OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Yhdellä kortilla kotimaan suosikkikohteet ja yllättävimmät nähtävyydet – katso 30 vinkkiä kesälomaan

Museokorttia käytetään erityisen ahkerasti kesäisin. Yli 360 Museokortti-kohteen joukosta löytyy uutta koettavaa kesän jokaiselle päivälle. Kuva: Ella Karttunen / Museokortti.

Museokortti on hyödyllinen matkakumppani säästeliäälle kotimaanmatkailijalle. Kortilla saa rajattoman pääsyn yli 360 kohteeseen, kuten Turun linnan, Heurekan ja Hämeenlinnan Vankilan kaltaisiin suosittuihin lomakohteisiin. Kokosimme 30 vinkkiä, joiden avulla matkailijat löytävät kesäreissujen kestosuosikit, erikoisimmat nähtävyydet, kauneimmat puutarhat ja kiinnostavimmat taidenäyttelyt.

Lähimatkailutrendi on innostanut suomalaisia reissaamaan kotimaassa, ja kustannusten noustessa lomatekemistä etsitään tänäkin kesänä tutuista maisemista. Museokortti avaa kotimaanmatkailijalle ovet yli 360 kohteeseen ja tarjoaa lukuisia lomaideoita ympäri Suomen. Lisäksi kortilla saa alennuksia matkailijoille tärkeistä palveluista, kuten majoituksista ja ravintoloista.

Upeat museot, kiehtovat linnat ja salaperäiset patsaspuistot – katso 30 vinkkiä Suomen kesään!

Kesän matkailukausi on otollista aikaa löytää uusia elämyksiä kotimaasta. Museokortti kokosi yhteen kolmekymmentä vinkkiä, joiden avulla matkailijat löytävät kotimaan suosikkinähtävyydet, piilotetut helmet sekä kesäisimmät kohteet eri puolilta maata.

Kesäreissujen kestosuosikit kiehtovat vuodesta toiseen

1. Viisi keskiaikaista linnaa: Turun linnaOlavinlinna (Savonlinna), Hämeen linnaKastelholman linna (Ahvenanmaa) ja Raaseporin linna ovat jännittäviä koko perheen kesäkohteita. 

2. Historialliset museolaivat: Museoalus Pommern (Maarianhamina), Fregatti Suomen Joutsen (Turku), Jäänmurtaja Tarmo ja museolaiva Kemi (Kotka) ja monet muut museoalukset ympäri Suomen vievät merimatkalle menneisyyteen. 

3. Luostarinmäki (Turku): yli 200 vuotta vanhan korttelin kujat ja pihat muodostavat ainutlaatuisen miljöön keskellä kaupunkia. 

4. Verlan Tehdasmuseo (Kouvola): UNESCOn maailmanperintökohde tunnelmallisessa teollisuuskylässä yhdistää luontoa ja historiaa.

5. Suomen näyttävimmät pihat ja puutarhat: Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteelliset puutarhat (Helsinki), J. L. Runebergin koti (Porvoo), Voipaalan taidekeskus (Valkeakoski) ja Laila Pullisen veistospuisto & kotimuseo (Vantaa).

Erikoiset elämykset: näissä kohteissa yllättyy kokeneempikin kotimaanmatkailija

6. Parikkalan patsaspuisto (Parikkala): satojen patsaiden ja rehevän puutarhan muodostama kokonaisuus on ite-taiteilija Veijo Rönkkösen luomus. 

7. Paateri (Lieksa): kuvanveistäjä Eva Ryynäsen taiteilijakoti, ateljee ja kirkko metsän siimeksessä.

8. Vankila (Hämeenlinna): lääninvankilasta museoksi muuntautunut kohde kertoo tunteita herättävästi vankilaelämästä ja vankeinhoidon historiasta.

9. Koskenkorva-museo (Ilmajoki): tarinoita Suomen tunnetuimmasta väkijuomasta ja maan alkoholihistoriasta.

10. Wasa Graffitilandia (Vaasa): Vanhasta huvipuistosta VR:n makasiinitiloihin muuttanut näyttely esittelee laajasti katutaidetta. Myös Seinäjoelta löytyy oma Grafftilandia.

Mannerheim, Kekkonen, Sibelius… kurkista menneiden aikojen julkkisten koteihin

11. Tuusulanjärven taiteilijakodit: Aino ja Jean Sibeliuksen Ainola, taidemaalari Pekka Halosen Halosenniemi ja muut kansallisromanttiset kohteet Tuusulanjärven ympärillä voi kiertää vaikka pyöräillen.

12. Mannerheim-museo (Helsinki): Mannerheimin kotimuseossa voi tutustua kosmopoliitin marsalkan vaiherikkaaseen uraan ja elämään.

13. Tamminiemi (Helsinki): presidenttien, erityisesti Urho Kekkosen virka-asuntona tunnettu jugend-huvila tulvii tuhansia tarinoita.

14. Söderlångvik (Kemiönsaari): loistokas merenrantakartano oli liikemiehenä ja kulttuurivaikuttajana tunnetun Amos Andersonin kesäpaikka.

15. Hvitträsk (Kirkkonummi): arkkitehtikolmikon Eliel SaarinenHerman Gesellius ja Armas Lindgren suunnittelema ainutlaatuinen ateljeekoti järvimaisemissa.

16. Gallen-Kallelan museo (Espoo): kuvataiteilija Akseli Gallen-Kallelan itse suunnittelema ateljeelinna ja pitsihuvilassa sijaitseva kahvila. 

17. Langinkosken keisarillinen kalastusmaja (Kotka): Keisari Aleksanteri III:lle vuonna 1889 rakennettu kalastusmaja luonnonkauniissa koskiympäristössä.

18. Särestöniemi-museo (Kittilä): kuvataiteilija Reidar Särestöniemen kotitila, galleria ja ateljee syrjäisessä Kaukosen kylässä. 

19. Kuddnäs (Uusikaarlepyy): koko kansan sadunkertojana tunnetun Sakari Topeliuksen syntymä- ja lapsuudenkoti.

20. Kotkaniemi (Luumäki): Suomen itsenäistymisen merkkihenkilön, presidentti P. E. Svinhufvudin ja hänen vaimonsa Ellenin koti järven rannalla.

Kesä on kauneimmillaan nostalgisissa ulkomuseoissa

21. Seurasaaren ulkomuseo (Helsinki): menneiden aikojen maaseutua keskellä pääkaupungin vilskettä.

22. Stundars-museo ja kulttuurikeskus (Vaasa): yksi maan suurimmista ulkomuseoista on eläväinen kurkistus 1900-luvun alun Pohjanmaalle. Museoalueella majailee myös eläimiä.

23. Sagalund (Kemiönsaari): eri vuosisatojen elämää vehreässä puutarhamiljöössä. Laaja ulkomuseo sisältää 26 rakennusta ja viehättävän kahvilan. 

24. Turkansaaren ulkomuseo (Oulu): idyllinen maalaismaisema ja luonnonkaunis saari Oulun keskustan liepeillä. 

25. Saaristomuseo Pentala (Espoo): kesäinen retkikohde, jossa yhdistyvät merimatka, historia, kulttuurimaisema ja saaren omaleimainen luonto.

Viisi taidevinkkiä: kansainvälisiä huippuja, kotimaisia klassikoita ja karvakuonoille omistettu näyttely

26. Kustaa Saksi: Rajamailla, Designmuseo (Helsinki): näyttely avaa ovet tekstiiliteoksistaan tunnetun taiteilijan ja suunnittelijan maailmaan. 

27. Tom of Finland – Rohkea matka, Kiasma (Helsinki): yksi vuoden puhutuimmista näyttelyistä esittelee tunnetun suomalaistaiteilijan laajaa ja omaleimaista tuotantoa.

28. Lorna Simpson – Haze. Serlachius-museo Gösta (Mänttä-Vilppula): vaikutusvaltaisimpiin nykytaiteilijoihin lukeutuvan Lorna Simpsonin ensimmäinen näyttely Pohjoismaissa.

29. Kätketty vapaus – Hidden Freedom, Salon taidemuseo – Veturitalli (Salo): brittiläisen arkeologin, tutkimusmatkailijan ja vakoojan Gertrude Bellin (1868–1926) ja valokuvaaja Meeri Koutaniemen maailmat kohtaavat valokuvanäyttelyssä.

30. Überhund – taiteen kiehtovat koirat, Jyväskylän taidemuseo (Jyväskylä): useissa museoissa esillä ollut kuvanäyttely, jonka keskiössä on ihmisen paras ystävä.

Valmiita kulttuurikierroksia ja reittiopas ajomatkojen suunnitteluun 

Lisää ideoita kesälomille löytyy Museokortin matkavinkit -palvelusta, joka on monipuolinen kotimaanmatkojen ideapankki. Matkavinkit kokoavat yhteen kotimaan museot, luontokohteet ja pysähdyspaikat valmiiksi reittiehdotuksiksi.

Vinkkien avulla voi lähteä vaikkapa seikkailulle lumoavaan Lappiintuhansien tarinoiden Ahvenanmaalle tai unohtumattomalle etelänlomalle kotimaassa. Museokortilla saa pääsyn reittien museoihin sekä etuja matkailupalveluista, kuten alennuksia majoituksista eri puolilla maata.

Kätevän reittioppaan avulla on helppo löytää museot pitkien ajomatkojen, kuten mökkireissujen pysähdyspaikoiksi. Reittioppaaseen voi syöttää lähtöpisteen ja määränpään lisäksi useamman välietapin. Museot ovat mainio vaihtoehto perinteisille huoltoasemille, sillä virkistävien näyttelyiden ohella ne tarjoavat usein myös ravintolapalveluita. 

Museokortin matkavinkit -palvelu löytyy osoitteesta museot.fi/matkavinkit

Museokortti-toiminnasta vastaa FMA Creations Oy, joka on kokonaan Suomen museoliitto ry:n omistama ja kuuluu Museoliitto-konserniin. Museokortti-järjestelmän tuottamat tulot palautetaan suomalaisille museoille kävijämäärien perusteella, eikä järjestämällä ole museoalan ulkopuolisia edunsaajia.