OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Ado Vabbe. Seinejoki. 1924. Viron taidemuseo

Viro: Avantgardisti Ado Vabben laaja takautuva näyttely taidemuseo Kumussa

28.8. alkaen taidemuseo Kumussa on esillä Viron taidehistorian kiehtovimpiin taiteilijoihin kuuluvan, avantgardismille tietä raivanneen Ado Vabben (1892–1961) toistaiseksi laajin näyttely Ado Vabbe. Wunderbar. Näyttely esittelee taiteilijan 50-vuotisen uran eri aikakausia ja hänen taiteensa keskeisiä motiiveja.

Vabben piirustuksia, maalauksia ja grafiikkaa esittelevä näyttely jakautuu kuuteen alateemaan, joissa esiin nousevat taiteilijan varhainen abstrakti tuotanto ja leikkisät tussipiirustukset, commedia dell’arten värikkäät hahmot, aurinkoiset muistelmat etelänmatkoilta, vivahteikkaat harjoitelmat arkielämästä sekä nainen mielihalujen ja unelmien lähteenä. Valmistelut Vabben mittavan tuotannon esittelyyn ovat jatkuneet jo vuosia. Piirustusten ja akvarellien rinnalla Vabbelta löytyy myös lukuisia paperille tehtyjä öljymaalauksia, joiden konservointi on tarjonnut haasteita sekä maalaus- että paperikonservaattoreille, ja nyt ne on taas tuotu yleisön eteen.

Näyttelyn yhteydessä Ado Vabbesta julkaistaan runsaasti kuvitettu perusteellinen monografia, joka jäi edesmenneen taidehistorioitsijan Tiiu Talvistun (1955–2020) viimeiseksi tutkimukseksi. Kirjanjulkistus ja kuraattori Mary-Ann Talvistun näyttelyesittely järjestetään 18.9. Näyttelyn yhteyteen on suunniteltu runsaasti muitakin yleisötapahtumia.

Ado (Adolf Georg) Vabbe syntyi vuonna 1892 Tapalla, josta pian muutettiin Rakvereen ja sieltä edelleen Narvaan. Rajakaupunki Narvasta alkanut taiteilijantaival vei Vabben ensin Riikaan ja sen jälkeen Müncheniin, yhteen Euroopan suurimmista taidekeskuksista. Sitä seuranneista ulkomaanmatkoista Vabben sydäntä lähinnä oli vuoden 1914 Italian-matka, jonka muistot seurasivat taiteilijaa koko elämän ajan ja etsiytyivät yhä uudelleen hänen maalauksiinsa, piirustuksiinsa ja grafiikkaansa. Vabbe tunnetaan ennen kaikkea nuoruuden avantgardistisesta taiteesta, joka oli jatkuvassa muutoksen tilassa ja jonka 1920-luvulla nostivat Viron vasta kehittymässä olleen taidemaailman huipulle kirjailijaryhmittymä Siurun jäsenet, joista monien kirjoja hän myös kuvitti.

”Lapsuuden ja opiskeluajan värikäs ja paljon vaikutteita tarjonnut ympäristö muovasi Vabbesta taiteilijan, jolla oli kansainvälinen ajatusmaailma ja joka liikkui sulavasti eri taidesuuntauksien vaikutuspiirissä eikä rajoittunut ahtaan kansalliseen ainekseen”, kuvailee kuraattori Mary-Ann Talvistu. ”Viron tasavallan syntymän jälkeen Vabbe liittyi taidekoulu Pallakseen ja toimi siellä legendaarisena opettajana neuvostoaikaan saakka, jolloin hänet erotettiin virasta syytettynä formalismin tuomisesta Viroon. Hänen johdollaan opiskelivat monet Viron taiteen myöhemmät suurnimet kuten Karin Luts, Karl Pärsimägi, Elmar Kits ja Endel Kõks”, Talvistu luonnehtii Vabben roolia virolaisella taidekentällä.