OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Suomalaisten suurin taloushuoli on nyt inflaatio – työpaikkansa puolesta pelkää vain 5 prosenttia

Suomalaiset murehtivat nyt eniten inflaatiosta, kun nopea hintojen nousu syö säästöjä ja vie suuremman osan palkasta. Taloushuolet eivät kohtele sukupolvia tasaisesti, sillä eniten huolissaan taloudestaan ovat nuoret ja vähiten yli 65-vuotiaat, kertoo OP Ryhmän teettämä kysely.

Inflaation nouseminen korkeimmilleen vuosikymmeniin näkyy nyt suomalaisten taloushuolissa, kertoo OP Ryhmän teettämä kysely. Yhteensä 18 prosenttia on hyvin huolissaan inflaation vaikutuksesta omaan talouteen.

– Matalat korot ja ovat olleet osa taloutta niin kauan, että moni ikäluokka on aikuistunut tänä aikana. Inflaatio on ollut viimeksi näin kovaa 1980-luvulla. Erityisesti inflaatiosta ovatkin huolissaan nuoremmat ikäluokat. Eläkeikäiset taas ovat vähiten huolissaan, mikä johtuu paitsi vakaasta taloudesta myös siitä, että eläkkeet on sidottu indeksiin, sanoo OP Ryhmän vähittäispankkitoiminnasta vastaava johtaja Harri Nummela.

Seuraavaksi yleisimmät huolet liittyvät myös hintojen nousuun, sillä noin 15 prosenttia suomalaisista sanoo olevansa hyvin huolissaan energiakriisistä ja asumisen hinnan noususta. Rahojen riittämisestä arjessa on huolissaan 12 prosenttia.

– Korona-aikana rahaa jäi säästöön, kun esimerkiksi matkailua rajoitettiin. Korona-aikana sivuun jääneitä säästöjä on kuitenkin alettu käyttää rajoitusten poistuttua. Nyt kasvava osa tuloista menee energiaan, lainanhoitokuluihin, ruokaan ja muihin nousseisiin kuluihin. Datamme mukaan esimerkiksi keskituloisten käytettävissä olevat tulot riittävät nyt lähes 200–600 euroa kuukaudessa vähempään kuin vuosi sitten, Nummela sanoo.

Työpaikasta vain vähän huolta

Taantumahuolista huolimatta suomalaiset eivät ole erityisen huolissaan työpaikoistaan, sillä vain 5 prosenttia on erittäin huolissaan. Työmarkkinat ovat pitkään kehittyneet suuntaan, jossa työllisyys kasvaa.

– Yritysten kannattavuus oli viime vuonna hyvällä tasolla, mutta alkaa nyt heikentyä. Tämä merkitsee, että yritykset joutuvat osin tinkimään investoinneistaan ja säästämään kustannuksissa. Ikävä kyllä tämä merkitsee työllisyyden kääntymistä laskuun.

Työpaikoista suurinta huolta kantavat alle 24-vuotiaat nuoret, joista 10 prosenttia on erittäin paljon huolissaan työpaikastaan.

– Nuoret ovat työuransa alussa ja saattavat tehdä töitä opiskelujen ohessa. Näissä tilanteissa huoli töiden jatkumisesta on esillä enemmän. On kuitenkin tärkeää, että nuoret eivät menetä toivoaan oman taloutensa suhteen, sillä nyt ennakoidusta taantumasta ennustetaan Suomessa lyhyttä.

Lähde: OP Ryhmä