OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

K-auto

4 + 1 vinkkiä sujuvaan lomamatkailuun sähköautolla

Yhä useammalla suomalaisella on edessään ensimmäinen kesäloma täyssähköauton ratissa. Kun suunnittelet ajomatkat hyvin etukäteen, sujuvat autoilu ja pysähdykset leppoisissa merkeissä. Vinkit huolettomaan sähköautoiluun antaa K-Auton sähköautojen latausverkosto K-Latauksesta Tom von Bonsdorff. 

1. Suunnittele etapit etukäteen

”Vaikka niin K-Lataus-verkosto kuin muukin julkinen latausverkosto kasvaa kohisten, kannattaa varsinkin pidempiä ajomatkoja varten suunnitella reitti ja latauspaikat etukäteen. Pohtia kannattaa esimerkiksi sitä, montako kertaa haluaa pysähtyä, miten usein autoa tarvitsee ladata ja millaisia vaihtoehtoja lataukselle on matkan varrella tarjolla. Latauspaikkojen valinnassa auttaa esimerkiksi K-Lataus-sovellus, josta näet paitsi latausasemat, myös laitteiden tehot ja varaustilanteen. Saatavilla on lisäksi monia muitakin ilmaisia sovelluksia reittisuunnittelua helpottamaan. Netistä löytää myös Euroopan latausverkoston, jos matka suuntautuu Suomen rajojen ulkopuolelle.”

2. Järjestä lataus määränpäässä etukäteen

”Jos ajatuksissa on viettää pidempi loma vaikkapa retkeillen, hotellissa tai vuokramökillä, kannattaa latausmahdollisuus määränpäässä varmistaa etukäteen. Jo tavallinen sähköpistoke riittää väliaikaisesti lataamiseen, mutta esimerkiksi vuokramökin omistajan kanssa on hyvä sopia siitä ennakkoon. Ei ole huono idea myöskään selvittää, missä sijaitsee määränpäätä lähin julkinen latausasema.”

3. Keksi tekemistä latauspysähdyksille

”Kun reittisuunnitelma on hahmoteltu, kannattaa pohtia, mitä kunkin latauspysähdyksen aikana tarvittaessa tekee. Pidempi lataus onnistuu kuin huomaamatta samalla kun tekee mökkiviikon ruokaostokset. Jos ostosreissulle ei kuitenkaan ole tarvetta, mieti voisiko latauksen aikana pitää koko perheen jätskitauon. Tai tutustua latauspaikkakunnan nähtävyyksiin?”

4. Varaudu yllättäviin huoltotarpeisiin

”Varmin tapa taata huolettomat loma-ajot on pitää huolta siitä, että sähköauton vuosihuolto on tehty ajallaan. Kuitenkin juuri ennen lomaakin kannattaa tehdä vakitarkastukset, kuten esimerkiksi rengaspaineiden säätö vastaamaan kyydissä olevien ihmisten ja tavaroiden määrää sekä lasinpesunestesäiliön täyttäminen. Myös yllättäviin huoltotarpeisiin voi ja kannattaa varautua. Esimerkiksi K-Auton korjaamot palvelevat läpi kesän ympäri Suomen.”

+ 5. Ota rennosti!

”Mitä vähemmän kiire, sen parempi sekä loman että latauksen kannalta. Vaikka Suomessa ei latauspisteillä varsinaisia ruuhkia juuri ole, on suosituimmilla asemilla asiointiin hyvä varata kesällä varmuudeksi hieman lisäaikaa. Maltti ja leppoisa tunnelma kantavat lataamisessa pitkälle, ja hitaampi ajo vähentää myös sähkönkulutusta. Kannustan lisäksi valitsemaan kesällä hieman uudenlaisia reittejä. Ajoin itse juuri Helsingistä Kuopion kautta Joensuuhun ja Lappeenrantaan, ja niin matka kuin lataukset sujuivat huoletta. Pitkillä matkoilla iloa itselle tuo myös tieto siitä, että ladatessa K-Lataus-asemilla, tietää koko ajan ajavansa tuulen voimalla.”

Lähde: K-auto