OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Jokamiehenluokan SM-kilpailut Jesse Kallion kotiradalla – “Hurjat kapinat on luvassa”

Rallicrossin MM-sarjassa RX2-luokassa neljässä osakilpailussa tänä vuonna neljä kertaa palkintopallille noussut Jesse Kallio vaihtaa tulevana viikonloppuna lajia, kun Hyvinkään Urheiluautoilijoita edustava Kallio osallistuu Hyvinkäällä ajettaviin jokamiehenluokan yleisen luokan SM-kilpailuihin.

Jokamiehenluokan yleisen luokan SM-kilpailut ajetaan tulevana viikonloppuna Hyvinkään Vauhtipuistossa. Jesse Kalliolla, 20, on edessään kotikilpailu, mikä tottakai nostaa fiilistä entisestään lähteä taistelemaan menestyksestä lajin SM-kilpailussa lajin ehdotonta parhaimmistoa vastaan.

– Tosi mukava fiilis on lähteä pitkästä aikaa ajamaan “jokkista”. Tänä vuonna ei ole vielä yhtään kisaa alla tätä lajia, niin kiva lähteä ajamaan. Ja kotikisa vielä, parikymmentä kilometriä kotiovelta vain matkaa, sillä radalla on tullut ajettua pikkupojasta lähtien. Onhan se hienoa, että pääsee ajamaan Suomen mestaruudesta kotiradalle, Kallio hymyilee.

Kalliolle tuttu rata ei juurikaan ole vuosien saatossa muutoksia kokenut.

– Ei siinä mitään suuria muutoksia ole tehty. Pieniä juttuja siellä täällä, mutta suurimmaksi osaksi rataprofiili on pysynyt samana. Tänä vuonna Hyvinkäällä on hurjasti panostettu rata-alueeseen, sen ympäristöä on pistetty uusiksi, Kallio kehuu tulevan SM-näyttämön fasiliteetteja.

Rallicrossin MM-sarjassa Kallio on kilpaillut nelivetoisella ja 310-hevosvoimaisella RX2-luokan autolla, mutta nyt edessä on hyppäys takavetoiseen Fiatiin, joka ulkonäöltään edustaa sitä perinteistä “jokkistyyliä”. Kallion mukaan kyseessä on tiimin vara-auto, sillä rakenteilla ollut täysin uusi Fiat ei ehtinyt ajoissa valmiiksi.

– Sen verran se jäi vielä kesken, että oli parempi jättää talliin ja lähteä vara-autolla. Auto on Niemisen Sepon, joka on minua ollut paljon auttamassa vuosien varrella. Pari vuotta sitten ajoin tällä autolla Kolarissa SM-kisoissa ja meillä kävi tuuri, kun se jäi silloin myymättä. Tuttu auto siis ja käytiin vielä sillä ajamassa tuossa testiäkin pari päivää sitten, Kallio sanoo.

Jokamiehenluokka on tunnetusti todella kovatasoinen laji, etenkin SM-kilpailuissa, ja näissä kekkereissä ei saa mitään ilmaiseksi. Taistelu radalla jokaisesta sijoituksesta on tiukkaa, aina startista ruutulipulle.

– Tämä laji on ehkä jopa astetta kovempi kuin rallicross. Siinäkin mielessä olen tykännyt aina ajaa “jokkista”, että se on hyvää treeniä ja kehittää tosi paljon rallicrossia varten. Epäonnistua ei voi kovin monta kertaa, tai muuten jää auttamatta siinä tapauksessa rannalle ruikuttamaan. Joka lähdössä pitää onnistua, Kallio korostaa.

Kotikilpailu tutulla radalla ja alla menestystä kansainvälisistä kilpailuista voisi helposti tulkita tekijöiksi, jotka tuovat tulevaan kilpailuun menestyspaineita. Kallio naurahtaa ja kumoaa nämä väitteet heti alkuunsa.

– En ota tästä kisasta mitään paineita. Lähden ihan vaan rennoin mielin ajamaan ja pitämään hauskaa. Toki se tietysti muuttuu siinä vaiheessa, kun ollaan lähtöviivalla ja ainahan sitä haluaa voittaa. Lähdetään katsomaan mihin rahkeet riittää. Taso on tosi kova, mukana on monia mestareita. Saa kyllä ajaa niin paljon kuin laitteista lähtee. Finaaleissa on vähimmäistavoite olla mukana, Kallio pohtii.

Jokamiehenluokan eli “jokkiksen” yleisen luokan SM-kilpailut Hyvinkään Vauhtipuistossa käynnistyvät lauantaina kello 12.00 ja sunnuntaina kello 11.00.

– Nyt kaikki yhteistyökumppanit, tutut ja autourheilun ystävät sankoin joukoin Hyvinkäälle, hurjat kapinat on luvassa, Kallio hehkuttaa lopuksi.

Teksti: Jari Hotti, Jesse Kallio Racingin tiedottaja