OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Led Zeppelin voitti Stairway to Heaven-tekijänoikeus kiistansa, jälleen kerran

Rockin yksi legendaarisimmista yhtyeistä Led Zeppelin on voittanut viimeisimmän tekijänoikeudenkäyntinsä koskien vuonna 1971 julkaistua Stairway to Heaven -kappaletta, uutisoi Hollywood Reporter.

Vuonna 2014 alkaneessa oikeudenkäynnissä väännettin alun perin siitä, että Led Zeppelin-kitaristi Jimmy Page olisi plagioinut olennaisesti Stairway to Heaven -kappaleen kitara melodian Spiritin vuoden 1968 kappaleesta Taurus. Jo menehtyneen laulunkirjoittaja Randy Wolfen edustaja Michael Skidmore haastoi yhtyeen oikeuteen plagiointi väitteiden pohjalta.

Led Zeppelin voitti oikeudenkäynnin vuonna 2016, mutta kesäkuussa 2019 tuomioistuimen tuomareiden muodostama paneeli pyysi, että oikeudenkäynti järjestettäisiin uudelleen vedoten siihen, että aikaisemmassa päätöksessä tuomaristoa ei oltu asianmukaisesti opastettu musiikin tekijänoikeusrikkomusten määrittämiseksi, eivätkä he olleet kuunnelleet kappaleiden nauhoituksia.

Amerikkalaisen oikeusjärjestelmän hovioikeutta vastaava 11 tuomarin paneeli San Franciscossa vahvisti maanantaina Los Angelesin vuoden 2016 tuomariston päätöksen, joka perustuu vuoden 1909 tekijänoikeuslakiin, ja päätti, ettei tuomioistuin ollut menetellyt virheellisesti ollessaan kuuntelematta Tauruksen äänitallennetta alkuperäisessä oikeudenkäynnissä.

Kuuntele kappaleet alta ja vertaile itse: