OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Viron omintakeisimman graafikon tähän asti suurin retrospektiivi ryhtyy vuoropuheluun nykytaiteen kanssa

Vello Vinn (1939). Lento. 1977. Etsaus. Viron taidemuseo. Valokuva: Stanislav Stepaško

Torstaina 13.2. klo 18.00 taidemuseo Kumussa avataan näyttely Vello Vinn. Peilikuvia. Viron omintakeisimman graafikon tähän asti suurin retrospektiivi nostaa esiin hänen tuotantonsa monipuolisuuden ja eheyden esittelemällä Vinnin grafiikan, exlibristen sekä kuvitusten ja julistetaiteen mielikuvituksellista kuviomaailmaa. Näyttelyssä on mukana kuusi nuorempaa taiteilijaa, jotka kommunikoivat Vello Vinnin taiteen kanssa nykytaiteen keinoilla ja ilmaisutavoilla.

Vello Vinnin (1939) teokset ovat merkittävä esimerkki 1960-luvun lopulla ja 1970-luvun alussa esiin nousseen virolaisen graafikkosukupolven tuotannosta, jonka erityispiirteenä oli eheä ja korostetun omaperäinen kuvaustapa. Vinnin omintakeinen visuaalinen maailma perustuu mestarilliseen grafiikan hallintaan, tarkasti työstettyihin yksityiskohtiin ja nokkeliin oivalluksiin. Kuvaleikkien rinnalla kuvissa on oivaltavia sanaleikkejä ja hyväntahtoista absurdia huumoria, jonka kautta katsojasta tulee kanssa-ajattelija ja osallinen taiteilijan luomistyöhön. Omaperäisillä kuvioilla, joilla on yhtymäkohtia niin pop- kuin psykedeelisen taiteen estetiikkaan, Vinn on käsitellyt myös aikansa keskeisiä ongelmia, jotka ovat edelleen ajankohtaisia.

Vello Vinnin taiteen vaikutusta Viron taiteeseen ja visuaaliseen kulttuuriin on havainnollistettu asettamalla hänen työnsä vuoropuheluun nuorempien taiteilijoiden teosten kanssa, joista suurin osa on tehty varta vasten tähän näyttelyyn. Vinnin tuotannon eri puolista ovat saaneet innoitusta muusikot ja taiteilijat Kiwa ja Mihkel Kleis, graafikko Lilli-Krõõt Repnau ja graafinen suunnittelija Brit Pavelson, valokuvataiteilija Krista Mölder ja installaatiotaiteilija Kristina Õllek. Tuloksena on hyvin erilaisia lähestymistapoja – niin visuaalista kulttuuria kuin yhteiskunnallisia ongelmia analysoivia, kriittisiä ja runollisia, tutkivia ja filosofisia.

Avajaisissa esitellään näyttelyn yhteydessä julkaistava kirja, joka on ensimmäinen Vello Vinnin tuotantoa käsittelevä monografia. Kirjassa on kahden Vinnin taidetta analysoivan artikkelin lisäksi taiteilijan perusteellinen elämäkerta, runsaasti taidejäljennöksiä taiteilijan teoksista sekä bibliografia.

Ennen avajaisia näyttelykierros kuraattorin ja taiteilijoiden kanssa klo 17.

Taiteilijat: Vello Vinn, Kiwa, Mihkel Kleis, Krista Mölder, Brit Pavelson, Lilli-Krõõt Repnau, Kristina Õllek

Kuraattori: Elnara Taidre

Näyttelyarkkitehdit: Raul Kalvo, Helen Oja

Graafinen suunnittelija: Külli Kaats

Näyttely on esillä 9.8.2020 saakka.

Tietoa oheisohjelmasta.