OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kaksin kahvilla-podcast: Henna Jokista kiehtoo Viron kansainvälisyys

Kaksin kahvilla -sarjan ensimmäisessä podcast-jaksossa haastateltavana on kaksi vuotta sitten Viroon enemmän tai vähemmän spontaanisti muuttanut Henna Jokinen. Jokinen ihastui alun perin Tallinnan boheemiin kapinallisuuteen. Tällä hetkellä hän asuu Laulasmaalla, joka on puolen tunnin päässä Tallinnasta länteen.

– Minua kiehtoo Viron ja Tallinnan monikulttuurisuus ja kansainvälisyys. Ihmisten ulkoisesta habituksesta voi jo päätellä paljon, Jokinen toteaa.

Jokisen mukaan kielen oppiminen Virossa on avain kaikkeen. – Kieltä osaamalla on paljon paremmat edellytykset kaikin puolin, hän summaa. – Ja Viro on muutakin, kuin Tallinna. Tartoon kannattaa tutustua, samoin Haapsaluun ja Viljandiin. Suomalaisilla ei ole Virossa mitään hätää, sanoivat kotimaiset iltapäivälehdet mitä tahansa. Oma käyttäytyminen ja asenne vaikuttaa, kulki missä tahansa.

Muutenkin 90-luvun mielikuva Virosta kannattaa päivittää nykyaikaan. Viro on IT-osaamisessa selvästi Suomea edellä, se näkyy esimerkiksi sähköisessä äänestysmallissa. – Jos oma taito ja rohkeus riittää, voi Virosta saada hyvän oman alan työpaikan. Täällä palkkataso on toki Suomea matalampi, mutta ulkomaisten yritysten positiot ovat eri asia. – Elämä Virossa kannattaa itse nähdä ja kokea, Jokinen summaa.