OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

May the 4th be with you! – 8 faktaa Star Wars -elokuvien musiikista

1. John Williams sävelsi ja kirjoitti musiikin kaikkiin Tähtien Sota -saagan yhdeksään pääelokuvaan ja elokuvissa sen esittää tyypillisesti vaihtelevan kokoinen sinfoniaorkesteri kuoron säestämänä.

2. Tähtien sota: Episodi IV – Uusi toivo voitti ”Parhaan musiikin” Oscar-palkinnon vuonna 1978, sekä on saaga on kerännyt lukuisia Oscar-ehdokkuuksia äänimaailmallaan. Saagan viimeisen trilogian kaikki kolme elokuvaa saivat ”Parhaan musiikin” Oscar-ehdokkuudet, niitä kuitenkaan voittamatta.

3. John Williams kirjoitti ja sävelsi saagaan erilaisia musiikillisia teemoja tietyille hahmoille ja ideoille. Läpi Tähtien Sota -saagan yhdeksän elokuvan kuullaan jatkumona yhteensä noin viisikymmentä eri musiikillista teemaa, jotka kuvaavat hahmojen kehitystä ja tilanteiden muutoksia.

4. Alkuperäisen trilogian innoittama 1977 julkaistiin ”Star Wars and Other Galactic Funk” niminen albumi joka todellakin on aivan sitä mitä nimi lupaa: Star Wars funkia! Eikä tässä vielä kaikki, levyn single “Star Wars theme/Cantina Band“, saavutti ykkössijan Billboardin Hot 100 -listalla 1. lokakuuta 1977 pysyen siellä kahden viikon ajan. Pääset kuuntelemaan surrealistisella kansitaiteella varustetun listaykkösen alla olevasta videosta.

5. John Williamsin poika Joseph Williamsin kirjoitti englanninkieliset sanat Ewokien voitonlauluun, joka kuultiin Epsodi VI – Jedin Paluu -elokuvan lopussa. Suuremmalle yleisölle  Joseph on kuitenkin varmaan tunnetumpi ollessaan Toto rock-yhtyeen päälaulaja, sekä ikonisen ”Africa” -kappaleen luoja. (Tiesitkö myös: Sanaa “Ewok” ei koskaan sanota ääneen elokuvassa!)

6. Episodi I – Pimeän Uhka elokuvan ikoninen Duel of the Fates -kappale on John Williamsin mukaan kelttiläisen kansantarinan innoittama. Robert Gravesin Valkoinen Jumalatar runossa kerrotaan kahdesta puusta, jotka druidilainen pappi herättää eloon ja pakottaa kaksintaisteluun. Kappaleessa kuultavat sanat ovat Sanskritin kieltä, joka on yksi Intian virallisista kielistä. Pääset katsomaan ikonisen kohtauksen alla olevasta videosta.

7. Saagan viimeisessä osassa Episodi IX – The Rise of Skywalkerissa John Williams tekee yllätysesiintymisen ollessaan baarimikon roolissa Kijimin planeetalla kohtauksessa, jossa elokuvan sankarit saapuvat tapaamaan Babu Frikiä.

8. Force Awakens elokuvan soundtrackista tehtiin erittäin rajoitettu vinyylipainos, jossa on nähtävillä 3D-hologrammi sitä soittaessa. Tristan Duken käsinkaivertamat urat levyissä herättävät eloon Han Solon ikonisen Millennium Falconin sekä galaktisen imperiumin tähtihävittäjä TIE Fighterin.