OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Kosmetiikan hajusteissa voi piillä ikäviä aineita

Kun katsot minkä tahansa kosmetiikkatuotteen ainesosaluetteloa, lähes jokainen niistä sisältää hajusteita. Tuotteisiin lisätään usein keinotekoisia tuoksuja, koska koska tuotteen haju on asia, johon kuluttajat kiinnittävät huomiota. Ongelma on, että hajusteet voi sisältää lukuisia erilaisia yhdisteitä, eikä valmistajilla ole velvoitetta ilmoittaa, mitä aineita tuoksun valmistuksessa on käytetty. Hajusteet ovatkin yksi yleisimpiä kosmetiikka-allergioiden aiheuttajia.

Kosmetiikassa käytetyt hajusteet voivat olla joko luonnollisia tai synteettisiä. Kansainvälisen tuoksuyhdistyksen (IFRA) mukaan hajusteseokset sisältävät tyypillisesti useita satoja kemikaaleja. Yhdessä ihon proteiinin kanssa nämä kemikaalit voivat laukaista elimistössä allergisen reaktion, johon voi kuulua ihon ärsytystä, migreeniä, hengitysvaikeuksia ja jopa astmakohtauksia. Pitkään käytettynä niillä voi olla myös pitkäaikaisia vaikutuksia terveyteen.

Kuva: pexels.com

Vuonna 2015 tehdyssä tutkimuksessa, jossa testattiin 37 hajustettua hygieniatuotetta, havaittiin yhteensä 42 Yhdysvalloissa myrkylliseksi tai vaaralliseksi luokiteltua VOC-yhdistettä. Niistä huolestuttavimpia olivat muun muassa ftalaatit, joiden uskotaan häiritsevän hormonitoimintaa, sekä oktoksynolit ja nonoksinolit.

Entä sitten luonnolliset tuoksut?

Laadukkaita eteerisiä öljyjä voidaan yleisesti ottaen pitää joitakin synteettisiä tuoksuja parempana vaihtoehtona, mutta asia ei ole aivan mustavalkoinen. Luonnonhajusteetkin saattavat sisältää satoja yksittäisiä ainesosia, eivätkä ne ole tasalaatuisia. Sillä, miten eteerinen öljy on prosessoitu, on merkitystä. Vuonna 2018 tehdyssä tutkimuksessa 24 markkinoilla olevasta eteerisestä öljystä löydettiin mahdollisesti vaarallisia kemikaaleja, vaikka niitä markkinoitiin “luonnollisina” ja “orgaanisina”.

Onkin hyvä muistaa, etteivät luonnolliset tuoksut ole automaattisesti vähemmän allergisoivia kuin synteettiset.

Kuva: pexels.com

Kuinka ostaa myrkyttömiä tuoksuja?

Tuoksujen alkuperän selvittäminen on usein haastavaa. Periaatteessa kuluttajan tulisi ottaa yhteyttä käyttämänsä tuotteen valmistajaan ja pyytää tältä luetteloa hajusteissa käytetyistä ainesosista sekä niiden alkuperästä. Ainesosen turvallisuuden voi tarkistaa kolmannen osapuolen toimijalta, kuten Environmental Working Group-järjestöltä.

Kemikaaleista huolestuneen olisi syytä välttää hajusteita sisältäviä tuotteita, tai valita luomulaatuisia tuoksuja. Nykyään useat tuoksujen valmistajat tarjoavat luonnollisista ja luomuainesosista valmistettuja tuoksuja, jotka eivät sisällä ftalaatteja. Esimerkiksi Good Chemistry, Pacifica ja Nanaka ovat panostaneet tuoksuissaan luonnollisiin ainesosiin. Phlurin tuoksut eivät sisällä parabeeneja, ftalaatteja, butyylihydroksitolueenia tai fenoksietanolia ja kaikki brändin pakkaukset ovat kestävästi tuotettuja ja joko kierrätettäviä tai uudelleenkäytettäviä.

Lähde: Harper’s Bazaar, ApteekkiPlus