OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Instagram / brookeshields

Ihosyöpä osui lähelle: Brooke Shields muistuttaa auringolta suojatumisen tärkeydestä

Näyttelijä Brooke Shields paljastaa saaneensa rutiininomaisessa terveystarkastuksessa pelottavan diagnoosin. Shieldsillä havaittiin aurinkokeratoosi. Aurinkokeratoosi muodostuu liiallisen UV-säteilyn seurauksena ja se on melko yleinen. Aurinkokeratoosi ei kuitenkaan ole vaaraton, sillä se on ihosyövän esiaste.

Brooken ihomuutokset poistettiin, mutta vaiva voi uusiutua.

– Järkyttävintä on, että löydän edelleen pieniä pilkkuja, jotka minun on käytävä tarkastuttamassa. Nämä pilkut ovat seurausta auringolle altistumisesta kolmen- tai neljänkymmenen vuoden takaa, Shields kertoo muotilehti Ellessä.

56-vuotias Shields myöntää, ettei hänen nuoruudessaan murehdittu UV-säteistä ja kaunista rusketusta tavoitteleva naisen alku vältteli aurinkovoiteita.

– Nuorena tyttönä en koskaan käyttänyt aurinkovoidetta. Emme käyttäneet aurinkosuojaa lukioaikoina, koska se olisi estänyt meitä saamasta sitä kaunista, auringon suutelemaa ihoa, jonka me kaikki halusimme, hän selittää lehdessä.

Vaikka hänen oma äitinsä ei palvonut aurinkoa, ei Brookelle juurikaan puhuttu auringon vaaroista.

– Olen aikakaudelta, jolloin levitimme iholle öljyä ja paistattelimme auringossa. Meidän sukupolveamme ei koskaan valistettu ihosyövän vakavuudesta. Olimme nuoria, emmekä ymmärtäneet, että petasimme polkua kohti pitkällä aikavälillä syntyvää, vakavaa diagnoosia, Shields jatkaa.

Aurinkovoide päivittäisessä käytössä

Sittemmin nainen on oppinut auringolta suojautumisen tärkeyden ja käy tarkastuttamassa ihonsa vuosittain.

– On järkyttävää ja todella noloa, miten tietämätön olin asiasta. Ajattelin, aina, että ei tästä mitään syöpää tule. Olen aina ajatellut hoitavani ihoani hyvin. Pidän sen puhtaana ja kosteutettuna ja luulin tekeväni kaiken oikein. Mutta kukaan ei puhunut ihosyövästä ja aurinkosuojasta. Järkyttävin asia diagnoosissa oli juuri se, että se juontaa mahdollisesti 40 vuoden päähän. Siellä syntyneet vahingot vaikuttavat elämääni nyt, Brooke selittää.

Nyt hän käyttää aurinkovoidetta tunnollisesti.

– Jumalan kiitos, että tämä on hoidettavissa, mutta ennaltaehkäisevä ihonhoito on todella tärkeää. Käytän aurinkovoidetta nyt joka päivä, jopa talvella… Levitän voidetta aina aamulla ja kerran päivällä.

Brooke myöntää, että hänen parhaista yrityksistään huolimatta hänen omat lapsensa eivät ole vielä oppineet äitinsä virheistä.

– Olen yrittänyt pelotella heidät käyttämään aurinkovoidetta, mutta he luulevat olevansa voittamattomia. Koska olen italialainen, ihollani on tapana ruskettua auringossa, mutta lapseni ovat taustaltaan pääasiassa irlantilaisia ​​ja vaaleahipiäisempiä. Meillä on jatkuva taistelu käynnissä ja minun on yritettävä lahjoa heidät käyttämään enemmän aurinkovoidetta, hän selittää.

Näyttelijä on päättänyt puhua asiasta julkisesti, sillä hän toivoo oman kokemuksensa toimivan varoittavana esimerkkinä muille.

– Haluan lisätä tietoisuutta auringon vahingollisista vaikutuksista ja siitä, että ne ovat todellisia. Kukaan ei ole suojassa tältä, hän muistuttaa.

Lähde: Elle, Instagram