OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Valokuvaaja: Mathilda Jansson Kissareppu on kätevä tapa ottaa kissa mukaan pidemmälle kävelylenkille.

Ulkoilu sisäkissan kanssa

Sisäkissan voi ottaa mukaan ulkoilemaan valjaissa. Valjaissa ulkoilu on sisäkissalle hyvää aktivointia ja liikuntaa. Pidemmille kävelyille paras vaihtoehto on kissareppu. Agria Eläinvakuutus listaa vinkkejä kissan turvalliseen ulkoiluun.

Sisäkissaa ei saa päästää ulos vapaana vaan kissalla tulee aina olla valjaat ja hihna ulkona. 

Kissan valjaat

Ennen ulkoilua hanki kissalle sopivat ja turvalliset valjaat. Kissasta kannattaa ottaa mitat ennen ostosreissua, jotta osaat valita oikeankokoiset valjaat. Kissoille on myynnissä monenlaisia valjaita ja talutushihnoja, pyydä tarvittaessa eläintarvikeliikkeen myyjältä apua valinnassa.

Valjaita on hyvä sovitella ensin kotona sisätiloissa, jotta ne ovat varmasti kissalle oikeankokoiset ja mukavat. Niiden ei tulisi olla niin isot, että kissa pääsee luikertelemaan niistä ulos mutta ei myöskään liian tiukat. 

Kissareppu

Kissareppu on hyvä vaihtoehto, jos kissa halutaan ottaa mukaan pidemmälle kävelylenkille. Repuissa on useimmiten läpinäkyvä verkko tai muovinen ”ikkuna”, josta kissa pääsee tarkkailemaan uusia maisemia.

Perille päästyänne voit päästää kissan valjaissa ulos tutustumaan uuteen kohteeseen. Muista pakata mukaan myös vettä ja kissanameja.

Totuta kissa valjaisiin ja reppuun ennen ulkoilua

Kissa kannatta totuttaa valjaisiin ja/tai kissareppuun. Kävelytä kissaa valjaissa tai kanna kissarepussa ensin kotona muutamia kertoja, jotta tiedät miten kissa reagoi niihin.

Valjaissa kävely voi aluksi näyttää erikoiselta ja kissa ei todennäköisesti kävele suoraan eteenpäin vaan voi haluta kulkea omia reittejään, omaan tahtiinsa ja saattaa toisinaan käydä makuulle – tai yrittää purra itsensä vapaaksi. 

Kun kissa alkaa olla sinut valjaiden kanssa, voitte siirtyä ulos kokeilemaan. Ensimmäisten ulkoilujen aikana kissalla on paljon haisteltavaa ja ihmeteltävää, eli lyhyt kävely pihapiirissä riittää.

Turvallisesti liikkeellä

Ulkona talutushihna kannattaa pitää sopivan lyhyenä kissan äkillisten liikkeiden varalta – varsinkin, jos liikutte autoteiden läheisyydessä. Kissa saattaa myös haluta kiivetä puuhun.

Muista edetä aina kissan tahtiin. Osa kissoista on rohkeita ja uteliaita kävelijöitä, toiset taas arkoja tarkkailijoita, jotka mieluummin istuvat paikallaan ja katselevat ympäristöään siitä. 

Jos liikutte pimeällä, muista heijastin – sekä itsellesi että kissalle.