OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

K-vitamiinista ennustetaan ihonhoidon seuraavaa ihmeainetta

Muun muassa C-vitamiinin roolia ihonhoidossa on hehkutettu jo pitkään, mutta toinen vitamiinimaailman supersankari on jäänyt paljolti unohduksiin. K-vitamiini on ihoa korjaava ihmeaine, josta povataan kauneusalan seuraavaa suurta tähteä.

K-vitamiinia käytetään usein edistämään ihon toipumista esimerkiksi kosmeettisten toimenpiteiden, kuten laserhoitojen, jälkeen. On tieteellisesti todistettu, että K-vitamiini auttaa haavoja ja mustelmia paranemaan nopeammin. Kosmetiikassa käytettynä K-vitamiini tehoaa erityisen hyvin tummiin silmänalusiin. Lisäksi se voi parantaa ihon elastisuutta ja auttaa häivyttämään juonteita.

– Ennustan K-vitamiinin suosion valtavaa kasvua. Sitä on tälläkin hetkellä saatavilla sekä ihonhoitotuotteisiin lisättynä että suun kautta nautittavina lisäravinteina, sanoo farmaseutti ja Victoria Health-sivuston perustaja Shabir Daya.

Mikä on K-vitamiini?

K-vitamiini ansaitsi löytäjilleen Henrik Carl Peter Damille ja Edward Adelbert Doisylle Nobelin palkinnon vuonna 1943, eikä ihme. Se muun muassa vahvistaa luustoa ja estää valtimoiden kalkkiutumista ja auttaa muistin tukemisessa. 

K-vitamiinia löytyy paljon lehtivihanneksista, kuten lehtikaalista, pinaatista, kaalista ja parsakaalista. Dayan mukaan valtaosa ihmisistä kuitenkin kärsii K-vitamiinin puutoksesta.

Kuva: pexels.com

– Se on rasvaliukoinen vitamiini, joten etenkin vähärasvaista ruokavaliota noudattavilla ihmisillä saattaa esiintyä puutosta. Alkoholi maltillisestikin nautittuna voi heikentää kehon kykyä varastoida K-vitamiinia ja antibioottihoidot voivat vaikuttaa vitamiinin imeytymiseen, hän selittää.

Mitä hyötyä K-vitamiinista on iholle?

K-vitamiini nopeuttaa tutkitusti vaurioituneen ihon luonnollista paranemisprosessia. Tästä syystä sitä löytyy usein tuotteista, joita käytetään haavojen ja mustelmien hoitoon. Veren hyytymiseen vaikuttavien tekijöidensä takia vitamiinia käytetään verisuoniin liittyvien kosmeettisten haittojen, kuten ruusufinnin, suonikohjujen ja luutasuonten hoidossa.

Siihen, kuinka tehokkaita ulkoisesti ihonhoidossa käytetyt tuotteet ovat rikkoutuneiden verisuonien hoidossa, on tosin syytä suhtautua varauksella.

– Mikään iholla käytettävä hoitovoide ei voi parantaa rikkoutuneita verisuonia. Luutasuonet on yleensä hoidettava laserilla, muistuttaa dermatologian verkkopalvelu Dermatican lääketieteellinen johtaja, tohtori Natalia Spierings.

Kuinka K-vitamiinia sitten kannattaa käyttää?

K-vitamiini sopii kosmetiikassa käytettynä erityisesti tummien silmänalusten, sekä silmänalueen juonteiden hoitoon. Usein K-vitamiinia löytyykin juuri silmänympärystuotteista.

Kuva: pexels.com

K-vitamiini on hyvä lisä ihonhoitorutiiniin erityisesti silloin, kun sitä käytetään yhdessä muiden todistetusti toimivien ainesosien kanssa. Esimerkiksi silmänympärysihon hoitoon sopii seerumi tai voide, jossa K-vitamiini on saanut kaverikseen tummuuteen auttavan kofeiinin tai retinolin. Jälkimmäistä käytetään ikääntyvän ihon silmänympärystuotteissa, koska se lisää kollageenin tuotantoa ja ehkäisee näin ihon ohentumista ja läpikuultavuutta. Tämä tarkoittaa myös, etteivät tummat verisuonet näy ihon läpi yhtä selvästi.

K-vitamiini sopii kaikille ihotyypeille, jopa herkälle iholle. Toisin kuin esimerkiksi A-vitamiini, K-vitamiini ei aiheuta ihon kuivumista tai herkkyyttä. Sillä ei ole myöskään muita tunnettuja sivuvaikutuksia, joten se soveltuu yleensä hyvin päivittäiseen käyttöön.

Lähde: Stylist