OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Mitä kieli kertoo terveydestäsi

Keho yleensä viestii, kun jotain on pielessä, mutta ongelma on, ettemme osaa aina tulkita näitä viestejä. Harva esimerkiksi tietää, miten paljon kieli voi kertoa terveydestämme. Itse asiassa kieleen tulee harvoin edes kiinnitettyä huomiota. Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä sekä Ayurvedassa kieltä kuitenkin pidetään terveyden karttana. Muutokset värissä tai pintarakenteessa saattavat kieliä (pun intended) ongelmista muualla kehossa, joten oman kielen tarkkailu kannattaa ottaa tavaksi. Poosh julkaisi listan muutoksista, joihin on syytä kiinnittää huomiota.

Valkoiset laikut

Terve kieli on vaaleanpunainen ja sen pinnalla saattaa olla vaaleampi kerros, joka ei lähde pois harjaamalla. Sen sijaan selkeä, valkoinen pinnoite tai valkeat laikut kielen päällä johtuvat yleensä bakteereista ja sienestä. Yksi mahdollinen syypää on Candida-hiivojen aiheuttama suusammas, joka on ikään kuin hiivatulehdus suussa. Jos vaiva ei korjaannu omaa suuhygieniaa parantamalla, on syytä hakeutua hammaslääkärin puheille.

Punoitus

Jos kielesi on tavallista punaisempi ja etenkin, jos se tuntuu kipeältä, voi kyse olla foolihapon, b12-vitamiinin tai raudan puutoksesta. Punainen kieli voi olla myös infektion merkki. Esimerkiksi nielutulehdus on vaiva, joka hoituu yleensä antibiooteilla.

Tumma pinta

Tupakointi järkyttää suun luontaista mikrobiomia ja tuo haasteita suun hoitoon. Kielen tumma väri ja niin sanottu karvakieli ovat seurausta tupakoinnista ja huonosta suuhygieniasta. Huolehdi suun puhtaudesta harjaamalla hampaat ja lankaamalla säännöllisesti. Muista harjata myös kieli!

Vaalea muutos

Vaaleat muutokset kielessä tai suun limakalvoilla voivat tarkoittaa leukoplakiaa. Leukoplakiaa esiintyy tavallisesti tupakoitsijoilla. Värimuutos ei itsessään ole vaarallinen, mutta pieni osa niistä kehittyy syöväksi, joten muutosten seuranta on tärkeää.

Rakkulat

Esimerkiksi happamat tai mausteiset ruoat saattavat aiheuttaa kieleen vaarattomia haavaumia tai rakkuloita. Harva kuitenkaan tietää, että kivuliaat, punoittavat haavaumat voivat myös paljastaa kroonisen stressin. Vaiva tunnetaan myös karttakielenä. Myös huuliherpes, eli yskänrokko, voi aiheuttaa rakkuloita suun alueelle. Rakkulat paranevat yleensä itsestään, mutta jos haavaumat ovat itsepintaisia tai uusiutuvia, kannattaa asiasta puhua lääkärin kanssa.

Lähde: Poosh