OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kesän kukkakausi jatkuu vielä

Vaikka kesän puoliväli onkin jo ohitettu ja helteet ovat hetkeksi väistyneet, käy puutarhoissa edelleen vilinä. Vierailimme Hämeenlinnassa, Tuulosen kauppakeskuksen puutarhamyymälässä. Kukkien Kutsu on sesonkimyymälä, josta saa hankittua kesä- ja ruukkukukat sekä ympärivuotiset kasvit. Tutustuimme Soile Reiniön kanssa kesän kukkavinkkeihin. Kaikki kukat tulevat aikaisin keväällä myyntiin, mutta yleensä kevätkausi alkaa orvokeilla. Auringon alkaessa lämmittää toukokuussa, saapuvat petuniat ja muut kesäkukat. Valinnan varaa on!

– Hyvin monelle kasvien helppohoitoisuus on tärkeintä. Mökillä olevien kukkien tulee kestää kuivaa, jos siellä vieraillaan harvakseltaan. Ettei kuivuneita kohtia tarvitse nyppiä, Reiniö kertoo. Usein parvekkeet ja terassit ovat etelää kohti, jolloin kasvien tulisi kestää aurinkoa ja kuumuutta. Kesäkukkien kestosuosikkeja ovat amppelit sekä pelargonit, joissa toivotaan värikkyyttä. Maahan istutettavia kesäkukkia kannattaa yhdistellä monivuotisten kasvien kanssa. – Kukkia valitessa kannattaa lähteä liikkeelle siitä, että oikeat kasvit ovat oikeassa paikassa. Suuret ruukut ovat avuksi sekä kastelukiteitä sisältävä kesäkukkamulta, Reiniö vinkkaa. Hellepäivinä kasvit tulisi kastella joko aamulla aikaisin tai myöhään illalla. Keskipäivän kuumuudessa vesi haihtuu heti. – On yleistä, että kuumalla kukkia kastellaan liikaa. Mikäli ruukun pohjassa ei ole reikää, kasvit ikään kuin hukkuvat, hän lisää.

Lehti- ja heinäkasvit ovat nykyään suosittuja. Niitä voi yhdistellä perinteisiin kukkiin.

Kesän kääntyessä syksyä kohti, asiakkaat kyselevät jo pikkupakkasia kestäviä kasveja. – Mieluummin kannattaa valita niitä kasveja, joista itse pitää. Värikkäistä kesäkukista pitää ottaa ilo irti sen aikaa, kun ne kestävät, Reiniö kehottaa. Uutena trendinä ovat lehti- ja heinäkasvit, joiden mukaan voi laittaa perinteisiä kukkia. Elokuussa kasvien parissa haetaan jo lämpimämpiä värejä. Myös hyötykasvit ovat suosittuja ja niitä yhdistelläänkin kukkien kanssa erilaisiin ruukkuihin. Yrttisesonki painottuu kevääseen ja alkukesään. – Meillä myytävät kukat ovat pitkälti kotimaisia sekä ihan tästä läheltä olevista puutarhoista. Pitkän kasvukauden vaativat kasvit tulevat Euroopasta, lähinnä Hollannista, Reiniö summaa.

Hanki niitä kukkia ja kasveja, joista itse pidät!

Näin saat kukat kukoistamaan! Muistilista kasvien hoitoon:

  1. Valitse oikea kasvi oikeaan paikkaan. Kysy myymälästä neuvoa.
  2. Muista kesäkukkamulta sekä lannoittaminen. Se onnistuu helposti ruukkuun laitettavilla lannoitetikuilla.
  3. Yhdistele rohkeasti omia suosikkeja!