OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Finavia tiukentaa maskiohjettaan–lentoasemalla tempaus turvallisen matkustamisen puolesta

Finavia edellyttää tiistaista 13. lokakuuta 2020 alkaen, että kaikki matkustajat ja muut lentoasemilla asioivat käyttävät kasvomaskia koko ajan kentällä liikkuessaan.

Finavia julkaisi maskin käyttöä koskevan suosituksen viisi kuukautta sitten, 12. toukokuuta 2020. Aikaisempaa tiukemmalla koronaohjeella yhtiö haluaa suojata matkustajia ja lentoaseman henkilökuntaa sekä samalla kiinnittää huomiota siihen, että turvallinen matkustaminen on mahdollista.

Finavian toimitusjohtaja Kimmo Mäki on huolissaan siitä, että koronapandemian tuomat tiukat matkustusrajoitukset ovat käytännössä tyrehdyttäneet lentoliikenteen ja samalla Suomen elinkeinoelämälle tärkeät ulkomaan yhteydet.

– Suomi on saari. Maamme tarvitsee hyviä lentoyhteyksiä voidakseen edistää kauppasuhteita ja vientiä. Hyvinvointimme ja kilpailukykymme on täysin riippuvainen ulkomaankaupasta, eikä kotimainen matkailukysyntä paikkaa kansainvälisen turismin tuomaa elinkeinotuloa. Ilman lentoyhteyksiä olemme pulassa, Mäki jatkaa.

Finavia järjestää maskipäivän turvallisen matkustuksen puolesta Helsinki-Vantaan lentoasemalla tiistaina 13. lokakuuta. Yhtiö jakaa ilmaiseksi kasvomaskin niille matkustajille, joilla suojainta ei ole.

Mäen mukaan maskien hankinta ja niiden pakkaaminen lennolle mukaan on tänä päivänä tärkeä osa matkalle valmistautumisen rutiineja. Maskeja on myynnissä lentoasemalla useissa myymälöissä ja kioskeissa.

– Tarjolla on hyvä valikoima suu-nenä-suojaimia kertakäyttömaskeista pestäviin Muumi-kangasmaskeihin asti. Helsinki-Vantaalle asennettiin syyskuun alussa Suomen ensimmäinen maskiautomaatti. Se sijaitsee heti terminaalin sisäänkäynnin lähistöllä, Mäki vinkkaa.

Finavia käynnisti tehostetut siivoukset, desinfioinnin ja koronaviestinnän jo tammikuussa ja on aktiivisesti ottanut käyttöön uusia toimenpiteitä pitkin vuotta.  

– Teemme koko ajan työtä sen eteen, että hygieniatasomme olisi Euroopan parhaita. Esimerkiksi elokuussa käynnistimme Helsinki-Vantaalla pilotin, jonka tavoitteena on tehostaa turvatarkastuslaatikoiden puhdistusta UVC-teknologian avulla. Tulokset ovat olleet rohkaisevia, ja laitteita on nyt hankittu myös Rovaniemen ja Oulun lentoasemien turvatarkastukseen, kertoo Mäki.

Matkustaja, muista nämä:

Käsihygienia: Käsidesiä on saatavilla ympäri terminaalia, sillä Finavia on asentanut lentoasemilleen yli 300 käsidesiannostelijaa.

Turvavälit: Olemme teipanneet lattiaan yli 2 000 turvavälitarraa, jotka muistuttavat turvaväleistä.

Maskit: Käytä aina maskia lentoasemalla liikkuessasi. Julkaisimme matkustajille suunnatun vahvan maskisuosituksen jo toukokuun alkupuolella, ja ohjetta nyt tiukennettu. Olemme hankkineet myös henkilökuntamme käyttöön jo yli 100 000 maskia ja asentaneet pisarasuojat yli sataan asiakaspalvelupisteeseen.

Lähtöselvitys: Tee lähtöselvitys jo ennen lentoasemalle tuloa ja käytä lentoasemalla itsepalveluautomaatteja.

Turvatarkastus: Tutustu pakkausohjeisiin ja ota matkalle mukaan mahdollisimman vähän käsimatkatavaroita.

Karanteeni: Kun saavut korkean riskin maasta, muista lentoasemalle saavuttuasi siirtyä omaehtoiseen 10 vuorokauden karanteeniin. Karanteenia on mahdollista lyhentää tietyin edellytyksin. Lisätietoja saat THL:stä.

Koronatestaus: Kun saavut ulkomailta, voit Helsinki-Vantaalla hakeutua Vantaan kaupungin maksuttomaan koronatestiin. Helsinki-Vantaalla on koronakoiria, jotka pystyvät haistamaan mahdollisen koronavirustartunnan tehokkaasti. Haisteltavaksi pääset arkisin.

Matkustajien nouto Helsinki-Vantaalta: Käytä maskia, jos tulet terminaaliin sisälle vastaan matkustajia. Vastaanottajia pyydetään ensisijaisesti odottamaan matkustajia terminaali 1:n aulassa tai autossa pysäköintihallissa P3 tai P5. Terminaali 2 on varattu vain matkustajia varten.

Kuulutukset: Kuulutamme koronaohjeita seitsemän minuutin välein kolmella eri kielellä. Kuuntele ohjeita ja noudata henkilökuntamme pyyntöjä.