OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Rauhalanrinteen keittiön jokainen yksityiskohta on tarkoin mietitty.

Työtehoseura arvioi Naantalin messukotien keittiöt

Tämän vuoden messukodeissa nähdään tyylikkäitä ja vähäeleisiä avokeittiöitä, joissa keittiö-, ruokailu- ja oleskelutilat ovat samaa tilaa ja talojen kokoon nähden sopivan kokoisia. Ruokailutilat ovat väljiä ja keittiöiden toiminnallisuus on kautta linjan melko hyvä. Työtehoseuran arvioijien mukaan messujen kokonaisuudessaan toimivin keittiö löytyy Rauhalanrinteestä. Lapsiperheelle suunnitellun talon keittiön jokainen yksityiskohta on tarkan harkinnan tulosta.

Työtehoseuran arvioinnissa painottuu keittiön toiminnallisuus estetiikkaa, ekologisuutta ja turvallisuutta unohtamatta. 

“Keittiö on usein asunnon kallein ja käytetyin tila, joten siltä odotetaan toimivuutta. Kunkin perheen yksilölliset tarpeet ohjaavat suunnittelua, mutta toimivassa keittiössä toteutuu aina muutamia asukkaista riippumattomia perusasioita, kuten esimerkiksi laskutasot tärkeimpien toimintojen vieressä”, kertoo Työtehoseuran  tutkimuspäällikkö, arkkitehti Minna Kuusela arvioinnin taustoista.

Useimmissa messukodeissa on saareke ja tasoliesituuletin

Saareke toimii työskentelytasona, tarjoilupöytänä, ruokapöytänä ja istumatyössä, jos saarekkeessa on jalkatilaa. Monen messutalon saarekkeessa on keittotaso, mutta vain parissa myös vesipiste. Saarekkeiden ympärillä on pääsääntöisesti riittävästi tilaa, jota tarvitaan ovien ja laatikoiden avautumiseen ja keittiössä työskentelyyn.

Lähes kaikissa keittiösaarekkeissa on ns. tasoliesituuletin, jossa liesituuletin on integroituna keittotasoon. Tasoliesituuletin on huomaamaton eikä rajaa näkyvyyttä samalla tavoin kuin katosta roikkuva tuuletin, jossa puolestaan yhtenä etuna on työskentelyvalo. Monessa kohteessa tasoliesituulettimen läheisyydestä puuttuu kohdevalaistus. 

Messujen toimivin keittiö

“Messutalojen keittiöt ovat perusideoiltaan melko samankaltaisia, joten yksittäisten kohteiden esiin nostaminen on vaikeaa. Messujen toimivin keittiö löytyi kuitenkin Rauhalanrinteestä, jossa jokainen yksityiskohta on tarkoin harkittu”, Minna Kuusela sanoo. 

“Keittiössä kodinkoneet ovat hyvällä käyttökorkeudella. Jätelajitteluun on runsaasti tilaa ja biojäteastia on sekä saarekkeessa että altaan vieressä, heti työpöytätason alapuolella. Suuressa saarekkeessa on keittotaso ja toinen keittiön vesipisteistä. Saarekkeessa on tilaa istumiseen, joka helpottaa keittiöaskareissa ja myös muissa istumatöissä sekä ruokailussa. Astiankuivauslaatikko on altaan vieressä, ja altaan yläpuolella oleva ikkuna tuo tilaan luonnonvaloa ja avaruutta. Työpöytä- ja säilytystilaa on runsaasti ja keskeisimmissä kalusteovissa on avaamista helpottavat vetimet.”

Erityismaininnat 

Työtehoseura haluaa antaa myös muutaman erityismaininnan. Kiitosta saavat Kannustalon Auman  ja Kastelli Kultarannan keittiön yhteydessä olevat ruokakomerot ja  Wingin avokeittiön kaksi laatikkoastianpesukonetta heti työpöytätason alapuolella, astianpesualtaan molemmin puolin. 

Lisäksi erityismaininnan saavat Honka Haiku, Kannustalon Auma, Neljäs Tiira, Casa los Pinos ja Naantalin Aurinkolinna, joiden kodinhoitotilat ovat kätevästi keittiön välittömässä läheisyydessä.

“Pidämme yhteistyötä Työtehoseuran kanssa erittäin arvokkaana, sillä tiedämme  kävijäkyselyidemme perusteella, että keittiöt kiinnostavat valtavasti messuvieraita. Messuilla nähdään joka vuosi myös keittiöissä jotain ihan uutta ja moni messukävijä hakee täältä suoraan ideioita kotikeittiössä toteutettavaksi. Asumisen ihanteet -tutkimuksemme kertoo myös yksilöllisten valintojen yhä suuremmasta merkityksestä kotia suunniteltaessa ja kodista haaveiltaessa”, toteaa Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Anna Tapio