OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Aloittelijan opas E-vitamiiniin

Kaikki tietävät, miten tärkeitä vitamiinit ovat elimistölle ja viime aikoina niistä on tullut yhä suositumpia myös ihonhoidossa. Yksi yleisimmin kosmetiikassa käytetyistä vitamiineista on E-vitamiini. Sitä löytyy niin seerumeista, kosteusvoiteista kuin huulirasvoistakin. Mutta miten E-vitamiini oikeastaan vaikuttaa ihoon ja miten sitä tulisi käyttää? Asiantuntijat avasivat asiaa Alluressa.

Mikä on E-vitamiini?

E-vitamiini on antioksidantti, joka suojaa soluja hapettumisstressiltä. Se on D-vitamiinin tapaan rasvaliukoinen. E-vitamiinia esiintyy yhteensä kahdeksassa eri muodossa, mutta kosmeetiikka-alan kemisti Ni’Kita Wilsonin mukaan kauneudenhoitotuotteiden ainesosaluettelosta E-vitamiini löytyy lähes aina termillä tokoferoli. Tokoferoli sitoo tehokkaasti kosteutta iholle, sekä edesauttaa solujen uusiutumista ja ehkäisee UV-säteilyn ja ilmansaasteiden aiheuttamia vaurioita.

Mitä hyötyä E-vitamiinista on iholle?

E-vitamiini on todellinen moniosaaja ihonhoidossa.

– Ulkoisesti käytettynä se voi auttaa useisiin iho-oireisiin, sekä edistää ihon korjaantumista, kehuu ihotautilääkäri Ava Shamban.

Koska E-vitamiini on antioksidantti, on siitä erityisen paljon hyötyä silloin, kun iho joutuu kohtaamaan paljon ärsykkeitä ja sen tasapaino järkkyy. E-vitamiini neutraloi vapaita radikaaleja, joita ihomme kohtaa päivittäin. Vapaat radikaalit ovat suurin syypää ihon ennenaikaiseen ikääntymiseen, joten E-vitamiinin säännöllinen käyttö ihonhoidossa auttaa pitämään ihon nuoren näköisenä. Yhdessä C-vitamiinin kanssa, E-vitamiini muodostaa kohtalaisen tehokkaan suojan auringon säteilyä vastaan. Lisäksi se korjaa ihon pintaan jo syntyneitä vaurioita esimerkiksi auringonoton jälkeen. E-vitamiinia käytetään jopa edistämään arpien parantumista.

Ennen kaikkea E-vitamiini kosteuttaa ihoa, sekä auttaa vahvistamaan ihon omaa suojakerrosta ja vastustuskykyä. Esimerkiksi talven kylmyydessä ja kuivuudessa hilseilevä iho ja rohtuneet huulet saavat helpotusta E-vitamiinista. Koska vitamiini on myös luonnostaan anti-inflammatorinen, auttaa se rauhoittamaan herkän ihon punoitusta, sekä hoitamaan ikäviä näppyjä.

Kenen tulisi käyttää E-vitamiinia ihonhoidossa – ja kenen ei?

Vaikka se on erittäin harvinaista, joillekin E-vitamiinia sisältävä kosmetiikka voi aiheuttaa allergisen reaktion. Tämä voi tarkoittaa ihoärsytystä, kutinaa tai jopa ihottumaa. Ihotautilääkäri Audrey Kuninin mukaan alle prosentilla ihmisistä esiintyy ulkoisesti käytetyn E-vitamiinin yliherkkyyttä. Kuitenkin huomattavasti suuremmalle osalle sen käytöstä on hyötyä.

Kuten sanottu, erityisesti kuiva ja halkeileva iho voi hyötyä E-vitamiinin lisäämisestä ihonhoitorutiiniin. Pääsääntöisesti vitamiini sopii lähes kaikille ihotyypeille, mutta tohtori Shamban neuvoo noudattamaan varovaisuutta joissakin tapauksissa. Esimerkiksi rasvoittuva iho ei todennäköisesti kärsi E-vitamiinin puutteesta.

– E-vitamiinia ei yleensä suositella hyvin herkistyneelle iholle, eikä erittäin rasvoittuvalle tai akneen taipuvaiselle iholle, hän muistuttaa.

E-vitamiinia löytyy monesta tuotteesta. Suojaavien ja rauhoittavien ominaisuuksiensa takia se on tuttu näky aurinko- ja after-sun-tuotteissa. Seerumeissa E-vitamiini kulkee usein C-vitamiinin parina antioksidanttisten vaikutusten maksimoimiseksi. Seerumien vitamiinit ovat väkevää tavaraa ja sopivat etenkin vaikeampien ongelmien hoitoon. Herkkäihoisemman kannattaa aloittaa kokeilu lempeämmällä kosteusvoiteella.

Myös E-vitamiiniöljy on erinomainen tapa lisätä rasvaliukoinen vitamiini omaan repertuaariin. Kokeile öljyllä esimerkiksi rentouttavaa kasvohierontaa, tai hiero sitä arpiin ja pigmenttiläiskiin. Öljyä voi halutessaan myös sekoittaa tavallisen kosteusvoiteen joukkoon.

Lähde: Allure