OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maailman pohjoisin valofestivaali Polar Night Light Festival alkaa perjantaina Rukalla – mukana kansainvälistä valotaidetta ja kuusamolaisten lasten lyhtyteoksia

Valotaidefestivaali Polar Night Light Festival järjestetään neljättä kertaa Kuusamon Rukalla 17.1.–1.2.2020. Festivaali valaisee näyttävästi Rukan eturinteet, minkä lisäksi valotaideteoksia voi ihailla Rukan kylässä sekä Family Park -perherinteessä, jonka viereen rakentuu suosittu Lyhtypuisto. Polar Night Light Festivalin tuottavat yhteistyössä Sun Effects, Rukakeskus sekä Ruka-Kuusamon matkailu.

Rukalla nähdään valotaideteoksia Terhi Niemiseltä, Nadja Räikältä, Riikka Karjalaiselta, Sofia Ivarssonilta sekä Mimmit Peinttaa -kollektiivilta, jossa on mukana kymmenen naistaiteilijaa.

–Tänä talvena festarin taiteilijakaarti laajentaa ensimmäistä kertaa ulkomaille, kun saamme Rukan kylään esille kööpenhaminalaisen valosuunnittelija ja taiteilija Sofia Ivarssonin Timegazing-teoksen. Festivaali tuo myös kaksi mittavaa videoteosta Rukan kylän suurille videonäytöille, joissa normaalisti näytetään mainoksia, kertoo festivaalin kuraattori Alexander Salvesen.


Lux Helsingistä tuttu Lyhtypuisto puetaan paikallisiin teoksiin

Edellisvuosina osa Polar Night Light Festivalin valotaideteoksista on asetettu esille Kuusamon keskustaan. Tänä vuonna valotaidefestivaali keskittyy yksinomaan Rukalle. Maaginen, sadoista käsintehdyistä lyhdyistä koostuva Lyhytpuisto on tuttu myös Lux Helsinki -tapahtumasta, ja Polar Night Light Festival esittelee kokonaisuuden tänä vuonna Ruka Valleyn alueella, Family Parkin vieressä. Lyhtypuiston lyhdyt ovat edellisvuosien tapaan paikallisten lasten ja nuorten tekemiä. Viiden kuusamolaisen koulun oppilaat ovat koulussa opettajan johdolla rakentaneet luomuksensa, jotka ripustetaan esille Lyhtypuistoon kahdeksi viikoksi.

–Festivaaliohjelman voi entistä kokonaisvaltaisemmin kokea lasketellen, sillä kaikki teokset sijaitsevat joko suoraan laskettelurinteessä tai ihan niiden välittömässä läheisyydessä. Tarjolla on ainutlaatuinen elämys, millä erottaudumme vahvasti muista hiihtokeskuksista, kertoo Otto Lintunen, Rukakeskuksen rinnetoiminnan kehityspäällikkö.

Rukan kylän sekä Ruka Valleyn alueet yhdistävä gondolihissi vie laskettelijoiden lisäksi myös jalankulkijat valotaideteosten äärelle molemmille puolille tunturia. Lisäksi osa gondolihisseistä saa oman festivaalivalaistuksen. Festivaalin aikaan yleisön on mahdollista ”laskea osaksi valotaideteoksia”, kun perjantaisin klo 19 Rukan Eturinteessä järjestetään yhteinen valolasku. Osallistujat saavat käteensä valotikut, mutta voivat lisäksi somistaa laskuasun myös omin valolähtein – esimerkiksi otsalampuin, jouluvaloin tai heijastimin. Festivaalivalaistus on koettavissa myös rattikelkkaillen kaikkina muina iltoina perjantaita lukuun ottamatta.

Hiihtokeskuksen hissejä käyttävät laskettelijat ja jalankulkijat tarvitsevat hissilipun, mutta muutoin festivaalin teokset ovat avoinna yleisölle pääsymaksutta vuorokauden ympäri.