OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kissatalouteen turvallinen joulukuusi

Joulukuusi ja siitä riippuvat koristeet ovat monelle kissalle vastustamattomia: osa kissoista haluaa leikkiä koristeilla, toiset taas kiivetä puuhun ja pahimmillaan kaataa sen. Agria Eläinvakuutus listaa vinkkejä, miten kissataloudessa voi ennaltaehkäistä mahdollisia joulukuusen ja joulukuusen koristeiden aiheuttamia vaaranpaikkoja.

Jos kissasi on kiinnostunut joulukuusesta tai kuusen koristeista, joulukoristeluissa tulee olla hieman tarkkana muun muassa sen suhteen mihin joulukuusi ja koristeet sijoitetaan.

Jos joulukuusi on kissoille aivan vastustamaton ja aiheuttaa vaaratilanteita, voi olla yksinkertaisesti helpointa ja turvallisinta juhlia joulua ilman kuusta.

Joulukuusi

Kissaperheessä joulukuusi kannattaa sijoittaa sellaiseen paikkaan, että kissa ei pääse hyppäämään kuuseen esimerkiksi omasta kiipeilypuustaan. Jos mahdollista, sijoita kuusi mahdollisimman avaraan paikkaan kauas muista huonekaluista.

Kuuselle kannattaa hankkia tukeva jalusta, jotta kuusi ei pääse kaatumaan ainakaan yhtä helposti, vaikka kissa tutkisi tai kiipeilisi siinä.

Kissan voi pyrkiä pitämään poissa kuusen luota levittämällä kuusen alle esimerkiksi muovisen maton, foliota, kuplamuovia tai muuta materiaalia, jonka päällä seisomisesta tai kävelemisestä kissa ei pidä. Voit myös suihkuttaa kuusen oksille ja lähiympäristöön esimerkiksi sitrustuoksua, piparminttua tai muuta tuoksua, josta kissa ei pidä.

Joulukoristeet

Joulukoristeet voivat kissan silmin näyttää hauskoilta leluilta – tai siltä, että ne täytyy tuhota. Siksi joulukoristeet kannattaa valita harkiten ja kallisarvoisimmat koristeet sijoittaa kissan ulottumattomiin ylemmille oksille.

Särkyneet joulupallot voivat aiheuttaa haavoja tassuihin ja pienet koristeenpalaset tai lahjanarunpätkät voivat juuttua ruoansulatuselimistöön. Jos kuusessa on sähköllä toimivia valoja tai kynttilöitä, varmista ettei kissa pääse pureskelemaan sähköjohtoja.

Jos kissa on todella leikkisä, kannattaa kissaa leikittää omilla leluilla, jotta se pääsee purkamaan leikkienergiaansa sallittuihin leluihin joulukoristeiden sijaan. Kissaa ei kannata leikittää joulukoristeiden kanssa, sillä silloin ne näyttävät kissan silmissä entistä enemmän leluilta.

Joulukuusen ja koristeiden aiheuttamia haavereita

  • Särkyneet joulupallot ja muut koristeet voivat aiheuttaa haavoja tassuihin.
  • Pienet koristeenpalaset tai lahjanarunpätkät voivat juuttua ruoansulatuselimistöön ja pahimmillaan ainoa tapa poistaa ne on leikkauksen avulla.
  • Jos kissa kiipeää joulukuuseen, kuusi voi kaatua ja aiheuttaa kissalle vaurioita kuten haavoja, nyrjähdyksiä tai jopa murtumia.
  • Jos kuusessa on sähkövalot tai -kynttilät, kissa saattaa pureskella johtoja, joka puolestaan voi aiheuttaa kissalle sähköiskun.