OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Jyväskylän lentoaseman kiitotie hohtaa jälleen uutuuttaan

Finavian suurinvestointi Jyväskylän lentoasemaan on saatu päätökseen. Kenttää kehittämällä tavoitellaan sujuvampaa liikennettä ja nollapäästöjä tulevaisuudessa.

– Finavia on investoinut Jyväskylän lentoasemaan viime vuosina yhteensä lähes 15 miljoonaa euroa. Lentoliikenteen palveluita on kehitetty muun muassa rakentamalla uusi kunnossapitohalli ja päivittämällä uusiutuvaa polttoainetta käyttävää kunnossapitokalustoa aiempaa nykyaikaisemmaksi. Nyt päättyneellä kiitotien ja asematason peruskorjauksella voimme varmistaa lentoliikenteen sujuvuuden pitkälle tulevaisuuteen, kertoo Keski- ja Itä-Suomen aluejohtaja Mari Nurminen Finaviasta.

Nurmisen mukaan Finavian viimeisin Jyväskylän lentoaseman peruskorjausinvestointi oli suuruudeltaan 11 miljoonaa euroa. Työt käsittivät kiitotien sekä lentokoneiden rullaus- ja pysäköintialueena toimivan asematason asfaltoinnin noin 300 000 neliömetrin verran. Lisäksi Finavia uusi sähköverkon ja mittarilähestymisjärjestelmän (Instrument Landing System ILS). 

Finavian ilmasto-ohjelman mukaisesti myös kenttävalojärjestelmä vaihdettiin energiatehokkaaseen led-teknologiaan. Urakan aikana muun muassa vaihdettiin 250 kiitotievaloa ja vedettiin 25 000 metriä uutta sähkökaapelia. Kiitotien peruskorjaus työllisti parhaimmillaan sata ihmistä viikossa.

–  Meille on tärkeää vähentää lentoasematoiminnasta syntyviä päästöjä. Kaikki Finavian lentoasemat saavuttivat hiilineutraaliuden jo yli vuosi sitten. Tulevaisuuden tavoitteenamme on saavuttaa nollapäästöisyys. On selvää, että Finavian päätöksenteossa korostuvat vastuulliset teknologiavalinnat ja lentoasemien rakentamiseen, ylläpitoon ja korjauksiin liittyvät ympäristönsuojelua tukevat ratkaisut, Nurminen sanoo.

Joutuisasti edenneen rakentamisen ansiosta Finavia pystyi ottamaan osan kiitotiestä käyöättöön jo elokuun alussa remontin viimeistelyvaiheessa. Se mahdollisti muun muassa Puolustusvoimien toiminnan jatkumisen jo ennen remontin päättymistä. Täysimittaisena kiitotie otettiin käyttöön 29. elokuuta 2020.