OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Ontikan kartano tarjoaa taidetta ja maalaisromantiikkaa

Viro on täynnä uskomattoman hienoja kartanoita, jotka ovat enemmän tai vähemmän jäänteitä vanhojen saksalaisten tai ruotsalaisten aatelisten ajoilta. Itä-Virumaalla, parin tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta, on Saka-Ontika-Toilan alue. Siellä sijaitsee myös Ontikan kartano, jonka voi huoletta määritellä termillä ”one of a kind”. Narvaan on matkaa vajaa tunti. Ontikan kartano mainitaan ensimmäisen kerran jo 1700-luvun puolessa välissä, jolloin siitä suurin osa oli merkitty ratsastusyksiköksi. Vuonna 1677 kapteeni Daniel Falkenklau myi tilan kapteeni Otto von Knorringille ja myyntihinta oli 10 000 sotilasta. Nykyinen Ontikan päärakennus on valmistunut 1800-luvun lopulla.

Ontika on vaihtanut omistajaa valitettavan usein, mutta tiheämmin Viron itsenäistyttyä 1990-luvun alussa. Viimeinen kartanon herra oli kenraaliluutnantti Johann Clapier de Colonguele, joka osti paikan 30 500 ruplalla paronitar von Wrangelliltä vuonna 1780. Emännän poika oli pahasti velkaantunut ja rahat tarvittiin niiden maksuun. Clapier de Colonguelen suku asui tilalla vuoteen 1919 asti. Nykyaikaan tultaessa Ontikan kartanoa huutokaupattiin vuonna 2004 silloisen omistajan konkurssin takia. Ostajia vaan ei ilmaantunut. 2000-luvun puolivälissä paikkaa varten oli useita suunnitelmia, mutta yhtäkään niistä ei saatu maaliin saakka. Lopulta vuonna 2011 Ontika sai vihdoin uuden alun, kun suomalainen entinen alppihiihtäjä ja julkisuudestakin tuttu Kalle Palander perheineen osti tilan.

Ontikan isäntä, Kalle Palander.
Ontikassa toimii tyylikäs mm. kartanohotelli ja lounaskahvila.

Ontikan kartano on entisöity entiseen loistoonsa – tai jopa hieman paremmaksi. Palanderit tekivät arvokasta työtä pelastaessaan historiallisen paikan kaikkine rakennuksineen. Nyt Ontikassa toimii tyylikäs kartanohotelli, lounaskahvila sekä taidegalleria, unohtamatta upeaa hevostallia, joka keskittyy kouluratsastukseen. – Toivomme, että lapsemme ymmärtävät joku päivä, kuinka tärkeä tämä projekti on ollut, Palanderit toteavat. Hotellissa on 14 huonetta, jotka ovat Riina-Maija Palanderin rakkaudella sisustamia. Gallerian puolella on vaihtuva näyttely joka kesä. Tällä hetkellä galleriassa voi tutustua vahvojen naistaiteilijoiden töihin 10. elokuuta saakka.

Oho Live TV vierailee Ontikassa kuluvalla viikolla, pysy kuulolla! Tutustu myös: www.ontikamanor.com

Kuvituskuvat: Ontikamanor.com