OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Pikkujoulukausi on täällä – näin pidät tapaturmat loitolla ja juhlamielen korkealla

Viime vuonna ihmiset pääsivät koronarajoitusten takia liikkumaan ja harrastamaan huomattavasti normaalivuotta vähemmän. Tämä näkyi tapaturmatilastoissa selkeänä laskuna myös työnantajien järjestämien virkistystapahtumien osalta, kertoo Fennia. Virkistystapahtumien tapaturmien määrä laski vuonna 2020 edellisestä vuodesta noin 64 %. Viime vuodesta poiketen monet työnantajat suunnittelevat parhaillaan pikkujoulujen järjestämistä. Tapaturmien osalta entiseen ei tarvitse palata, sillä niiden ehkäisyyn voi ja kannattaa vaikuttaa.

– Virkistystapahtumien tapaturmissa on nähtävissä selvä pudotus vuonna 2020. Pääasiallisena syynä se, ettei tapahtumia juurikaan järjestetty koronan takia, sanoo Fennian riskipäällikkö Petteri Sistonen yrityksen tiedotteessa.

Pikkujoulukausi marras–joulukuussa on touko–kesäkuun kanssa perinteisesti erilaisten virkistystapahtumien järjestämisen aikaa ja samalla tapaturmille altista aikaa. Työantajan järjestämien virkistystapahtumien tapaturmat muodostavat vain pienen osan työtapaturmien kokonaisuudessa, mutta niihin olisi helppo vaikuttaa pienilläkin toimilla.

Liukastuminen ja kompastuminen tyypillisimpiä tapaturmia

Sosiaaliset kohtaamiset ja liikunnalliset virkistyspäivät ovat Sistosen mukaan lähtökohtaisesti suositeltavia. Yhteisöllisyydellä ja verkostoitumisella on yleensä positiivisia vaikutuksia työntekijäkokemukseen ja työntekijän hyvinvointiin.

– Virkistyspäivien järjestämisessä kannattaa panostaa turvallisuuteen. Tilastojen perusteella virkistystilaisuuksissa sattuneet yleisimmät tapaturmat ovat olleet liukastumisia ja kompastumisia tai peli- tai urheilusuorituksessa sattuneita kaatumisia tai muita loukkaantumisia. Tilanteen mukainen vaatetus ja kengät, venyttelyt liikunnassa ja riittävän ajan varaaminen matkoihin auttavat jo paljon, Sistonen vinkkaa.

Työnantajan lakisääteinen tapaturmavakuutus on voimassa kaikissa työnantajan järjestämissä tilaisuuksissa myös vakituisen toimitilan ulkopuolella. Matkat tapahtumaan ja sieltä pois kuuluvat nekin vakuutuksen piiriin. Kannattaa kuitenkin huomioida, että vakuutus koskee virallista tapahtumapaikkaa ja -aikaa. Vakuutus ei välttämättä korvaa tapaturmaa, joka sattuu tapahtuman ”jatkoilla” toisessa osoitteessa. Työporukan afterwork-kokoontuminen lähiravintolassa ei sekään lähtökohtaisesti kuulu työnantajan vakuutuksen piiriin. Tällaiset tapaturmat korvataan henkilökohtaisen vapaa-ajan tapaturmavakuutuksen perusteella.

– Työantajan erityisenä haasteena on se, että virkistystilaisuuksia ei useinkaan järjestetä työpaikalla tai muuten tutussa ympäristössä. Työnantajalla on näin ollen vain rajalliset vaikutusmahdollisuudet niin sanottuihin teknisiin turvallisuustekijöihin, selventää Sistonen.

Vinkit turvalliseen juhlintaan

Työantajan rajallisten vaikutusmahdollisuuksien takia korostuvat osallistujien oma valppaus ja harkintakyky.

Pikkujouluihin osallistujan kannattaa Fennian mukaan muistaa ainakin nämä:

  • Varaa riittävästi aikaa kiireettömään siirtymiseen
  • Valitse sään mukaiset jalkineet tai vaihda ne tarpeen mukaan sopivampiin
  • Älä käytä kännykkää kävellessä
  • Koronaa ei ole vielä selätetty; muista käsihygienia, vain terveenä osallistuminen ja maskin käyttö tarvittaessa
  • Urheiluohjelman tai pelien osalta tulee huomioida osallistujien taitotaso, sekä kiinnittää huomiota hyvään ohjattuun verryttelyyn
  • Huolehdi kaveristasi

Lähde: Fennia