OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Pixabay

Koiralle vaaralliset grilliherkut

Grillaus ja piknikit kuuluvat kesään ja koirasta saa usein molempiin aktiviteetteihin innokkaan apulaisen, joka mieluusti söisi kaikki saamansa ruoantähteet. Kaikki ruoka-aineet eivät kuitenkaan sovellu koiran ravinnoksi. Katso Agria Eläinvakuutuksen lista koiralle sopimattomista kesäherkuista ja vältä vaaratilanteet.

Useimmat grilli- ja piknikherkut eivät sovellu koiralle ja voivat aiheuttaa monenlaisia vaivoja myrkytyksistä suolitukoksiin. Muun muassa nämä kesäherkut ovat koiralle sopimattomia: maissintähkät, jäätelötikut, grilliruoat, suklaa, pähkinät, sipuli ja viinirypäleet. 

Ennakointi on paras tapa välttää vaaratilanteita. Kerää siis aina kaikki ylimääräiset ja koiralle sopimattomat ruoantähteet heti kokkailun jälkeen pois grillipaikalta. Ruoalle perso koira saattaa myös tonkia ruoantähteitä roskapussista. Herkulliselta tuoksuvat ruoantähteet kannattaa laittaa suljettuun roskapussiin tai viedä heti isompaan roskikseen pois koiran ulottuvilta.

Yleisimmät koiralle sopimattomat kesäherkut

Luut

Koirat pitävät luiden pureskelusta ja se on koirien hampaille hyväksi, mutta koiralle ei kannata antaa muita kuin niille tarkoitettuja puruluita, joita myydään muun muassa eläinkaupoissa. Älä siis anna koiralle luita omasta ruoastasi, esimerkiksi siipikarjan tai possun luita. Älä myöskään anna koiralle ruotoja sisältäviä kalanjämiä. Luunpalaset ja kalanruodot voivat myös jäädä jumiin koiran kitalakeen tai ruokatorveen, varsinkin jos koira on innokas herkuttelija ja hotkii herkkupalat pureskelematta kunnolla. Luumassa suolistossa saattaa myös aiheuttaa ripulia tai pahimmassa tapauksessa suolitukoksen.

Jäätelötikut ja grillivartaat

Jäätelötikut ja puiset grillivartaat sisältävät yleensä sopivasti makua ollakseen koiralle houkuttelevia. Niistä voi kuitenkin pureskeltuna irrota tikkuja, jotka voivat aiheuttaa haavoja tai jumittua koiran suuhun ja ruoansulatuskanavaan. Pahimmillaan terävät tikut voivat tehdä reikiä koiran vatsalaukkuun ja suolistoon. Älä siis anna koiralle nuoltavaksi tai pureskeltavaksi puisia grillivartaita tai jäätelötikkuja ja sijoita ne pois koiran ulottuvilta.

Maissintähkät

Älä anna koirallesi pureskeltavaksi maissintähkää, sillä koira saattaa niellä sen kokonaisena tai isoina paloina. Maissintähkä voi jumittua koiran ruoansulatuskanavaan aiheuttaen vaarallisen suolistotukoksen. Usein ainoa tapa poistaa maissintähkä suolistosta on leikkaus.

Suolaiset ja maustetut grilliruoat

Grillin vieressä kuolaava koira on varmasti monelle tuttu näky ja kukapa ei haluaisi antaa jotain pientä herkkupalaa suloiselle grillausapulaiselleen. Mausteiset ja suolaiset grilliruoat eivät kuitenkaan ole koiran vatsalle hyväksi ja voivat aiheuttaa esimerkiksi ripulia. Suuri määrä suolaista ruokaa voi aiheuttaa koiralle pahimmillaan suolamyrkytyksen.

Jos epäilet, että koirasi on syönyt jotain sopimatonta, kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Yleisiä myrkytyksen oireita ovat mm. oksentelu, ripuli, vatsakivut ja voimakas kuolaaminen.

Lähde: Agria Eläinvakuutus