erinomaisesti.

Seitsemästä osakilpailusta Kallio saavutti viisi palkintosijoitusta, sijoittui loppupisteissä kolmanneksi ja kauden viimeisen osakilpailun jälkeen Etelä-Afrikan Kapkaupungissa järjestetyssä palkintogaalassa hänet palkittiin RX2-sarjan kauden parhaana tulokaskuljettajana.

– Tästä on kyllä hyvä jatkaa uraa kansainvälisissä ympyröissä ja koittaa ponnistaa ylöspäin. Hyvä, itse asiassa aika täydellinen, startti tähän sarjaan, Kallio myöntää.

Palkintoja ja huomionosoituksia on tullut kauden päättymisen jälkeen myös sarjan ulkopuolelta, sillä Kallio valittiin tänä vuonna Hyvinkään Urheiluautoilijoiden Vuoden autourheilijaksi, Vuoden rallicross-kuljettajaksi, sekä palkittiin kansallisen autourheiluliiton AKK:n Pronssisella kilpailijamerkillä ansiokkaasta toiminnasta autourheilussa.

– Eihän näihin palkintoihin ja huomionosoituksiin koskaan kyllästy. Aina nämä potkii eteenpäin ja kannustaa yrittämään vieläkin enemmän. Ja tottakai jatkoa ajatellen näistä on hyötyä, kun pyritään hankkimaan rahoitusta tulevaa kautta ja kilpailuja varten, kun näiden myötä on tarjota sitä näkyvyyttä, Kallio korostaa.

Aivan kuten autourheilussa yleensäkin, niin myös rallicrossin puolella kilpailu huipulla on äärimmäisen tiukkaa ja vain harva nuori kuljettaja onnistuu tänä päivänä keräämään taakseen sellaisen rahoituksen, että pääsee näyttämään osaamistaan maailmalle ja kansainvälisille radoille. Varsin hyvin tilannetta kuvaa se, että rallicrossin MM-sarja minne kaikki nuoret kuljettajat tähtäävät, on tänä päivänä sarja, missä käytännössä jokainen kuljettaja joutuu maksamaan ajopaikastaan. Palkkakuskien määrä on lähes olematon.

– Sarjoja ei ole rallicrossissa paljon ja terävin huippu on tosi kapea. Jos vertaa esimerkiksi rata-autoiluun, missä on useita eri sarjoja ja kuljettajapaikkoja. Kilpailu tallipaikoista ja rahasta lajin ympärillä on tosi kovaa rallicrossissa, Kallio muistuttaa.

Kallion kaksi onnistunutta kautta kansainvälisissä sarjoissa ovat tuoneet suomalaiskuljettajalle hyvän aseman kuljettajamarkkinoilla. Kallion nopeus ja kuljettajataidot tiedetään, mutta ensi kaudelle kaavailtu jatko RX2-sarjassa vaatii tottakai jälleen yhteistyökumppaneita, jotta Kallion asettama mestaruustavoite ensi kauden osalta olisi mahdollista saavuttaa. Ensi kauden kilpailukalenteri RX2-sarjan osalta on jo julkistettu ja kausi käynnistyy Espanjassa huhtikuussa.

“Belgia tuloksellisesti ja ajollisesti paras”

Kallion hypätessä ajassa taaksepäin ja viime kevääseen, kuljettajalupaus myöntää, että ennakkoajatuksissaan ennen kauden alkua ei hän itseltään nähdyn kaltaista huippukautta osannut odottaa.

– Tosi paljon oli ennen kauden alkua jännitystä, kun ihan kaikki oli kuitenkin uutta. Testeissä näki, että vauhti oli ihan hyvällä tasolla, mutta tottakai kilpailuun meneminen on sitten ihan eri juttu. Ensimmäisenä odotuksena oli saada eräsijoituksia kolmen parhaan joukkoon. En välttämättä silloin ajatellut, että heti pystyisin palkintosijoituksen ajamaan, vaan myöhemmin sitten kauden aikana. Nousujohteiseen kauteen pyrittiin, Kallio muistelee.

Heti kauden avaus Espanjan Barcelonassa osoitti, että Kallio tulokaskuljettajan statuksestaan huolimatta tulisi olemaan sarjan kärkikuljettajia. Ensimmäinen ja toinen alkuerä toivat toiseksi nopeimmat ajat, edelle ehti vain sarjan hallitseva mestari Oliver Eriksson. Alkuerien kokonaispisteissä Kallio oli Barcelonassa kolmas, ajoi semifinaalilähdössään toiseksi ja finaalissa kolmanneksi. Sensaatiomainen debyytti uudessa sarjassa oli nähnyt päivänvalon.

– Olihan se helpotus, kieltämättä. Barcelonan jälkeen ei enää tarvinnut stressata, että riittääkö vauhti kärkeen vai ei. Mutta samalla se toi myös lisää nälkää, halusi yltää vieläkin kovempiin tuloksiin, Kallio naurahtaa.

Kauden toisessa osakilpailussa Belgian Spassa Kallio kirjasi alkuerät nimiinsä ensimmäistä kertaa, voitti semifinaalilähtönsä ja hävisi finaalissa Erikssonille vain 0,399 sekuntia.

– Belgian kilpailu oli tuloksellisesti ja ajollisesti RX2-kauden paras, siellä ei ollut mitään muita murheita koko viikonlopun aikana. Tykkäsin myös tosi paljon Span radasta, se sopi hyvin minun ajotyylilleni, Kallio muistelee.

Kallion palkintoputki RX2-sarjan osalta jatkui lopulta viiden osakilpailun ajan, kun Englannista tuli toinen sija ja Norjasta, sekä Ruotsista kolmannet sijat. Ranskassa finaali meni piloille kilpakumppanin täräyttäessä Kallion auton “konttiin” ja Etelä-Afrikassa, pitkän merimatkan jälkeen laivasta mantereelle nostettiin auto, joka saatiin toimimaan kunnolla vasta sunnuntain alkuerissä. Samalla meni myös mahdollisuus taistella sarjan hopeasta.

Kallion kauteen mahtui myös vierailu rallicrossin Pohjoismaiden mestaruussarjassa, RallyX Nordicissa, missä Supercar Lites -luokassa kilpaillaan samanlaisilla autoilla kuin RX2-sarjassakin. Ja itse asiassa Kallio kilpaili Kouvolan osakilpailussa juuri samalla autolla, millä hän ajoi RX2-sarjaa tänä vuonna. Kallio starttasi kilpailuun ennakkosuosikkina, eikä kotiyleisön tarvinnut pettyä, vaan tuloksena oli komea voitto.

– Olihan se ihan huikeaa päästä ajamaan kotiyleisön edessä, katsomossa oli paljon tuttuja ja kannustus huikeaa. Oli ihan unohtumaton fiilis kilpailla. Mukana oli paljon RX2-sarjan kuljettajia ja kun pystyi ne kukistamaan ja finaalin voitto tuli vielä varsin selvällä erolla. Oli hieno fiilis hypätä auton katolle voiton myötä, Kallio herkistyy muistellessaan elokuun viimeisen viikonlopun tapahtumia.

Kilpailukauden 2019 ollessa ohi ja kuluvan vuoden lähestyessä loppuaan, on lopuksi aina kiitosterveisten.

– Suurin mahdollinen kiitos kaudesta 2019 kaikille yhteistyökumppaneilleni, tallilleni Olsbergs MSE:lle, Flying Finn Academylle, Hyvinkään UA:lle, perheelleni, tutuille ja kannattajille. Sekä tottakai hyvää ja rauhallista joulua kaikille, Kallio päätti.

Jesse Kallion kausi RX2-sarjassa 2019

Seitsemän osakilpailua, viisi palkintosijoitusta (0-2-3)
Loppupisteissä kolmas, palkittiin parhaana tulokaskuljettajana
28 alkuerää, 16 kertaa kolmen nopeimman joukossa (4-7-5)
Alkuerien kokonaispisteissä 5 kertaa kolmen parhaan joukossa (1-2-2)
6 semifinaalia, 6 kertaa kolmen parhaan joukossa (2-4-0)

Jesse Kallio vieraana maanantain MotorXpressissä kello 19.

Teksti: Jari Hotti, Jesse Kallio Racingin tiedottaja

Kuvat: Jakub Nitka / Olsbergs MSE