OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Katastrofaalinen alku kääntyi samppanjajuhliksi – Kallion palkintoputki sai jatkoa

Kuva: Jakub Nitka / OMSE

Rallicrossin MM-sarjan yhteydessä ajettavan RX2-sarjan kauden viides osakilpailu ajettiin viime viikonloppuna Höljesin legendaarisella radalla Ruotsissa. Kauden neljässä aiemmassa osakilpailussa jokaisessa palkintosijoituksen napannut Jesse Kallio jatkoi palkintoputkeaan, vaikka alkuerät käynnistyivätkin katastrofaalisesti.

Tulokaskauttaan rallicrossin RX2-sarjassa ajava Jesse Kallio, 20, on tehnyt tänä vuonna vakuuttavaa työtä kilpailusta toiseen. Kun osakilpailuja on takana viisi, on sarjan pisteissä toisena oleva Kallio ollut palkintopallilla kaikissa viidessä osakilpailussa, ollen sarjan ainoa kuljettaja, joka on tähän saavutukseen yltänyt tällä kaudella. Ruotsin Höljesistä viime viikonloppuna Kallio nappasi kauden kolmannen kolmossijan.

Kuva: Jakub Nitka / OMSE


– En ole ihan täysin tyytyväinen, tottakai sitä haluaa aina voittaa. Toisaalta palkintosijoitus, niin siihen tottakai pitää olla aina tyytyväinen. Nyt oli paljon enemmän kuljettajia kuin normaalisti on ollut tänä vuonna. Kaikkeni tein, että olisin voittanut, olisihan se ollut hienoa voittaa rallicrossin legendaarisimmalla radalla, Kallio kommentoi tuoreeltaan sunnuntaina ajetun finaalin jälkeen.

Höljesissä nähtiin RX2-luokan puolella 21 kuljettajaa ja Kallio painotti ennen kilpailua, että epäonnistumisiin alkuerissä ei ole nyt varaa. Kallion osalta alkuerät saivat kuitenkin painajaismaisen alun, kun rengasrikko ensimmäisen alkuerälähdön ensimmäisellä kierroksella pudotti Olsbergs MSE -tallin suomalaiskuljettajan sijalle 19.

– Olihan se aika katastrofaalinen alku! Sain hyvän startin, mutta sitten kilpakumppani (Morten Asklund) painoi sen verran sinne väliin, että menin leveäksi. Ei siinäkään vielä mitään, pystyin sen tilanteen pelastamaan, mutta sitten ensimmäisen hypyn alastulossa rengas lähti kokonaan pois vanteeltaan ja pyörähdin, Kallio harmitteli.

Oli selvää, että kun 21 kuljettajasta 12 parasta selviäisi alkuerien jälkeen semifinaaliin, niin yhteenkään epäonnistumiseen ei Kalliolla ollut enää kolmessa jäljellä olevassa alkuerässä varaa. Jos oli Kalliolla ollut huonoa tuuria ensimmäisessä alkuerässä, niin toisessa alkuerässä onni kääntyi, kun sade kasteli radan juuri ensimmäisen lähdön jälkeen, missä Kallio oli mukana. Kallio kirjautti toisesta alkuerästä nopeimman ajan, nousten kokonaistilanteessa huimat 15 sijaa ylöspäin neljänneksi.

– Onneksi tilanne kääntyi toiseen alkuerään ja saatiin sään puolesta hieman apua. Onneakin tarvitaan välillä, Kallio muistuttaa.

Kolmannessa ja neljännessä alkuerässä Kallio oli toiseksi nopein ja kokonaispisteissä myös toinen. Alkuerävaiheen voittokaan ei jäänyt kauas, sillä neljännessä alkuerässä Oliver Eriksson oli vain puoli sekuntia tallikaveriaan nopeampi ja sen myötä RX2-sarjan pistejohtaja kiilasi yhdellä pisteellä Kallion ohi.

– Kyllähän se aika paljonkin harmitti siinä kohtaa, mutta kuitenkin semifinaaliin paalupaikka, niin alkuerien alku huomioiden sehän meni kuitenkin sitten ihan hyvin.

Semifinaalilähdössä Kallio oli toinen, vaikka johtikin lähtöä suurimman osan. Ben-Philip Gundersen pääsi kuittaamaan edelle jokeritaktiikan avulla.

– Pienistä asioista se oli taas kiinni, kun juuri ja juuri pääsi Gundersen eteen. Ei siinä mitään varsinaisia ajovirheitä minulle tullut, jostain se vaan kaivoi ne tarvittavat kymmenykset millä pääsi ohi.

Semifinaalien suurin yllätys nähtiin ensimmäisessä lähdössä, kun kauden kaikki neljä aiempaa osakilpailua voittanut Oliver Eriksson jäi auton tekniikkamurheiden seurauksena kuudenneksi ja ulos finaalista. Kallio myönsi, että lähtötilanne finaaliin oli tässä kohtaa erilainen kuin kauden aiemmissa kisoissa, Kallio kun oli tottunut käymään kovia kaksintaisteluja juuri Erikssonia vastaan kauden aiemmissa finaaleissa.

Finaalissa Kallio ajoi virheettömän kilpailun ja sijoittui kolmanneksi. Edelle ehtivät ykkösrivistä startanneet Gundersen, sekä kotiradallaan kilpaillut ja Höljesissä asuva Linus Östlund. Kun Eriksson jäi finaalin ulkopuolelle, kavensi Kallio piste-eron sarjajohtajaan nähden nyt 14 pisteeseen.

– Eihän se piste-ero paljon tietysti ole. Ei tarvitse kuin esimerkiksi kerran putoaa semifinaaleista finaalin ulkopuolelle, niin tilanne on ihan toinen. Kaikki on tietysti mahdollista, mutta silti mennään kilpailu kerrallaan. Ajetaan kaksi kilpailua ja katsotaan missä mennään niiden jälkeen. Ei mietitä sitä pistetilannetta, Kallio korosti.

Kallio kilpaili nyt ensimmäistä kertaa urallaan Höljesissä, tapahtumassa, joka kantaa nimeä The Magic Weekend.

– Onhan se huikea paikka, yleisöä on niin paljon kuin sinne vain mahtuu ja ilmapiiri on huikea. Vaikka satoi vettä välillä, niin kaikki on täysillä mukana. On siellä huikea fiilis ajaa, 50 000 katsojan silmien edessä, Kallio hehkutti.

RX2-sarjan seuraava ja samalla kauden toiseksi viimeinen osakilpailu ajetaan Ranskan Loheacissa elo-syyskuun vaihteessa. Kallion ohjelmassa reilun puolentoista kuukauden sarjatauon aikana on ainakin käydä ajamassa treeniä ja myös tallin puolelta saattaa jotain ohjelmaa olla luvassa. Se, nähdäänkö Kallio kilpailemassa jossain muussa sarjassa tässä tauolla, on vielä epäselvää, mutta ainakin yksi kilpailu kalenterista löytyy, tosin katsojan roolissa.

– Neste Ralli, tottakai! Se on ollut jokavuotinen perinne jo pitkään ja sinne on joka vuosi pakko päästä paikan päälle, Kallio päätti.

Ruotsin finaalin tulokset

1) Ben-Philip Gundersen (NOR) 4.44,012
2) Linus Östlund (SWE) 4.44,683
3) Jesse Kallio 4.46,058
4) Sami-Matti Trogen 4.47,801
5) Fraser McConnell (JAM) 4.49,037
6) Vasiliy Gryazin (RUS) 4.53,096

Pistetilanne 5/7 osakilpailua

1) Oliver Eriksson (SWE) 136
2) Jesse Kallio 122
3) Fraser McConnell (JAM) 100
4) Ben-Philip Gundersen (NOR) 99
5) Sami-Matti Trogen 83
6) Vasiliy Gryazin (RUS) 74

RX2 International kilpailukalenteri 2019

31.08.-01.09. Loheac, Ranska
09.11.-10.11. Kapkaupunki, Etelä-Afrikka

Teksti: Jari Hotti, Jesse Kallio Racingin tiedottaja