OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Uudelleen avattavassa Viron taidemuseossa on esillä kolme uutta näyttelyä

Kaikki Viron taidemuseon toimipisteet avautuvat 19.5. uudelleen kävijöille, joita odottavat kolme uutta näyttelyä sekä perusnäyttelyt. Museo tervehtii kävijöitä kiinnostavalla kevätkesäisellä ohjelmalla. Valtakunnallisen ohjeistuksen mukaisesti ja terveysnäkökohdat huomioiden myös vierailukäytäntöjä on päivitetty.

Mikkelin museossa raottuu ovi legendaarisen taiteenkeräilijän Mart Leppin maailmaan Henkilökohtainen vuosisata. Mart Leppin taidekokoelma -näyttelyn kautta. Näyttelyn keskiössä on kiinnostavan yksityiskokoelman kerännyt Mart Lepp. Näyttelyssä on esillä teoksia mm. Peeter Mudistilta, Jüri Arrakilta, Valdur Ohakasilta ja Endel Kõksiltä.

Adamson-Ericin museossa on esillä Olev Subbin tuotantoa käsittelevä näyttely Olev Subbi. Värillistä ihannemaailmaa etsimässä, jonka keskiössä on taiteilijan aikansa vaikeita oloja uhmannut taide ja valoisat teokset. Traagisen elämän eläneen Subbin tuotannosta on näyttelyssä esillä nimenomaan varhaisia teoksia.

Kumussa avataan 22.5. näyttely Ando Keskküla. Teknodelia ja todellisuus, jonka on kuratoinut taiteentutkija Anders Härm. Ando Keskkülan retrospektiivinen yksityisnäyttely käsittää taiteilijan aktiivisimman luomiskauden tuotannon 1960-luvun lopusta 1990-luvun loppuun. Näyttelyssä tarkastellaan Keskkülan kiinnostusta teknologiaan ja sen vaikutukseen ihmisen tajuntaan ja todellisuudentajuun.

Nigulisten museossa on perusnäyttelyn lisäksi esillä Neitsyt Maria. Nainen, äiti, kuningatar -näyttely, jota on jatkettu 16.8. saakka.

Kadriorgin taidemuseossa voi tutustua monipuoliseen kansainvälisen taiteen perusnäyttelyyn, väliaikaiseen Kylässä. Valittuja teoksia Johannes Mikkelin kokoelmasta -näyttelyyn sekä tietenkin barokkipalatsin puutarhaan.

Ensi vuoteen ovat siirtyneet kansainväliset suurnäyttelyt Memlingistä Rubensiin. Flanderin kultakausi, Hulluna Dymphnaan ja myöhäiskeväälle suunniteltu Kumun rave.

Viron taidemuseon johtajan Sirje Helmen mukaan museon oli reagoitava nopeasti poikkeustilanteeseen, ja taide-elämykset siirrettiin sujuvasti verkkoon. ”Voi hyvillä mielin todeta, että taidemuseo ei ole missään vaiheessa ollut kokonaan kiinni, sillä olemme pystyneet nopeasti viemään katsojien ulottuville niin videokierroksia, luentoja kuin koululaisten verkkotuntejakin. Kiinnostuneita on ollut kymmeniä tuhansia.” Samaan aikaan on suljettujen ovien takana valmisteltu uusia näyttelyitä. ”Uusilla näyttelyillä haluamme ilahduttaa vieraitamme heti ensimmäisellä aukioloviikolla. Odotettavissa on elämyksellisiä ja tasokkaita näyttelyitä koko seuraavan kauden ajan”, Sirje Helme kuvailee museon tulevaisuudensuunnitelmia.

Päivitetyillä vierailukäytännöillä (mm. desinfiointiaineet, tilojen tiheä puhdistaminen, 2+2-periaate) ja museon tehostetuilla toimilla kävijät voivat liikkua turvavälit säilyttäen. Päivityksiin ja hyviin vierailukäytäntöihin voi tutustua Viron taidemuseon verkkosivulla. Myös toimipisteiden kasvatusohjelmissa noudatetaan päivitettyjä vierailu- ja suojakäytäntöjä.

Viron taidemuseo on poikkeustilanteessa vienyt osan oheisohjelmastaan verkkoon, ja lähiviikkoina pääsee tähän saakka suljettuina pysyneiden ovien takana olleiden näyttelyiden virtuaalikierrosten lisäksi näkemään myös avattavien näyttelyiden kuraattorikierroksia.