OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Kuluvatko päiväsi näytön ääressä – näin suojaat ihosi siniseltä valolta

Pandemian aikana tietokoneen ääressä on vietetty vielä tavallistakin enemmän aikaa. Sen lisäksi, että näyttöpääte rasittaa silmiämme, sen on myös tieteellisesti todistettu aiheuttavan vahinkoa ihollemme. Samoin kuin auringon UVA-säteet, näyttöjen sininen valo voi tunkeutua ihon syvempiin kerroksiin, jossa se hajottaa kollageenia ja elastiinia. Tämä voi aiheuttaa inflammaatiota sekä nopeuttaa ihon ikääntymistä.

Vuonna 2018 tehty tutkimus paljasti muutoksia sellaisten ihmisten ihosoluissa, jotka olivat altistuneet elektronisista laitteista peräisin olevalle keinotekoiselle valolle.

– Havaittuja muutoksia olivat muun muassa mitokondrio-vauriot ja häiriöt solujen kasvussa sekä ATP:n ja kollageenin tuotannossa, selittää dermatologi ja Eudelon lääketieteellinen johtaja, tohtori Stefanie Williams Vogue UK-sivustolla.

Vuonna 2010 tehdyn tutkimuksen mukaan sininen valo voi myös aiheuttaa sekä pahentaa hyperpigmentaatiota. Vaikutukset ovat erityisen vahingollisia tummemmassa ihossa. Ja koska sininen valo vaikuttaa myös melatoniinin tuotantoon, sillä voi olla haitallinen vaikutus unen määrään ja laatuun. Koska iho korjaa itseään tehokkaimmin juuri nukkuessamme, ovat sinisen valon haittavaikutukset sitäkin merkittävämpiä. Näiden haittavaikutusten torjumiseksi onkin tärkeää suojata ihoa päivittäin siniseltä valolta.

Käytä aurinkosuojaa sisälläkin

Oikeanlainen aurinkovoide auttaa suojaamaan ihoa myös siniseltä valolta.

– Monet osaavat nykyään suojata ihonsa ulkosalla, mutta sisätiloissa aurinkovoidetta käytetään harvemmin, huomauttaa ihonhoidon asiantuntija Jasmina Vico sivustolla.

Vico suosittelee sinkkioksidia sisältävää aurinkovoidetta, joka heijastaa haitalliset säteet iholta. Nykyään markkinoilta löytyy myös paljon aurinkovoiteita, jotka sisältävät  HEV-valosuojan. Vico uskoo, että tulevaisuudessa kaikki aurinkosuojatuotteet valmistetaan suojaamaan myös siniseltä valolta.

Sijoita sinisen valon näyttösuojaan

Mitä lähempänä näyttöä olet, sitä enemmän iho altistuu siniselle valolle. Esimerkiksi televisiota katsellessa etäisyys tarjoaa paremman suojan kuin kannettavan tietokoneen ääressä istuttaessa. Jos päiväsi kuluvat ruudun ääressä, voi olla viisasta sijoittaa näyttösuojaan, joka suodattaa sinisen valon. Puhelimessa kannattaa mahdollisuuksien mukaan suosia yötilaa, joka muuttaa näytön värin lämpimämmäksi.

Älä unohda antioksidantteja

Sinisen valon on osoitettu aiheuttavan oksidatiivista stressiä ihossa. Sen torjumiseksi on ihonhoidossa tulisi suosia antioksidantteja. Tohtori Williams suosittelee sellaisia ainesosia, kuten C-vitamiinia ja feruliinihappoa, jotka suojaavat ihoa vapailta radikaaleilta, sekä ehkäisevät ja korjaavat hyperpigmentaatiota iholla. Tummemmalle iholle tohtori Williams suosittelee myös traneksaamihappoa, joka auttaa niin ikään tehokkaasti torjumaan pigmentaatiota.

Vahvista ihosi omaa suojakykyä

Kun iho on voi hyvin, se jaksaa myös torjua ulkoisia uhkia tehokkaammin. Ihon omasta suojavaipasta huolehtiminen onkin helpoin ja edullisin tapa suojautua haitallisten säteiden vaurioilta. Markkinoilta löytyy niin valtava määrä tuotteita, että ihonhoitorutiinista tulee helposti tarpeettoman monimutkainen. Liian voimakkaat aineet ja niiden kerrostaminen voivat vahingoittaa ihon suojakerrosta, jolloin ihosta tulee alttiimpi vaurioille. Hyvä ihonhoitorutiini on yksinkertainen ja ihon hyvinvointia edistävä. Ainesosat, kuten niasiinamidi ja keramidit, parantavat ihon omaa suojakykyä.

Lähde: Vogue UK