OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Ethän käytä savinaamiota väärin – enemmän haittaa kuin hyötyä

Kukapa ei rakastaisi kasvonaamioita. Pikainen hemmotteluhetki hellii sekä ihoa että mieltä kiireisen viikon keskellä. Etenkin kesäaikaan moni valitsee raikkaan savinaamion, joka syväpuhdistaa iholta epäpuhtaudet ja ylimääräisen talin. Suurin osa meistä todennäköisesti noudattaa naamion kanssa samaa kaavaa; naamio levitetään kasvoille, jonka jälkeen se saa kuivua rauhassa muiden askareiden parissa puuhasteltaessa. Naamio pestään pois siinä vaiheessa, kun se on kuivunut iholle niin, ettei kasvojen liikuttelu enää onnistu. Valitettavasti ihonhoidon ammattilaisten suunnalta kantautuu huonoja uutisia. Tämä on nimittäin täysin väärä tapa käyttää savinaamiota. Todellisuudessa saven ei saisi antaa kuivua kasvoille.

TikTokissa taannoin viraaliksi menneen videon mukaan savinaamiota ei pidä päästää kokonaan kuivumaan. Videon mukaan kuivahtanut naamio voi kuivattaa ihoa. Esimerkiksi ammattilaisten tekemissä kasvohoidoissa näkee joskus käytettävän vesihöyryä, joka estää savea kuivumasta vaikutusaikana. Tällä tavoin naamio toimii niin kuin sen kuuluukin; se imee ihosta epäpuhtauksia, mutta ei kosteutta.

Asiantuntijat yhtä mieltä

Asiassa tarvitse uskoa pelkästään TikTokia, sillä ihonhoidon asiantuntijat ovat samaan mieltä.

– Savinaamiot ovat suosittuja, koska savi poistaa erittäin tehokkaasti ylimääräistä öljyä ja talia iholta, samoin kuin ihon pinnalle kertyneitä myrkkyjä ja epäpuhtauksia. Mutta jos naamio jätetään kasvoille liian pitkäksi aikaa, savi voi imeä vettä ihon omasta suojakerroksesta, järkyttäen sen kosteustasapainoa, selittää DestinationSkinin kliininen johtaja, tohtori Toni Phillips Stylist-sivustolla.

Kuva: pexels.com

Myös HCA The Shardin dermatologian konsultti, tohtori Zainab Laftah, yhtyy näkemykseen. Hän lisää, että liian pitkäksi aikaa vaikuttamaan jätetty savinaamio voi aiheuttaa iholla ärsytystä.

– Saven kuivattava vaikutus itse asiassa imee iholta kosteutta ja poistaa ihoa luontaisesti suojaavia öljyjä, vaarantaen näin ihon kyvyn suojata itseään. Lisäksi jotkut ainesosat voivat kuivuttuaan aiheuttaa iholla tulehduksen, joka ilmenee kutisevina, punaisina läiskinä, hän kuvailee.

Käytä oikein

Savinaamion käytössä kannattaa aina noudattaa valmistajan antamia ohjeita. Naamio tulee levittää puhtaalle, hieman kostealle iholle ja antaa sen vaikuttaa tuotteen pakkauksessa ilmoitetun vaikutusajan verran. Savinaamio huuhdellaan kasvoilta lämpimällä vedellä ennen kuin se on ehtinyt kuivua kokonaan.

TikTok-videolla suositellaan kasvojen höyryttämistä tai suihkutettavan kasvoveden käyttöä silloin, kun savinaamiota halutaan pitää kasvoilla pidempään. Tohtori Latifah ei kuitenkaan allekirjoita neuvoa varauksetta.

– Nyrkkisääntö on, että älä jätä naamiota vaikuttamaan suosituksia pidempään. Kun tunnet, että naamio alkaa kuivua, on aika pestä se pois. Veden suihkiminen kasvoille voi helpottaa naamion poistamista, mutta sitä ei pidä käyttää naamion vaikutusajan pidentämiseen. Naamiosta on siihen mennessä jo saatu suurimmat hyödyt irti, hän vakuuttaa.

Tohtori Phillips lisää, ettei savinaamioiden väärinkäytöstä pidä missään nimessä tehdä tapaa, koska siitä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä.

– Lyhyellä aikavälillä se vaikuttaa suoraan ihon kimmoisuuteen ja kuulauteen. Pidemmällä aikavälillä se voi johtaa ihon ennenaikaiseen vanhenemiseen, hän varoittaa.

Lähde: Stylist, TikTok