OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Kiinteistöliitto muistuttaa parvekegrillaajia paloturvallisuudesta ja naapurisovun säilyttämisestä

Helatorstain aikoihin moni kaivaa grillin esiin ja käynnistää kesäkauden ulkona, parvekkeella tai terassilla. Koska kotona vietetään koronan vuoksi tavallista enemmän aikaa vielä tänäkin keväänä ja tulevana kesänä, parvekkeella ja terassilla on tärkeää huomioida taloyhtiön muut asukkaat, muistuttaa Kiinteistöliitto. Tulta käsiteltäessä erityisen tärkeää on muistaa paloturvallisuuteen liittyvät varotoimet.

Elämän siirtyminen sisätiloista ulkosalle kuuluu keväisin myös Kiinteistöliiton lakineuvonnassa.

– Naapurin parvekkeelta tai terassilta kantautuvat grillinkäryt, musiikki ja kovaääninen keskustelu saattavat ärsyttää taloyhtiössä. Siksi olisi hyvä, että taloyhtiössä olisi mietitty yhteisiä pelisääntöjä siitä, miten kannattaa toimia ja mitä kannattaa välttää huomioidakseen naapureita, sanoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Pynnönen muistuttaa, että taloyhtiön järjestysmääräyksillä ei voida kuitenkaan rajoittaa normaalia asumista ja siihen kuuluvaa toimintaa.

– Parvekkeella grillaaminen on osa normaalia asumista, kunhan sillä ei aiheuteta esimerkiksi tulipalon vaaraa. Sen vuoksi emme suosittele grillauksen kieltämistä.

Taloyhtiön puuttumiskeinot vähissä

Joidenkin taloyhtiöiden järjestysmääräyksiin on kirjattu, ettei parvekkeilla saa grillata. Järjestysmääräysten rikkomisesta voidaan asunto-osakeyhtiölain mukaan ottaa huoneisto yhtiön hallintaan jopa kolmeksi vuodeksi, mutta hallintaanottoa ei voida tehdä, jos rikkomuksella on vain vähäinen merkitys.

– Hallintaanotto on niin järeä toimenpide, ettei siihen käytännössä voida pelkän grillaamisen vuoksi ryhtyä. Niinpä grillaamiskielto sellaisenaan jää käytännössä vaille oikeusvaikutusta, Pynnönen toteaa.

Tästä huolimatta Pynnönen muistuttaa, että grillatessa ja muutenkin parvekkeella aikaa viettäessä kannattaa mahdollisuuksien mukaan huomioida naapureita, jotta turhilta kiistoilta vältyttäisiin. Aina on tärkeää myös huolehtia grillaamisen paloturvallisuudesta. Grilli tulee pitää riittävän etäisyyden päässä puisista rakenteista ja muista syttyvistä materiaaleista kunnes grilli on kunnolla jäähtynyt.

Lähde: Kiinteistöliitto