OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Tuntuuko hellle tukalalta? Haittavaikutuksia voi ehkäistä itse

Voimakkaat helteet ovat saapuneet Suomeen. HUSi muistuttaa, että helteisiin kannattaa varautua riittävästi ja hyvissä ajoin. Kuumissa lämpötiloissa on muun muassa syytä välttää fyysistä rasitusta ja huolehtia viilennyksestä, sekä riittävästä nesteytyksestä.

Helteet voivat olla terveysriski kenelle tahansa, jos niiden vaikutuksilta ei suojauduta riittävästi. Kuuman lämpötilan aiheuttamia haittavaikutuksia, kuten lämpösairauksia, voi kuitenkin ennaltaehkäistä itse.

– Kovien helteiden aikana on syytä huolehtia nestetasapainosta säännöllisesti pitkin päivää. Janojuomaksi kannattaa valita alkoholiton vaihtoehto. Myös riittävästä syömisestä on hyvä pitää huoli, jotta kehon suolatasapaino säilyy normaalina, ohjeistaa HUSin Sisätaudit ja kuntoutus -tulosyksikön toimialajohtaja ja johtava ylilääkäri Jukka Louhija.

Helteellä kannattaa pysyä viileissä sisätiloissa ja välttää ylimääräistä fyysistä rasitusta. Myös lähimmäisestä huolehtiminen on tärkeää kuumalla säällä, sillä ikääntyneet ovat erityisen alttiita helteen haittavaikutuksille. Kuumuudesta kärsivän ikäihmisen tila voi laskea nopeasti ja sairaalakuntoon voi päätyä jopa vuorokaudessa.

– Säännöllisestä veden juonnista ja viileästä ympäristöstä on syytä pitää huolta. Omaisten olisi hyvä soittaa ainakin kerran päivässä ja tarkistaa, että iäkkäällä läheisellä on kaikki hyvin, sanoo Louhija.

Näin tunnistat lämpöhalvauksen oireet

Kuuma lämpötila voi aiheuttaa eriasteisia lämpösairauksia ja johtaa lämpöuupumiseen ja jopa lämpöhalvaukseen. Lämpöhalvausta on epäiltävä aina, kun fyysiseen rasitukseen liittyy kuuma iho, tajunnan tason häiriöitä, matala verenpaine, hyperventilaatio, pahoinvointi tai ripuli.

Hikoilu voi olla runsasta, mutta varsinkin nestevajauksen myötä se saattaa salakavalasti lakata. Fyysisen rasituksen yhteydessä lämpöhalvaus voi kehittyä nopeasti ilman ennakko-oireita.

Jos sinulla on lämpösairauksien oireita, huolehdi kehon viilentämisestä ja nestehukan korjaamisesta, sekä hakeudu välittömästi varjoon ja riisu ylimääräiset vaatteet. Viilennä kehoa kylmäpakkauksilla tai valelemalla tai pirskottelemalla kylmää vettä iholle ja pään alueelle. Myös tuulettimista ja ilman viuhtomisesta voi olla apua.

Jos epäilet päivystyksellisen hoidon tarvetta, soita Päivystysapuun numeroon 116117. Jos sinulla ilmenee lämpöhalvauksen oireita, soita yleiseen hätänumeroon 112.

Lähde: HUS