OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Youtubesta poistettiin metalliyhtye Sabatonin Talvisota-aiheinen video ja tästäpä alkoi varsinainen soppa!

Ruotsalaisen power metal -yhtye Sabaton tunnetaan räjähtävästä esiintymisestään, sekä vielä paremmin sotahistoria-aiheisesta tuotannostaan. Yhtyeellä onkin tavallisen Youtube kanavan lisäksi Sabaton History -niminen kanava, jossa avataan ja tarkastellaan kappaleisiin liittyviä tarinoita historioitsijoiden ja erinäisen arkistomateriaalien kautta.

Vuoden 2019 alkupuolella Sabaton History -kanava julkaisi Talvisota-kappaleeseen ja Suomen sotahistoriaan perustuvan videon, joka poistettiin Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) tehtyä siitä tekijänoikeusloukkaus ilmoitus Youtubelle.

Historiakanavan juontaja Indy Neidell ja Sabaton-solisti Joakim Brodén vetosivat ytimekkäästi KAVI:in videon palauttamiseksi omalla videollaan tiivistetysti seuraavasti:

”Suomi, me rakastamme sinua. Mitä olemme tehneet suututtaaksemme sinut? Perukaa valituksenne. Emme ole mielestämme tehneet virhettä, ehkä te olette tehneet virheen. Tavoitteemme on sama. Perukaa se v***n valitus!”

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti kiirehti kommentoimaan kohua seuraavasti:

”Hyvät ystävät, ystävällisesti ilmoitamme, että Suomessa KAVI vastaa sota-ajan filmimateriaalin suojelusta, eikä kyseinen ainesto ole tekijänoikeudetonta. Tämän materiaalin käyttö luvatta loukkaa siis tekijänoikeuksia. Mikäli joku on kiinnostunut lisensoimaan filmiaineistoa, tulee tämän tahon olla ensin yhteydessä KAVI:in filmikokoelmista vastaavaan osastoon. Mitä näihin tekijänoikeusvaateisiin tulee, perehdymme asiaan mielellämme (muiden vastaavien lisäksi) lomien jälkeen tammikuussa.”

Sopu kuitenkin ilmeisesti saatiin aikaiseksi ja KAVI:in apulaisjohtaja Mikko Kuutti kommentoi henkilökohtaisesti Sabatonin Youtubessa olevaan vetoomuksen videoon seuraavasti:

”Sabaton ja KAVI ovat sopineet ratkaisevansa tämän katastrofin yhteisymmärryksessä neuvotteluilla ja ottamalla yhteyttä Reutersiin bootleg-materiaalin lähteenä. Videon tulisi palautua heti, kun YouTube käsittelee KAVIn juuri tekemän palautus pyynnön. Elonet.finna.fi -sivustolta on saatavilla ilmaiseksi toisen maailmansodan materiaalia asiasta kiinnostuneille.”

Nähtäväksi vielä jää, tuottavatko mainitut neuvottelut tulosta ja kuinka videolle lopulta käy.