OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuvituskuva. Kuva: Gio Bartlett

Elävän musiikin päivä järjestetään 13.8. Helsingissä ja Turussa – yli 50 muusikkoa esiintyy yleisöille ilmaiseksi

Ensimmäinen Elävän musiikin päivä järjestetään 13.8. Helsingissä ja Turun Aura Fest -kaupunkifestivaaleilla. Ilmainen tapahtuma tuo kaupunkeihin yhteensä yli 50 muusikkoa – esiintyjiin voi törmätä niin Helsingin metroliikenteessä, Suomenlinnan lautalla kuin Stoan aukiolla Itäkeskuksessa – ja jopa helsinkiläisessä parturikampaamossa. Turussa muusikot esiintyvät Aura Fest -tapahtuman alueella.

Elävän musiikin päivän tarkoitus on rakentaa, säilyttää ja edistää elävän musiikin kasvatuksellista ja kulttuurista merkitystä sekä nostaa muusikoiden arvostusta.

Teemapäivän järjestää Gixon-sovelluksen takana oleva Libera la Musica läheisessä yhteistyössä Helsingin kaupungin ja HSL:n kanssa. Muita tärkeitä yhteistyökumppaneita ovat Elävän musiikin yhdistys ELMU ry, Musiikkituottajat, Muusikkojen liitto ja Teosto. 

”Helsingissä elo-syyskuu ovat perinteisesti odotettuja taiteen ja kulttuurin super-kuukausia ja sellaisena haluamme kokea ne jatkossakin. On hienoa saada uusi, tulevaisuudessa usean kaupungin kattava, musiikkitapahtuma Helsinkiin ja erityisesti Stoan aukiolle Itikseen. Jotta tapahtuma on onnistunut, tulee sen olla myös terveysturvallinen, tämän mahdollistamiseksi Helsingin kaupunki on tiivistänyt yhteistyötään tapahtuma-alan kanssa kesällä 2021”, kertoo Helsingin kaupungin kulttuurijohtaja Mari Männistö.

“Elävän musiikin alaa rajoitetaan raskaasti jo toista vuotta, ja tästä kärsivät sekä musiikin esittäjät, tapahtumien järjestäjät että yleisö. Siksi onkin erittäin tervetullutta ja virkistävää saada kalenteriin Elävän musiikin päivä juuri nyt. Samalla kun elävää musiikkia juhlistetaan, on päättäjien vihdoin huomioitava alan merkitys ja taattava alan oikeudenmukainen kohtelu”, sanoo Muusikkojen liiton puheenjohtaja Ahti Vänttinen.

Päivän esiintyjiä Helsingissä ovat esimerkiksi Flat Earth, saksofonisti Jetro Sarikoski, Juhlat ja Mitra Matouf duo. Turun Aura Fest -tapahtumassa nähdään Kalpeat Varjot ja Underclass.

“Koronapandemian keskellä olemme pyrkineet esimerkillä, luovuudella ja sitkeydellä näyttämään esimerkkiä kulttuuri- ja tapahtuma-alan uudelleenrakentamiseksi tarjoamalla tuhansille muusikoille mahdollisuuden harjoittaa elinkeinoaan esiintymällä tapahtumissamme ja festivaaleillamme. Aura Fest onkin ylpeästi mukana Elävän musiikin päivässä yhteistyökumppanina. Nostakaamme yhdessä malja alan ammattilaisille”, Aura Festin promoottori Tommi Mäki kommentoi.

Ensimmäiset muusikot alkavat soittaa jo aamuruuhkaan aikaan Helsingin metrossa ja Kampin metroasemalla. Keskipäivän aikaan Suomenlinnaan suuntaavat pääsevät kuuntelemaan live-musiikkia lauttamatkan aikana. Puolelta päivin musiikkia pääsee kuulemaan helsinkiläisessä parturikampaamossa. Päivä huipentuu alkuillasta Itäkeskuksessa Stoan aukiolla järjestettävään ilmaiskonserttiin.

“Onnellista yhteiskuntaa ei ole ilman kulttuuria. Elävä musiikki ja tapahtumat esittävät merkittävää roolia tässä kokonaisuudessa. Tarkoituksemme on tuoda iloa kaupunkilaisten arkeen sekä piristää elävän musiikin kulttuuria kaikkialla Suomessa – etenkin esiintyville taiteilijoille suuria vaikeuksia aiheuttaneen pandemian aikana”, toteaa Gixonin kaupallinen johtaja Mikko Haapala

Lista esiintyjistä sekä esiintymispaikoista ja -aikatauluista löytyy tapahtuman nettisivuilta osoitteesta www.elavanmusiikinpaiva.fi.

Tapahtuman järjestäjät noudattavat voimassaolevia suosituksia ja rajoituksia.