OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Yhä useampi suomalainen matkailee jatkossa kotimaassa – kevään laskettelurinteillä tapaturmahuippu pääsiäisen ympärillä

Reilu viidennes suomalaisista on vähentänyt ulkomaan matkailua ja viidennes suomalaisista ei aio matkustaa enää ollenkaan ulkomaille, kertoo OP Ryhmän kyselytutkimus. Kevättalven kotimaan matkailijoista lasketteluonnettomuuksille alttiita ovat etenkin lumilautailijat. Lakon vuoksi peruuntuneen lomamatkan korvauksia tulee hakea toimijalta, jota lakko koskee. 

Kotimaan matkailun suosio on pitänyt pintansa koronan jälkeen. OP Ryhmän kyselytutkimuksen mukaan 22 prosenttia suomalaisista on vähentänyt ulkomaan matkailua ja viidennes suomalaisista ei aio matkustaa enää ollenkaan ulkomaille. Erityisesti naiset aikovat vähentää ulkomaan matkailua.

Kevättalvella Lapin matkailu on suuressa suosiossa. Talvilomailu näkyy myös Pohjola Vakuutuksen korvatuissa vahingoissa.

– Viime talvena eniten tutkimusta tai hoitoa vaativia tapaturmia sattui toisella pääsiäisviikolla. Parin viime vuoden aikana talven ja kevättalven vahinkomäärät ovat olleet korkeimmillaan viikosta 8 viikkoon 16, Pohjola Vakuutuksen henkilöasiakkaiden henkilövakuutuksista vastaava Atte Erkamo kertoo.

Lumilautaillessa sattuu enemmän kuin suksilla

Talvilomaviikoilla matkavahingoissa korostuvat erityisesti laskettelurinteissä ja hiihtoladuilla sattuvat tapaturmat. UKK-instituutin tietojen mukaan Suomessa loukkaantuu rinteessä vuosittain muutama tuhat laskettelijaa. Lumilautailussa vammariski on hieman korkeampi kuin suksilla laskettaessanoin 60 prosenttia hoitoon hakeutuneista on laskenut lumilaudalla. Yleisimpiä vammoja ovat ranne-, kyynär-, olkapää- ja päävammat. Suksilla laskettaessa tapaturmissa sattuu useimmiten polveen tai peukalon tyviniveleen.

– Lasketellessa kypärän käyttäminen on ensiarvoisen tärkeää. UKK-instituutin tietojen mukaan päävamman riski pienenee merkittävästi kypärää käytettäessä, Erkamo sanoo.

Matkavakuutus korvaa rinteessä sattuvia tapaturmia, kun laskettelukeskus sijaitsee linnuntietä mitattuna yli 50 kilometrin etäisyydellä kodista tai vakituisesta vapaa-ajan asunnosta. Ennen rinteeseen lähtöä on tärkeä muistaa varmistaa oman vakuutuksen kattavuus.

– Jos haluaa harrastaa merkittyjen rinteiden ulkopuolella tapahtuvaa off-piste-laskemista, pelkkä matkustajavakuutus ei riitä, vaan sitä varten tarvitsee off-piste-laskemisen kattavan vakuutuksen laajennuksen. Matkustajavakuutus on voimassa vain hoidetuilla ja merkityillä rinteillä lautaillessa ja lasketellessa, Erkamo kertoo.

Lisäksi kannattaa muistaa tarkistaa kaikkien perheenjäsenten matkustajavakuutuksen voimassaolo.

Kuka korvaa, jos matka peruuntuu lakon takia?

Matkavakuutuksesta ei korvata lakon vuoksi peruuntuneen lomamatkan kuluja, kuten junamatkaa tai hotellivarausta. Matkan peruuntumisen kuluja korvataan esimerkiksi silloin, kun vakuutettu ei pääse sairastumisen tai tapaturman vuoksi matkalle. Myöskään matkalta myöhästymisen tai matkan odottamisen kuluja ei korvata, jos odottamisen tai viivästyksen syynä on lakko.

– Jos matka peruuntuu lakon takia, kannattaa korvausten osalta olla yhteydessä yritykseen, johon lakko kohdistuu. Lisäksi Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta löytyy ohjeita lakkotilanteeseen, Erkamo neuvoo.

OP Ryhmän tammikuussa 2023 toteutettuun kyselytutkimukseen vastasi verkkopaneelissa 18–79-vuotiaita suomalaista (n=2628) valtakunnallisesti edustavasti. Tutkimukseen vastanneiden määrä vaihtelee kysymyksittäin. Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus Oy OP Ryhmän toimeksiannosta. Vastausten virhemarginaali on enimmillään +/- 2,0 prosenttiyksikköä.  

Lähde: OP Ryhmän viestintä