OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Tallinnan Fotografiska – Valokuvataidetta uudella konseptilla

Tallinnaan kuukausi sitten avattu Fotografiska ei ole tavallinen tylsä museo, jossa oleskelu on enemmän vaivaannuttavaa, kuin nautittavaa. Ruotsalainen taidekonsepti on toiminut Tukholmassa jo 10 vuoden ajan ja laajentaa nyt toimintaansa muuallekin maailmaan. Näistä Tallinnan Fotografiska oli ensimmäinen. Jatkoa seuraa New Yorkin ja Lontoon suuntaan.

Teksti jatkuu videon jälkeen.

Fotografiska sijaitsee Telliskiven alueella, joka on nouseva trendikäs osa Tallinnaa. Vanha tehdastyyppinen rakennus on remontoitu kokonaan ja siinä on neljä kerrosta. Kattotasanteella on ravintola ja baari, keskikerroksissa taidenäyttelyt ja alhaalla kahvila sekä pieni puoti. – Halusimme luoda paikan, johon ihmiset voivat kokoontua. Fotografiska tarjoaa täyden kokemuksen, kertoo Fotografiskan Margit Aasmäe. – Tämä on tarkoitettu kaikille, ei vain innokkaille taideharrastajille, hän lisää.

Jimmy Nelson kuvasi eri kansojen edustajia ympäri maailmaa. Tässä Peru.

Fotografiskassa on näytillä ainoastaan valokuvataidetta. – Valokuvat ovat helpommin selitettävissä ja siten kiinnostavat katsojia, Aasmäe sanoo. Näyttelyt vaihtuvat suhteellisen tiuhaan, parin kolmen kuukauden välein. Siksi uutta nähtävää riittää ympäri vuoden. Tällä hetkellä Fotografiskassa on neljän kuvaajan töitä, joista yksi on suomalainen Pentti Sammallahti. Esimerkiksi brittiläisen Jimmy Nelsonin työt vievät vieraan kierrokselle ympäri maailman. Kuvat eri alkuperäiskansoista ja niiden jäsenistä ovat vaikuttavia. Hevosten näkyminen useissa kuvissa kertoo, kuinka tärkeä olento se on monelle heimolle. Valokuvien ohella osa taiteilijoista on käyttänyt myös audiovisuaalisia muotoja töissään.

Fotografiska kannattaa ottaa ohjelmaan, kun vierailee Tallinnassa. Tällaista ei ole Suomessa. Näyttelyiden kiertämiseen menee parisen tuntia ja loppuajan voi käyttää lounaaseen ravintolassa. Päiväristeily riittää mainiosti. Liput maksavat 14 euroa, perhelippu 28 eur. Alle 12-vuotias pääsee maksutta.

Pentti Sammallahden kuva venäläisistä koirista.