OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Talvilomien aikaan riski rannemurtumille kasvaa

Liukkaat talvikelit sekä talvilomien urheiluaktiviteeteissa tapahtuvat vammat näkyvät jälleen tapaturmapäivystyksissä. Mehiläisen diagnoosidatan mukaan rannemurtumat ovat yleisin tapaturmakäyntien syy vastaanotoilla. Kaiken kaikkiaan rannemurtumia suomalaisille sattuu yli 12 000 vuodessa.

Rannemurtuma on aikuisten yleisin murtuma. Tyypillinen rannemurtumapotilas on 55–65-vuotias nainen. Diagnoosien lisääntyminen liukkaiden kelien aikaan johtuukin keski-ikäisten ja etenkin vaihdevuosi-ikäisten naisten murtumista, sillä ikääntyvillä naisilla luuston haurastuminen on yleistä.

– Vaihdevuosi-ikäisten naisten ranne- ja nilkkamurtumat talvikuukausina ovat selvästi yliedustettuina Mehiläisen diagnoosidatassa. Murtumien hyvä hoito on luonnollisesti tärkeää, mutta sitäkin tärkeämpää on, että riskiryhmässä olevat pyrkivät ennaltaehkäisemään murtumia kiinnittämällä huomiota talviliikkumiseen. Liukuesteet kengissä, koordinaatiokykyä lisäävät pelit, jumpat ja harjoitteet sekä vaikkapa taskulamppu pimeällä liukkaalle pihalle lähtiessä voivat suojata murtumilta, Mehiläisen lääketieteellinen johtaja Kaisla Lahdensuo muistuttaa.

Alkuvuoden liukkaat kelit sekä talvilomien aikaan esimerkiksi hiihtäessä ja lasketellessa tapahtuneet vammat kertautuvat vastaanottokäynneillä maaliskuussa, jolloin rannemurtumien aiheuttamia lääkärikeskuskäyntejä on lähes 35 prosenttia enemmän kuin koko vuoden aikana keskimäärin.

– Ilmiötä selittää talven liukkaiden kelien aiheuttamien murtumien kontrollikäyntien kasautuminen kevättalvelle, sanoo Lahdensuo.

11–14-vuotiaat yliedustettuna rannemurtumissa – myös nilkkamurtumat yleisiä

Diagnoosidatan ikäjakauma kertoo, että myös 11–14-vuotiaat ovat yliedustettuina rannemurtumien määrässä. Alle 20-vuotiailla pojilla rannemurtumat lisääntyvät elo- ja lokakuun välisenä aikana. Ilmiö liittyy todennäköisesti siihen, että monissa urheilulajeissa on tuolloin kiivas harjoitus- ja kisakausi.

Myös nilkkamurtumien käyntipiikki ajoittuu maaliskuulle. Etenkin keski-ikäisten ja vaihdevuosi-ikäisten naisten nilkkamurtumat yleistyvät. Nilkan nyrjähdysvammat ovat yleisiä myös nuorilla, nuorilla aikuisilla sekä keski-ikäisillä potilailla molemmissa sukupuolissa. Nuoremmissa ikäryhmissä nilkkavammoja sattuu eniten elo-lokakuun välisenä aikana.

– Tyypillinen lasten ja nuorten aikuisten urheiluvamma on niin sanottu nilkan nyrjähdys. Tässä luut säilyvät ehjinä, mutta vamma syntyy nilkan nivelsiteisiin. Nämä vammat eivät vaadi leikkaushoitoa, mutta hyvä kuntoutuminen ja uusien vammojen ennaltaehkäisy edellyttävät fysioterapeutin ohjaamaa nilkkaa vahvistavaa harjoittelua, Mehiläisen sairaaloiden kehittämisylilääkäri Tuomas Brinck kertoo.

Lähde: Mehiläinen