OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

iOS 17 on täällä – joko päivitit iPhonen?

Apple ilmoitti iPhone 15:n julkaisun yhteydessä myös iOS 17:n julkaisusta. Käyttöjärjestelmäpäivitys julkaistiin 18. syyskuuta ja se on ladattavissa kaikkiin yhteensopiviin iPhoneihin. Päivitys tuo puhelimiin monia uusia ominaisuuksia, jotka on suunniteltu muun muassa parantamaan käyttökokemusta. Esimerkiksi viestit ja FaceTime-puhelut ovat saaneet monia käteviä toimintoja, joita moni on odottanut malttamattomana. Suurimmalle osalle päivitys kannattaa, mutta on joitakin seikkoija, joista erityisesti vanhempien puhelinmallien kanssa on hyvä olla tietoinen. Kotimaisen hosting-palvelu Wepardin blogissa käydään läpi, mitä mahdollisia muttia käyttöjärjestelmäpäivitykseen liittyy.

Päivitys voi syödä akkua

Oletko joskus huomannut puhelimesi akun tyhjentyvän tavallista nopeammin suuren käyttöjärjestelmäpäivityksen jälkeen? Tämä johtuu muun muassa siitä, että puhelin puuhaa päivitykseen liittyviä toimia taustalla. Ongelma menee yleensä ohi päivässä, mutta jos käytössä on vanha puhelin, jonka akku on valmiiksi huonossa kunnossa, voi päivitys kuluttaa akkua entisestään.

Lisäksi vanha puhelin saattaa päivityksen myötä myös hidastua. Se, että iPhonesi tukee iOS 17:ää, ei automaattisesti tarkoita, että uusi käyttöjärjestelmä pelittäisi laitteella moitteitta. Vanhemman malliselle puhelimelle voi olla haastavaa vastata iOS 17:n vaatimuksiin esimerkiksi vähäisen tallennustilan tai RAM-muistin vuoksi.

Mukaan voi eksyä bugeja

Päivitys tuo puhelimeen kivoja uusia ominaisuuksia, mutta mahdollisesti myös bugeja. Apple saattaakin varsinaisen käyttöjärjestelmäpäivityksen jälkeen julkaista vielä bug fixejä sisältävän päivityksen, joka pyrkii korjaamaan iOS 17:ssä havaittuja ongelmia. Sellaisia voivat olla esimerkiksi akun kuluminen, käyttöviive, tai sovellusten kaatuminen. Tällaiset ongelmat välttää helpoiten odottamalla myöhempiä iOS 17 -päivityksiä, joissa mahdolliset ongelmat on saatu korjattua.

Kaikki iPhonen käyttäjät eivät myöskään pääse nauttimaan iOS 17:n tarjoamista ominaisuuksista täysimittaisesti. Kuten moni tietää, iOS 17 ei ole lainkaan saatavilla vanhimpiin malleihin, mutta edes ei-niin-vanhat puhelimet eivät välttämättä tue kaikkein hienoimpia ominaisuuksia, kuten FaceTimen käsieleellä tehtäviä reaktioita tai FaceTimen käyttöä Apple TV:llä.

Yleensä kannattaa päivittää

Yleisesti ottaen käyttöjärjestelmän päivittäminen on kuitenkin hyvä idea. Päivitysten ajan tasalla pitäminen on teko paitsi käyttökokemuksen, myös tietoturvan puolesta. Kuten mainittu, päivitykset saattavat myös korjata aiempiin versioihin mahdollisesti liittyneitä ongelmia.

Yksityisyyttä ja tietoturvaa parantavat ominaisuudet ovat yksi tärkeimmistä syistä päivityksille. iOS 17 tarjoaa muun muassa entistä laajemman sulkutilan, parannetun yksityisen selauksen Safarissa, sekä arkaluontoisen sisällön varoitukset.

Lähde: Wepardi