OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Valokuvaaja: Agria

Sinilevä on myös koiralle myrkyllistä

Helteellä koiratkin kaipaavat viilennystä, ja uiminen tai vedessä kahlaaminen ovat hyviä tapoja viilentää koiran tukalaa oloa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että lämpimien kelien myötä myös sinilevän määrä vesistöissä kasvaa. Sinilevä on myrkyllistä koirille.

Koirien sinilevämyrkytys ei onneksi ole kovin yleinen, mutta sen aiheuttama myrkytys on hengenvaarallinen ja voi johtaa koiran menehtymiseen jopa tunnissa. Ole siis tarkkana, ettei koira ui sinilevävedessä tai juo vettä, jossa on tai epäillään olevan sinilevää.

Sinilevämyrkytyksen oireet

Sinilevämyrkytyksen oireet näkyvät nopeasti, usein jo ensimmäisen puolen tunnin aikana. Oireiden voimakkuuteen vaikuttavat muun muassa koiran koko, ikä, vedessä olevan sinilevän määrä ja kuinka paljon koira on syönyt ennen myrkytystä.

Myrkytyksen ensioireita ovat levottomuus, tärinä ja oksentaminen. Jos koiralle tulee kyseisiä oireita rantapäivän aikana tai jälkeen, on koira vietävä eläinlääkäriin välittömästi. Pidemmälle ehtiessään myrkytystila aiheuttaa kramppeja, koira voi alkaa huojua ja menettää tasapainonsa. Myrkytys vaikuttaa maksaan sekä munuaisiin ja voi pahimmassa tapauksessa johtaa kuolemaan.

Ennaltaehkäisy

Ennen kuin viet koiran uimaan, selvitä missä on lähin koiraystävällinen uimapaikka ja mikä on alueen vesistön sinilevätilanne. Ota rantaretkille mukaan vesipullo ja juomakuppi ja tarjoa koiralle raikasta juomavettä ennen uimista. Näin koiralla ei ole niin suuri tarve juoda meri- tai järvivettä janoonsa.