OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Lahden Kuninkuusraveissa kilpailevat toisenlaiset hevosvoimat

Kuluvana viikonloppuna Suomessa ajetaan MM-rallin lisäksi vuoden suurin ravitapahtuma, eli Kuninkuusravit. Tänä vuonna kilpailuja isännöi Lahden Jokimaan ravirata. Paikalle odotetaan yhteensä 60 000 katsojaa. Tämän vuoden isäntäkaupungilla on aivan erityinen suhde Kuninkuusraveihin, sillä ensimmäiset seitsemän vuotta kuninkuuskilpailu ravattiin Lahdessa. Sen jälkeen kuninkuusisäntänä ovat toimineet vuorollaan kaikki Suomen maakuntaradat. Viime vuonna kilpailtiin Rovaniemellä ja ensi kesänä Seinäjoella. Kuninkuusravien lähestyessä raviradat laittavat parastaan ja Jokimaankin rata-aluetta on remontoitu vuoden mittaan.

Viikonlopun aikana paitsi seppelöidään uudet kuninkaalliset, ajetaan myös muita tärkeitä arvokilpailuja eri ikäisille suomenhevosille. Ohjelmaan kuuluu mm. Pikkuprinssi 4-vuotiaille, Pikkukunkku 5-vuotiaille sekä montén suomenmestaruus. Niin sanotuista tavallisista raveista poiketen noin kaksi kolmasosaa lähdöistä on tarkoitettu suomenhevosille.

Kuninkuus- ja kuningatarkilpailuun saavat osallistua kantakirjatut suomenhevosorit ja -tammat. Vaikka rajoitteita iän suhteen ei ole, ovat osallistujat kilpailun vaativuudesta johtuen useimmiten jo varttuneempia kilpahevosia. Sekä kuninkuus- että kuningatarkilpailuun valitaan 12 osallistujaa. Valinnat perustuvat yksinkertaisesti hevosten viime aikaiseen kilpailumenestykseen, mutta valintaprosessi on itsessään hieman monimutkainen.

8-vuotias ori Tähen Toivomus starttasi Kuninkuuskilpailun avausmatkalle radalta 3 voittaen lähdön. Ori on ollut kuuma ennakkosuosikki jo tovin.

Kullekin vuodelle valitaan ravialan ammattilaisista koostuva asiantuntijaraati, joka seuraa kilpailevien suomenhevosten suorituksia ja potentiaalia Kuninkuusraveja silmällä pitäen. Raati laatii kevään ja kesän aikana viisi Kuninkuusravirankingia, jossa pisteitä saavat sellaiset hevoset, joiden ajatellaan sopivan ja pyrkivän mukaan kilpailuun. Koska kilpailevia hevosia on verrattain paljon ja osaa kilpailutetaan Kuninkuusravien alla suunnitellun säästeliäästi, tarjoaa ranking myös yleisölle helpon ja hauskan tavan seurata tämän hetken kärkihevosia. Ranking on kuitenkin vain spekulatiivinen, eikä sido lopulliset päätökset tekevää toimikuntaa. Siitä huolimatta heinäkuun lopulla tehtävät hevosvalinnat noudattelevat usein melko tarkasti ammattilaisten laatimaa rankingia.

Itse kilpailu muodostuu kolmesta osamatkasta. Lauantaina juostaan 2100 metrin kilpailu, jossa kahdeksan tänä vuonna nopeimman ajan juossutta hevosta arvotaan lähtöauton taakse eturiviin. Neljä hitainta saavat paikat takarivistä. Sunnuntaille jäävät 1609 metrin ja 3100 metrin osamatkat. Kokonaiskilpailun voittaa se valjakko, jolla on kaikkein nopein yhteisaisaisaika, kun kaikkien kolmen osamatkan ajat lasketaan yhteen. Jos kaksi valjakkoa suorittaa matkat täsmälleen samaan aikaan, ratkeaa kilpailu heidän välillään viimeisen osamatkan sijoitusten perusteella. On siis mahdollista, että seppeleen saa tasaisesti kärkeä seuraileva hevonen, joka ei voita yhtään osamatkaa, jos voittajat suorittavat epätasaisesti muilla matkoilla. Jokaisella osamatkalla ykköspalkinto on 15 000 euroa ja kokonaiskilpailun voittajat saavat lisäksi 40 000 euroa.

Tänä vuonna kuninkuus- ja kuningatarkilpaan ilmoitettiin ennätysmäärä hevosia. Oreja ilmoitettiin kuninkuuskilpailuun 19 ja tammoja kuningatarkilpailuun 29. Kuninkuusravien päätoimikunta valitsi ilmoittautuneiden joukosta 12 oria ja 12 tammaa, jotka pääsevät ottamaan toisistaan mittaa tänä viikonloppuna. Viime vuoden kuninkaalliset eivät ole Jokimaalla puolustamassa titteliään, eikä kilpailussa ole mukana muitakaan aiemmin seppelöityjä hevosia, joten tänä vuonna kokonaiskilpailun voittajat ovat varmasti ensikertalaisia. Sekä orien että tammojen osalta kilpailu vaikuttaa etukäteen katsottuna tasaiselta!

Kuningatarkilpailun ensimmäiselle osamatkalle radalta 7 startannut Hetviina paranteli asemiaan rankinglistalla aivan viime hetkillä. 9-vuotias tamma oli avauslähdössä kuitenkin vasta yhdeksäs.

Mukana ovat:

Orit: A.T. Veeti, Caijus, Camri, Joriini, Larvan Hurmos, Metkutus, Rapin Aatos, Rokin Maxi, Tähen Toivomus, Vixen, Välkyn Tuisku ja Välähdys. (1. varahevonen Sheikki. 2. varahevonen Lilin Jytky.)

Tammat: Hetviina, Huimariina, Juliette Lax, Liisan Tulilintu, Piskon Pouta, Poikolan Neito, Ryti-Tyttö, Sokru, Sävel-Taika, Vieskerin Virva, Vilma Lyydia ja Virin Camilla. (1. varahevonen Tutun Impi. 2. varahevonen Loikkaus.)

Tilanne lauantaina 1. osamatkan jälkeen:

Orit, kuusi parasta:

1.3Tähen Toivomus Henri Bollström23,7  15 000 €
2.2Metkutus Juha-Matti Paavola23,9  7 500 €
3.12A.T. Veeti Juha Länsimäki23,9  4 500 €
4.1Camri Terho Rautiainen24,0  3 000 €
5.7Välkyn Tuisku Kimmo Taipale24,1  1 500 €
6.11Joriini Hannu Hietanen24,1  1 500 €

Tammat, kuusi parasta:

1.10Sävel-Taika Olavi Oja-Nisula25,9  15 000 €
2.4Sokru Timo Tuominen26,0  7 500 €
3.1Vilma Lyydia Tuomas Pakkanen26,0  4 500 €
4.8Virin Camilla Hannu Torvinen26,0  3 000 €
5.11Huimariina Ari Moilanen26,1  1 500 €
6.12Vieskerin Virva Mika Forss26,1  1 500 €

Teksti: Penina Peltonen, Maisa Hyttinen, kuvat: Maisa Hyttinen / Hevoslehti Ride