OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Miten koronapandemia muutti suomalaisten nettishoppailua? Yli 6 500 kauppiaan dataan perustuva tutkimus paljastaa

Suomalaiset siirtyivät koronapandemian myötä ostamaan enemmän verkosta. Shoppailupalvelu Klarnan tuoreen tutkimuksen* mukaan viisi kymmenestä suomalaisesta tekee vähintään puolet ostoksistaan verkossa ja kuusi kymmenestä on alkanut tehdä enemmän ostoksia verkossa vuoden 2020 aikana. Lisäksi kuusi kymmenestä, jotka ovat alkaneet tehdä enemmän ostoksia verkossa, selittävät valinta sillä, että he haluavat suojata itseään ja muita koronavirukselta. 

Kuluttajien mukaan verkkokaupasta on tullut houkutteleva vaihtoehto fyysisille kaupoille, sillä se helpottaa arkea ja antaa mahdollisuuden välttää ruuhkaa. Klarnan yhteistyössä Cintin kanssa tehdyn kyselytutkimuksen mukaan 91 prosenttia vastaajista, jotka ovat alkaneet ostaa enemmän verkko-ostoksia, tulevat myös jatkamaan verkko-ostoksia koronaviruspandemian jälkeen. Verkkokaupan koetaan helpottaneen erityisesti niiden arkea, jotka eivät kaipaa kivijalkakauppojen kokoontumisia.

”Verkkoon siirtyneet kuluttajat myös odottavat asiointikokemuksen olevan huippuluokkaa ja suosikeiksi ovat nousseet kotimaiset verkkokaupat, joissa on panostettu hyvään ostokokemukseen. Kun kuluttajat voivat itse valita, milloin ja miten he maksavat, voivat he sopeuttaa ostostenteon rutiineihinsa,” kertoo Klarnan Suomen markkinointijohtaja Jannica Nyman.

Mobiililla ostetaan päivittäistavaroita, tietokoneella elektroniikkaa

Tutkimus myös paljastaa, että yli puolet suomalaisista käyttävät verkko-ostosten tekemiseen kännykkää. Tämä kuitenkin vaihtelee miesten ja naisten välillä: miehistä 47 prosenttia tekee ostokset puhelimella, kun naisista taas 62 prosenttia. Tietokonetta ei ostoksia tehdessä ole kuitenkaan unohdettu ja isoimmat ostokset, kuten elektroniikan hankinta, tehdään edelleen tietokoneella. Kännykällä ostetaan päivittäistavaroita esimerkiksi lastentarvikkeita.

”Ei ole vaikea nähdä pienten lasten vanhemman helpottavansa elämäänsä nopeilla nettiostoksilla kännykän kautta,” toteaa Klarnan kuluttajakäyttäytymisen asiantuntija Viveka Söderbäck.

Nuoret tekevät verkko-ostoksia työpaikan vessassa

Verkko-ostoksia tehdään eniten iltaisin ja kello 19.00 on intensiivisin ostoajankohta. Klarnan asiakaskyselystä ilmeni, että melkein puolet (47 %) suomalaisista nettishoppaili työajalla. Miehet olivat innokkaampia tekemään ostoksia työajalla ja tekivät niitä kaksi kertaa yleisemmin kuin naiset. Lisäksi 20 prosenttia 18-25-vuotiaista, jotka shoppailivat työajalla, tekivät ostokset WC:stä käsin.

”Monet etätöihin siirtyneet saattoivat käyttää esimerkiksi lounastunnin ostosten tekoon. Nettikaupalle onkin tunnusomaista se, että voit tilata kotiin mitä tahansa, mistä tahansa ja milloin tahansa,” kertoo Klarnan kuluttajakäyttäytymisen asiantuntija Viveka Söderbäck.

Verkkokauppa käy Lapissa ja eniten kasvua Ahvenanmaalla – Suomalaiset shoppailevat koko Suomen pituudelta

Klarnan tilastojen mukaan keskimäärin eniten rahaa verkko-ostoksiin käytettiin Suomen maakunnista Lapissa, jossa asiakkaat tekevät keskimäärin 29 prosenttia enemmän ostoksia verrattuna Suomen keskiarvoon. Tämä ero on kuitenkin kaventunut, koska kaikki suomalaiset ovat siirtäneet ostoksiaan verkkoon ympäri Suomen. Eniten verkko-ostojen kasvua kolmen ensimmäisen vuosineljänneksen aikana oli Ahvenanmaalla ja toiseksi eniten Uudellamaalla.